Shkollat ​​hapen në Slloveni, por vetëm për fëmijët me nevoja të veçanta

Pas më shumë se dy muajve të mësimit në distancë, klasat e para u hapën në Slloveni të martën, por vetëm për studentët që punojnë me një program të përshtatur për fëmijët me nevoja të veçanta, ndërsa hapja e klasave të tjera për shkak të pandemisë covida-19 është ende e pasigurt.

Besohet se vendimi i fundit i Gjykatës Kushtetuese për kthimin e fëmijëve me nevoja të veçanta në stola dhe procesin arsimor sa më shpejt të jetë e mundur ka kontribuar në një hapje kaq të hershme të shkollave, sepse përndryshe nuk do të jetë e mundur të kompensohet siç mund të jenë studentët e tjerë.

Të gjithë nxënësit e tjerë dhe fëmijët e kopshteve do të duhet të presin të paktën një javë tjetër për t’u kthyer në stola, në varësi të situatës epidemiologjike që duhet të përmirësohet.

Numri aktual i infeksioneve të reja ditore dhe gjendja në spitale nuk i plotësojnë kushtet për rifillimin e procesit arsimor në shkolla, gjë që u përcaktua nga qeveria e Janez Janša më shumë se një muaj më parë me semaforët e saj me kriteret për hapjen e aktiviteteve të caktuara.

Sidoqoftë, Sekretarja e Shtetit në Ministrinë e Shëndetësisë Marija Magajne tha se kushtet për hapjen e shkollave do të diskutohen këtë javë, pasi u bë e qartë se incidenca e infeksioneve në Slloveni u ndikua nga lehtësimi i përkohshëm i masave dhe kufizimeve të lëvizjeve gjatë festave të Krishtlindjeve dhe festimeve të Vitit të Ri. vjet

Testimi masiv i punonjësve të shkollës është një kusht për një fillim të ri të mësimdhënies

Në ndërkohë, është e nevojshme të kryhet testimi masiv me analiza të antigjenit të punonjësve të shkollës, i cili është një kusht për rinisjen e klasave dhe kthimin e studentëve në stola.

Plani i qeverisë përcakton që nxënësit në tre klasat e para të shkollave fillore të kthehen së pari në klasa dhe që kopshtet të rihapen, ndërsa nivelet e tjera të sistemit të arsimit me kohë të plotë do të përfshihen më vonë.

Pakënaqësia e drejtorëve të shkollave, prindërve, por edhe ekspertëve të pedagogjisë dhe didaktikës u shkaktua këto ditë nga deklarata e Ministres së Arsimit Simona Kustec se mësimi në internet në Slloveni ishte i shkëlqyeshëm dhe më i mirë se në vendet e tjera.

Ekspertët: Do të jetë e vështirë të zgjoheni fëmijët pas një ore të gjatë në internet

Ekspertët thonë se pas një ore kaq të gjatë në internet, do të jetë e vështirë të “zgjohen” fëmijët nga gjendja mendore në të cilën ata tani janë mësuar me regjimin e vjetër të të nxënit dhe se riintegrimi i tyre në procesin e jetesës arsimore dhe të gjitha aktivitetet e shkollës duhet të bëhen sa më shpejt të jetë e mundur. për shkak të risocializimit, si dhe për shkak të kompensimit të asaj që humbi nga ndërprerja e procesit mësimor vjeshtën e kaluar.

“Ne presim të marrim një dekret qeveritar në lidhje me klasat e ardhshme më së largu nesër (e Mërkurë), në mënyrë që të mund të kryejmë testimin e stafit për koronavirusin,” tha Gregor Pecan, një nga drejtuesit e shoqatës së drejtorëve të shkollave Sllovene.

Kategoritë
BotaLajme