Shembja e unazës: Bora në Sahara, nxehtësia në Grenlandë – çfarë po ndodh me klimën e botës

Në vend të nxehtësisë dhe thatësirës, ​​dëbora po fryn në Sahara, dhe temperatura ka rënë në minus tre gradë.

Situata është e ngjashme në Greqi, Selaniku është krejt i bardhë. Ne gjithashtu pamë dëborë në Spanjë në fillim të janarit, dhe është e ngrohtë në Grenlandë.

Edhe pse këto skena duken paradoksale dhe tregojnë ndryshimin e klimës në botë, nuk ka asnjë arsye për tu shqetësuar.

Në fillim të janarit të këtij viti, thonë ekspertët, vorbulla polare u shpërbë. Eshtë një rrymë ajri në formë unaze që rrethon mbi Polin e Veriut në një lartësi prej rreth 15 kilometrash.

Kjo unazë “mban” ajrin e ftohtë, dmth parandalon depërtimin e saj në jug. Sidoqoftë, çdo disa vjet, unaza prishet, kështu që ajri i ftohtë depërton fuqishëm në jug, duke e shtyrë ngrohtësinë në veri. Duhen dy deri tre javë.

Bie dëborë në Sahara dhe ngrohtë në Grenlandë Kjo është arsyeja pse profesori i Fakultetit të Fizikës në Beograd, Vladimir Đurđević, thotë për Sputnik se bora në Sahara, Greqi dhe Spanjë nuk është aq e pazakontë sa duket.
“Në ato raste, zakonisht ndodh që të bie borë në pjesët jugore, ndërsa në disa lokacione të tjera që janë në veri, është jashtëzakonisht e ngrohtë, dukshëm më e ngrohtë se mesatarja.
Për momentin është shumë e ngrohtë në Groenlandë. Anomalitë e temperaturës janë mbi 10 gradë në krahasim me pritjet. Kur ndodh fenomeni i shpërbërjes së vorbullës polare, zakonisht pasojnë anomali të pazakonta në temperaturë dhe reshje, “shpjegon Đurđević.
Bora mbuloi rërën Sahariane në Algjeri, pranë qytetit Ain Sefra, e cila njihet si “Porta e Saharasë”. Kjo është hera e katërt në katër dekadat e fundit që shkretëtira regjistrohet. 
“Për shkak të ndryshimit të klimës, efekti i paqëndrueshmërisë në atmosferë në lidhje me qarkullimin hemisferik mund të jetë pak më i theksuar sesa ishte më parë, kështu që depërtimet e ajrit të ftohtë do të jenë më të thella se sa do të ishin ndryshe, domethënë, ajri i ngrohtë shkon më në veri se zakonisht”, thekson Djurdjevic.
Reshjet e borës që goditën Greqinë disa ditë më parë u përhapën nga Selaniku në Atikë dhe shkaktuan një ndërprerje të energjisë në disa vende. Në fillim të muajit, stuhia Philomena solli reshje të mëdha në Spanjë.
Me atë rast, në Madrid ranë midis 25 dhe 50 centimetra dëborë. Ishte stuhia më e madhe e dëborës që nga viti 1971. “Filloi rreth 5 janarit. Rreth datës 10, ajo arriti kulmin në mënyrë që një sasi e madhe e ajrit të ftohtë zbriti, dhe qendra e zonës së saj ishte mbi Spanjën, dhe për shkak të kësaj, shumë dëborë ra atje.
“Pas atij zhvillimi fillestar ‘shpërthyes’, gjërat ngadalë po qetësohen, por ka akoma anomali të rishpërndara në pjesë të caktuara të planetit,” shpjegon Djurdjevic.

 

Kategoritë
BotaLajme