Rubla ruse fiton vlerën e humbur ndaj Dollarit amerikan

Pasi Rusia hyri në luftë kundër Ukrainës, ajo duhej të mbyllte bursën e Moskës për shkak të humbjeve të monedhës së saj, rublës, për shkak të sanksioneve, por tani ajo është kthyer në pozicionin e saj të paraluftës.

Tregtia e Rusisë u ndërpre për shkak të sanksioneve ekonomike, veçanërisht nga vendet e Bashkimit Evropian (BE). Rusia është bërë e paaftë për të përdorur rezervat e saj për shkak të sanksioneve.

Rusia, e cila donte të hiqte qafe rrethin e sanksioneve ekonomike në të cilën jetonte si një sulm kundër luftës që hapi kundër Ukrainës, mori një kundërsulm dhe përdori atutë e saj si prodhimi dhe furnizimi i gazit natyror, nafta, ushqimi dhe eksportet.

Rusia, e cila fillimisht publikoi listën e vendeve që nuk janë miqësore me të, më pas e kufizoi tregtinë e saj me këto vende në rubla.Më 23 mars, presidenti rus Vladimir Putin njoftoi planin e tij për të kaluar në rubla ruse për pagesat e shitjes së gazit natyror. Sipas sistemit të ri, i cili ka hyrë në fuqi me dekretin e nënshkruar nga Putini më 31 mars, fondet në fjalë do të konvertohen në rubla në bursën e Moskës, pasi vendet që blejnë gazin rus të hapin një llogari në Gazprombank dhe të bëjnë pagesat në këtë bankë.

Pas shpalljes së ndalimit të naftës dhe gazit rus nga administrata e presidentit amerikan Jeo Biden, 1 dollar amerikan u tregtua me 150 rubla më 7 mars.

Pariteti dollar/rubla, i cili tregtohej në brezin 81 më 23 shkurt para luftës Ukrainë-Rusi, u ngjit në 120 më 9 mars, më pas ra me më shumë se 30 për qind dhe ra në nivelin 81 për herë të parë që nga viti. fillimi i luftës.

Sipas të dhënave të Bursës së Moskës, barazia dollar/rubël u ul me 2.54 për qind në 81 ditën e sotme dhe barazia euro/rubla u ul me 3.4 për qind në 88.4.

Kjo do të thotë se barazia dollar/rubla do të kthehet në nivelet para pushtimit, i cili filloi më 24 shkurt.

Kategoritë
BotaLajme