Shkencëtarja britanike: Gjatë pandemisë së ardhshme, vaksina do të duhet të zhvillohet për 100 ditë

Profesoresha Sarah Gilbert beson se vaksina do të duhet të zhvillohet në vetëm 100 ditë gjatë pandemisë së ardhshme.

Gilbert ishte ndër shkencëtarët e Oksfordit që zhvilluan vaksinën kundër koronavirusit, e cila po prodhohet në bashkëpunim me kompaninë farmaceutike AstraZeneca. Ajo kujtoi se kanë kaluar 300 ditë nga identifikimi i koronavirusit në Kinë deri në miratimin e parë për përdorimin e vaksinës kundër këtij virusi.

Megjithatë, ajo beson se do të duhet të reagohet shumë më shpejt për të parandaluar një katastrofë gjatë pandemisë së ardhshme.

“Ne nuk po flasim për të përsëritur të njëjtat gjëra dhe sa shpejt të jemi. Ne po flasim për të qenë shumë më të përgatitur në mënyrë që të mos fillojmë nga i njëjti vend,” vuri në dukje Gilbert.

Afati 100-ditor për zhvillimin e vaksinës u vendos fillimisht nga Mbretëria e Bashkuar në qershor të vitit të kaluar, gjatë presidencës së saj me vendet e G7. Kjo u mbështet nga vende të tjera të G7 dhe G20. Vlerësohet se një reagim kaq i shpejtë ndaj koronavirusit mund të kishte shpëtuar jetën e miliona njerëzve dhe të kishte kursyer miliarda dollarë.

Profesor Gilbert beson se shkencëtarët duhet të krijojnë një regjistër të vaksinave kundër viruseve që janë potencialisht kërcënimet më të mëdha. Kjo do të nënkuptonte regjistrimin e të paktën dhjetë vaksinave në fillim.

“Ne duhet të kemi mostra të virusit që nevojiten për zhvillimin e vaksinave. Më pas duhet të fillojmë provat klinike për të parë se cila është përgjigja imune. Duhet të shkojmë sa më larg që të jetë e mundur dhe të kemi gati furnizimet e vaksinave,” shtoi ajo.

Ajo vuri në dukje se do të kishte shumë sfida në përpjekjen për të zhvilluar vaksinën në 100 ditë. Megjithatë, ai beson se kjo është e realizueshme dhe se përvoja e pandemisë së koronavirusit ka kontribuar në këtë. Siç tha ajo, ne mund të jemi shumë më të shpejtë, transmeton Sky News.

Kategoritë
BotaLajme