Serbia merr hua 3.5 miliardë euro, dyfishohet buxheti për armët e ushtrisë

Me ribalancin e fundit të buxhetit, qeveria serbe arriti të befasojë edhe publikun ekonomik dhe arsyeja kryesore është rritja e deficitit buxhetor dhe huamarrja shtesë, e cila do të rrisë borxhin publik në 30 miliardë euro.

Propozimi origjinal i buxhetit nga dhjetori planifikoi një borxh prej rreth një miliard e gjysmë euro dhe me ribalancimin në prill, borxhi u dyfishua – në tre miliard e gjysmë, raporton Zëri i Amerikës.

Siç thonë ekonomistët – një pjesë e këtyre masave është e justifikuar, por nga ana tjetër, qeveria duket se po përpiqet të kënaqë të gjithë qytetarët, të gjithë pensionistët ose të gjithë aktorët ekonomikë duke shpërndarë pa para, thotë gazetari i Revistës Novi Mijat Lakićević:

“Ne nuk duhet të harrojmë – gjithçka që shteti do të marrë hua tani në mënyrë që të shpërndajë para tek ne, domethënë te qytetarët dhe ekonomia, ne në fakt do të duhet t’i kthejmë ato. Thjesht fondet nuk zgjidhen më për të blerë vota “.

Kryekonomisti i Këshillit Fiskal, Danko Brčerević, shmang dhënien e vlerësimeve politike, por thekson se Këshilli Fiskal, në vlerësimin e tij të ribalancit të buxhetit, theksoi që qeveria duhet të shpjegojë pse kjo ribalancë çon në një rritje të madhe të prokurimit të armëve shpenzimet. Edhe para këtij ribalanci, Serbia ndau dy deri në tre herë më shumë për ushtrinë sesa vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore, thotë Brčerević:

“Tani nuk kemi pothuajse asnjë dublikim të alokimeve për armatosjen e ushtrisë, kështu që ne jemi me rreth 0.6-0.7 përqind të PBB-së që ishte planifikuar në buxhetin origjinal, të cilat tashmë janë shumë të mëdha, tani ihahaj mbi 1 përqind, afër 1, 5 përqindja e PBB-së për ato qëllime dhe kjo është diçka për të cilën nuk është e lehtë të gjesh një shpjegim. Së pari, pse nuk dihej dy muaj më parë, çfarë ndodhi ndërkohë për të rritur ato alokime. Dhe së dyti, a ishte me të vërtetë një përparësi në këtë krizë? ”

Huazimi i 300 milion eurove për ushtrinë është një tjetër provë e sjelljes irracionale të autoriteteve dhe pyetja është, sipas mendimit të Lakiçeviqit, nëse Ushtria Serbe, siç është tani, ka nevojë për ato armë. Madje ekziston një arsye për të shkurtuar buxhetin ushtarak, thotë bashkëbiseduesi i Zërit të Amerikës dhe shton:

“Unë vetëm ndonjëherë kam përshtypjen se blerja e armëve nuk është shkaktuar në të vërtetë nga nevojat e brendshme dhe nevojat e ushtrisë, por nga disa pjesë që bëhen në fushën e politikës së jashtme. Kështu që do të kënaqnim disa rusë ose bjellorusë ose nuk e di kur. Dhe pastaj, sigurisht, ka kompani tona që do të përfshihen në këtë “.

Me këtë ribalancim të buxhetit, niveli i borxhit publik ka arritur në 60 përqind të PBB-së dhe siç paralajmërojnë ekonomistët, kjo mjafton që një vend si Serbia të ndezë dritat e kuqe.

Kategoritë
LajmeRajoni