Sheikh Jarrah: Një mikrokozmos i ri i Aparteidit Izraelit

Ajo që po ndodh në Sheikh Jarrah është mikro-menaxhimi i politikave makro-diskriminuese të Izraelit në të gjithë Palestinën, thotë Yasmine Ahmed i Human Rights Watch.

Lagjja palestineze në Jeruzalemin Lindor të okupuar ka ekzistuar për më shumë se nëntë shekuj nën dinasti dhe shtete të ndryshme. Por shteti izraelit dëshiron të ndryshojë demografinë e tij dhe të Judaizojë të gjithë zonën.

Por kësaj here, palestinezët ngritën zërin e tyre kundër Izraelit në unison, duke treguar se ata do t’i rezistonin çdo përpjekje sioniste për të judaizuar lagjen e tyre të dashur.

Opinioni publik botëror sugjeroi që Izraeli luftonte për të shitur narrativën e tij të vjetër, monotone mbi Palestinën – që gjithmonë ka portretizuar çdo formë të rezistencës Palestineze si “terrorizëm”. Videot dhe dëshmitë e dëshmitarëve që së pari dolën nga Shejh Jarrah dhe pastaj Gaza vërtetuan se Izraeli ka qenë duke brutalizuar palestinezët duke përdorur të gjitha mjetet në dispozicion. Izraeli nuk mund ta filtronte narrativën me ndihmën e miqve dhe lobeve të tij të fuqishme në Uashington DC dhe gjetkë. U bë e dobët për të vendosur palestinezët, të cilët kanë aftësi shumë të kufizuara ushtarake, në të njëjtin bazë me Izraelin, i cili ka ushtrinë e katërt më të madhe në botë.

Shejh Jarrah si një lagje vendase palestineze është shfaqur si një shembull i përsosur i politikave diskriminuese izraelite kundër palestinezëve mes shumë imazheve të errëta të konfliktit dekada të vjetër, duke i treguar botës anën e shëmtuar të asaj që po ndodh në Tokën e Shenjtë.

“Cili është shkaku i dhunës që duhet të trajtojmë? Ajo që duhet të trajtojmë është sistemi i Aparteidit që autoritetet izraelite u imponojnë palestinezëve në territoret e okupuara. Kjo më çon në pyetjen e Shejh.

Jarrah dhe përdorimin e forcës nga personeli i policisë përreth Al Aqsa [Xhamisë] në atë kohë,” thotë Yasmine Ahmed, drejtoresha e Human Rights Watch (HRW) në MB.

HRW ka hetuar krimet e luftës izraelite kundër palestinezëve për dekada. Grupi i të drejtave të njeriut ka dalë me një raport të fundit ndërsa incidentet rreth Sheik Jarrah bëhen gjithnjë e më të forta. Kërkimi i tyre tregoi qartë pse Shejh Jarrah është një shembull i mirë i politikave diskriminuese izraelite dhe natyrës së tij Aparteid kundër palestinezëve.

“Bazuar në dekada kërkimesh”, të cilat janë mbështetur nga një terren shumë intensiv i bërë në dy vitet e fundit, “duke analizuar ligjin izraelit”, HRW zbuloi se qeveria e Tel Avivit “po kryen kundër njerëzimit të Aparteidit dhe persekutimit”, tregon Ahmed.

“Ne nuk arritëm në këtë përfundim lehtë. Ne arritëm në atë përfundim bazuar në tre elementë”, të cilët kërkojnë të përcaktojnë një shtet si një Aparteid të veçantë sipas ligjit ndërkombëtar penal, thotë Ahmed.

‘Qëllimi për të dominuar’

Elementi i parë i referohet “qëllimit për të dominuar”, që do të thotë një grup i veçantë synon të vendosë kontroll të plotë mbi një grup tjetër. “Në këtë rrethanë, është popullata hebraike izraelite që dominon mbi popullsinë palestineze. Ne kaluam një numër politikash të ndryshme [Izraelite] që demonstrojnë këtë qëllim,” thotë Ahmed.

Sipas Ahmedit, një nga shembujt kryesorë të synimit izraelit për të dominuar mbi palestinezët është Ligji i tij Themelor, i cili u miratua nga Knesset Më 2019. Ligji flet për vetëvendosjen si një e drejtë e rezervuar ekskluzivisht për popullsinë Hebre, duke përshkruar Izraelin shteti si shtet komb i popullit hebre.

Para miratimit të ligjit, Amir Ohana, kreu i Komitetit të Dhomës së Knesset, përshkroi ligjin diskriminues si “ligji i të gjitha ligjeve” në Izrael.

“Është ligji më i rëndësishëm në historinë e Shtetit të Izraelit, i cili thotë se të gjithë kanë të drejtat e njeriut, por të drejtat kombëtare në Izrael i përkasin vetëm popullit hebre. Ky është parimi themelues mbi të cilin u krijua shteti,” tha Ohana.

HRW gjithashtu shikoi politikën izraelite të “menaxhimit të kërcënimit demografik që paraqesin palestinezët” duke mbështetur vendbanimet e paligjshme në territoret e okupuara dhe duke i detyruar palestinezët të jetojnë në enklava të kontrolluara fort. Shteti izraelit synon gjithashtu “të ndajë ato enklava që ata [palestinezët] nuk mund të kenë qëndrueshmëri dhe të mbajnë integritetin territorial,” thotë Ahmed.

Me dëbimet e fundit të familjeve palestineze nga shtëpitë e tyre shekullore në Sheikh Jarrah, është e qartë se Izraeli synon të sigurojë një shumicë hebreje në Jeruzalemin Lindor duke sjellë kolonët me ideologji të ekstremit të djathtë atje.

Ekzistojnë gjithashtu ligje diskriminuese për qëndrimin; ata favorizojnë izraelitët mbi palestinezët, thotë Ahmed. Shejh Jarrah është gjithashtu një shembull i qartë i asaj politike të favorizimit.

Natyra sistemike e diskriminimit

Elementi i dytë i një regjimi të Aparteidit i referohet natyrës sistematike të politikave të tij diskriminuese. Sipas hulumtimit të HRW, ai element është gjithashtu i dukshëm në sjelljen izraelite, e cila siguron dy grupe të ndryshme ligjesh për palestinezët dhe izraelitët, që jetojnë në të njëjtat territore.

“Ne pamë palestinezët që jetojnë në territoret e okupuara Palestineze, veçanërisht në Bregun Perëndimor dhe Jeruzalemin Lindor, i nënshtrohen ligjit ushtarak”, thotë Ahmed, ndërsa kolonët izraelitë që jetojnë në të njëjtat zona “i nënshtrohen një ligji krejtësisht të ndryshëm”.

HRW gjithashtu shikoi përdorimin e lirisë së lëvizjes nga një vend në tjetrin për të dy njerëzit. Ekzistojnë kufizime të ndryshme në lëvizjet e Palestinezëve në territoret e okupuara ndërsa qytetarët dhe kolonët izraelitë lejohen të lëvizin pa shumë kufizime në të njëjtat zona, zbuloi HRW.

Për sa i përket të drejtave të shtetësisë, ekziston gjithashtu një ndryshim i madh midis izraelitëve dhe palestinezëve. Populli hebre izraelit në Jeruzalemin Lindor të okupuar nuk ka kufizime reale ligjore për të patur qëndrim “ndërsa populli palestinez i nënshtrohet një numri kufizimesh për sa i përket të drejtave të tij të qëndrimit”, thotë Ahmed.

“Padyshim, ne e kemi parë atë duke shpërthyer në Sheik Jarrah”, thotë ajo.

Akte çnjerëzore

Elementi i tretë i një regjimi të Aparteidit është veprimi i tij i vazhdueshëm dhe i rëndë çnjerëzor. Izraelit gjithashtu nuk i mungon të tregojë ato veprime çnjerëzore kundër palestinezëve në sytë e publikut botëror.

Izraeli prej kohësh ushtron kufizime masive të lëvizjeve dhe të drejtave të tjera civile mbi palestinezët. “Ne kemi padyshim një mori veprimesh çnjerëzore” të kryera kundër popullit palestinez nga Izraeli, thotë Ahmed.

Edhe pas një armëpushimi të zbatuar kryesisht nga presioni ndërkombëtar mbi Tel Aviv, policia izraelite thuhet se ka vazhduar të ngacmojë familjet palestineze në Sheikh Jarrah, duke shpërndarë me forcë protestuesit, duke treguar një numër “veprimesh çnjerëzore” bujarisht për të provuar natyrën e tij Aparteide.

Në dritën e këtyre tre elementeve të regjimit të Aparteidit, “Shejh Jarrah është në të vërtetë një shembull shumë i mirë i diskriminimit. Me të vërtetë e nxjerr në pah atë,” vëren Ahmedi.

“Në thelb, Sheikh Jarrah është pjesë e territorit të okupuar. Ajo u aneksua në mënyrë të paligjshme nga Izraeli, por aneksimi nuk njihet dhe ende konsiderohet të jetë territor i okupuar,” nënvizon Ahmed.

Mosmarrëveshja aktuale për tokën në Sheik Jarrah lidhet me Luftën e vitit 1948. Më 1970, pasi pushtuan Jeruzalemin Lindor dhe territoret e tjera Palestineze pas Luftës së 1967, Izraelitët miratuan një ligj që lejonte Hebrenjtë që kishin jetuar më parë në lagjen e vjetër, të rivendosnin pronat e tyre.

Por i njëjti ligj qëndron i heshtur për palestinezët që u detyruan të largohen nga Jeruzalemi Perëndimor pas Luftës së 1967. Sipas statistikave, para vitit 1948, ishin 2,000 hebrenj që jetonin në Jeruzalemin Lindor ndërsa 60,000 Palestinezë jetonin në Jeruzalemin Perëndimor, thonë ekspertët.

Pas lejes së tyre, të gjitha pronat palestineze u konfiskuan nga autoritetet izraelite dhe u transferuan në Pronën e Absentees. Sipas ligjit aktual izraelit, ata nuk kanë asnjë mënyrë për t’i kthyer shtëpitë e tyre. Por i njëjti sistem ligjor lejon hebrenjtë të kërkojnë kthimin e pronave në Jeruzalemin Lindor në një mënyrë të qartë diskriminuese, thonë ekspertët.

“Tani ajo që kemi parë në kontekstin e Shejh Jarrah nuk janë njerëzit që kishin çelësat e asaj prone, por në thelb sindikatat e njerëzve izraelitë, të cilët po përpiqen tani të rimarrin ato toka,” thotë Ahmed.

E gjithë kjo skemë e zhvendosjes së kolonëve izraelitë në Sheikh Jarrah është “pjesë e sistemit të privimit të palestinezëve nga toka dhe trajtimi i një kërcënimi demografik”, shpjegon Ahmed. Si rezultat, është pjesë e politikës së shtetit izraelit që të ketë një shumicë hebreje në Jeruzalemin Lindor dhe zona të tjera, sipas Ahmedit.

“Është emblematikë e situatës për palestinezët dhe emblematikë e sistemit të Aparteidit,” përfundon Ahmed.

Kategoritë
BotaLajme