Sa i kushton tregtia globale mbylljes së Kanalit të Suezit

Kanali i Suezit është  integral në nëntë përqind të produkteve globale të naftës dhe 12 përqind të tregtisë totale globale që kalon nëpër të transmeton Gazeta e Re.

Rrugët globale të anijeve janë ndërprerë masivisht pasi anija kontejner Ever Given u gjet e pjerrët anash midis Kanalit të Suezit. Transporti tash më ishte nën tension nga pandemia e Covid-19.

Anija 400 metra e gjatë, e cila në gjatësi është aq e gjatësa Empire State Building, ka shkaktuar bllokimin më të keq të trafikut në tokë, duke bllokuar tranzitin në të dy drejtimet përmes një prej kanaleve më të ngarkuara të transportit në botë për naftë dhe grurë dhe lidhje të tjera tregtare me Azinë dhe Evropën.

Anija është regjistruar në Tajvan Evergreen Marine Corp.

Te të rimorkiatorë po punojnë aktualisht për të liruar anijen, të mbërthyer diagonalisht në përkanal për shkak të erërave të forta dhe një stuhie pluhuri, sipas Autoritetit të Kanalit të Suezit (SCA).

Mes përpjekjeve të shpëtimit të kontejnerit, Peter Berdowski, CEO i kompanisë Hollandeze Boskalis po përpiqet të shpëtojë anijen. Ai ka thënë: “Ne nuk mund ta përjashtojmë që mund të duhen javë, në varësi të situatës”.

Pra, çfarë do të thotë për tregtinë botërore një incident kaq i jashtëzakonshëm në historinë 150-vjeçare të kanalit?

Pjesa e tregtisë botërore

Kanali  iSuezit, i cili u hap zyrtarisht në nëntor të vitit 1869 në Egjipt, është një nga korsitë më të dendura të transportit në botë.Është gjithashtu më e gjata në botë, një pa brava dhe që mburret me një histori gati të zeros të aksidenteve.

Kanali është i  famshëm për të qenë rruga më e shkurtër detare midis Evropës dhe perëndimit të Paqësorit dhe oqeaneve Indiane.

Kanali  i bërë nga njeriu,i gjatë 193 km lidh Evropën dhe Azinë Jugorepa e detyruar askënd të lundrojë rrethAfrikës, kjo zvogëlon distancën me 7,000 km për anijet.

Pothuajse 30 përqind e vëllimit të kontejnerëve të transportit botëror kalon çdo ditë përmes Kanalit të Suezit.

Është përdorur në rreth 12 përqind të tregtisë totale globale të të gjitha mallrave në vitet e fundit           .

Aktualisht, bllokimi i kanalit vlerësohet se kushton 400 milion dollarë në orë.

 Rëndësia në industrinë e naftës

Së bashku me ngushticën e Hormuzit dhe ngushticën e Malakës, Kanali i Suezit është shumë i rëndësishëm për tregtinë globale të naftës.

Është një rrugë strategjike për dërgesat e naftës së papërpunuar të Gjirit Persik, produkteve të naftës dhe gazit të lëngshëm (LNG) në Evropë dhe Amerikën e Veriut.

Kanali, së bashku me tubacionin SUMED, i përdorur për të transferuar naftë nga Gjiri i Suezit në Detin Mesdhe, përbënte nëntë përqind të naftës totale të tregtuar në det më 2017.

Sipas inteligjencës paraprake të Vortexa, 10 cisterna të naftës bruto që mbajnë gjithsej 13 milion fuçi naftë, tashmë janë prekuro se mund të preken shpejt nga bllokimi i trafikut.

“Sa më shumë që të zgjasë ndërprerja, aq më shumë efekte goditëse do të materializohen duke përfshirë një mungesë të papërpunuar të gazrave për përpunuesit evropianë dhe vonesat më të gjera të transportit kanë ndikuar në rezervimet e ardhshme të ngarkesave”, tha Vortexa.

Gati 3.9 milion fuçi të produkteve të naftës bruto kaluan në ditë përmes Kanalit të Suezit më 2016.

Rusia, Arabia Saudite dhe Iraku janë eksportuesit kryesorë të produkteve të naftës. Ata eksportojnë 546,000 410,000, 400,000 fuçi në ditë, përkatësisht, përmes itinerarit.

Nga ana tjetër, 490,000, 420,000 dhe 380,000 fuçi naftë në ditë importohen  përmes kanalit nga India, Kina dheKoreja e Jugut.

Pas incidentit, çmimi i naftës bruto Brent u rrit me gjashtë përqind, duke arritur në 64.09 dollarë të mërkurën.

Sidoqoftë, çmimet e naftës ranë të enjten ndërsa një raund i ri i kufizimeve të koronavirusit në Evropë ringjalli shqetësimet në lidhje me kërkesën për produkte të naftës, edhe kur rimorkiatorët luftuan për të lëvizur një anije të bllokuar në Kanalin e Suezit./Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaEkonomiLajme