Schwarz-Schilling: Dodik nuk është i vetëdijshëm se çfarë po i bën historisë

Ish-Përfaqësuesi i Lartë Christian Schwarz-Schilling, ka folur sot në një konferencë për media lidhur me situatën e krijuar në Bosnjë e Hercegovinë.

Schwarz-Schilling tha se lideri i serbëve të Bosnjës me retorikën e tij luftënxitëse nuk është i vetëdijshëm se çfarë po tenton t’i bëjë historisë.

“Dhe ajo frikë është e justifikuar, Dodik nuk është as i vetëdijshëm se çfarë po i bën historisë dhe se si kjo që po bën do të ndikojë në rrjedhën e historisë, kjo këtu tani po shpëton paqen. Komuniteti ndërkombëtar po përpiqet në heshtje të shpëtojë paqen, por ata gabojnë rëndë. Historia ka treguar që nuk shkon kështu, po të hapësh ndonjë derë për një diktator, ai thjesht do të shikojë se ku do të kalojë dhe ku do të shkojë më pas, dhe unë nuk jam dakord me një politikë të tillë, sepse do të kemi një brez tjetër të humbur”, tha ish-Përfaqësuesi i Lartë për BeH.

Pas më shumë se 25 vjet paqeje, udhëheqësi i serbëve të Bosnjës Milorad Dodik ka filluar të bëjë lëvizje për të shpërbërë atë që ai e quan shtetin “të pamundur”.

Retorika nxitëse po ngjall frikën se fuçia e fjetur e barutit e Ballkanit mund të ndizet përsëri.

Për 15 vjet, Dodik ka mbajtur frenat e pushtetit në entitetin serb të Bosnjës – Republika Serbe dhe ka kërcënuar rregullisht se do të shkëputet nga pjesa tjetër e vendit që ai e përbuz hapur.

Toni i socialdemokratit të dikurshëm të kthyer në ultra nacionalist duket se është ngurtësuar muajt e fundit pasi ai paraqiti një plan për t’u shkëputur nga themeli i brishtë i Bosnjës, duke e quajtur kombin një “vend të dështuar” dhe një “eksperiment” perëndimor që “nuk e bën punë”.

Çelësi i planeve të tij përfshijnë ngritjen e një grupi organesh të veçanta qeverisëse, duke hequr gjithashtu mandatin për institucionet federale brenda republikës serbe të Bosnjës.

Dodik po zotohet gjithashtu të krijojë ushtrinë e tij serbe të Bosnjës në muajt e ardhshëm.

Pas viteve të luftës brutale në vitet 1990 dhe gati 100.000 vdekjeve, ndërhyrja e NATO-s në konfliktin boshnjak ndihmoi në arritjen e Marrëveshjes së Dejtonit, e cila në mënyrë efektive e ndau vendin përgjatë vijave etnike dhe kodifikoi një burokraci marramendëse që synonte parandalimin e dhunës ndëretnike.

Si rezultat, Bosnja u nda në dysh, duke i dhënë gjysmën serbëve boshnjakë etnikë të vendit, ndërsa tjetra do të drejtohej nga një federatë myslimano-kroate.

Të dy entitetet mbeten të lidhura nga institucionet federale, dikur të dobëta, por gradualisht të forcuara gjatë viteve nga një përfaqësues i lartë i emëruar nga Kombet e Bashkuara.

“Ne do ta sfidojmë të gjithë këtë,” u zotua Dodik në një konferencë të fundit për shtyp. “Nuk ka asnjë autoritet në botë që mund të na ndalojë”.

Plani madje ka mbështetjen e heshtur të Moskës, sipas Dodik, i cili i paraqiti detajet ministrit të jashtëm rus Sergei Lavrov gjatë një takimi në Beograd në fillim të këtij muaji.

Me gjithë paralajmërimet nga Përfaqësuesi i Lartë i OKB-së në BeH, Christian Schmidt, Dodik nisi hapjen me një votë parlamentare për të krijuar agjencinë rregullatore farmaceutike të Republikës Serbe, e para në një listë të gjatë institucionesh që sipas tij do të ndërtohen në javët e ardhshme, transmeton AFP.

Kategoritë
LajmeRajoni