Shoqëruesja femër e Profetit Muhamed ndërtoi qendrën e parë islamike shëndetësore

Rufaida al Aslamiyah i kushtoi gjithë jetën e saj shërimit të të sëmurëve dhe kujdesit për të plagosurit dhe besohet se ajo ka themeluar qendrën e parë shëndetësore Islame në Medine transmeton Gazeta e Re.

Ka pothuajse një vit e gjysmë që kur filloi pandemia. Për ta trajtuar atë, punonjësit e shëndetësisë në çdo cep të botës janë bërë luftëtarë të vijës së frontit, mijëra prej tyre që kontraktohen me virusin gjatë kryerjes së detyrës dhe shumë i nënshtrohen sëmundjes.

Në këtë krizë globale, spitalet vazhdojnë të jenë të mbingarkuara me ngarkesën e pacientëve me Covid-19. Me shumë vende të tilla si India dhe Brazili që po dridhen aktualisht nga vala e tretë e virusit, roli i spitaleve është përsëri në fokus.

Meqenëse shpërthimi i plagëve vdekjeprurëse pothuajse gjithmonë ka provuar qeveritë, monarkitë dhe sulltanatet në angazhimin e tyre ndaj shëndetit publik, ne shikojmë në historinë e spitaleve islamike dhe qendrave shëndetësore.

Megjithëse Grekët vlerësohen si krijuesit e mjekësisë, ata nuk kishin spitale. Mjekët trajtonin pacientët në shtëpi, një praktikë që vazhdoi për qindra vjet derisa të ndërtoheshin ndërtesa të ndara për të sëmurët dhe të sëmurët.

Fjala “spital” u sigurua për herë të parë nga Romakët dhe ajo vjen nga fjala Latine “hospes” për mikpritës ose “hospital” që do të thotë një vend për t’u argëtuar.

Por me përhapjen e Islamit në shekullin e shtatë, mjekët, infermierët dhe punonjësit shëndetësorë myslimanë i shtynë kufijtë më tej dhe gjatë jetës së Profetit Muhamed, u krijua qendra e parë e njohur e kujdesit Islam.

Në krye të kësaj iniciative ishte një grua myslimane e quajtur Rufaydah al Aslamiyah, e cila dha kontribute shpërthyese dhe të padiskutueshme në fushën e shkencës dhe mjekësisë në ditët e para të Islamit.

Në historinë islamike, ajo konsiderohet si infermierja e parë muslimane femër të paktën 1,200 vjet para se Florence Nightingale të merrte kreditimin për futjen e infermierisë moderne në botë.

Ajo ishte gjithashtu ndër njerëzit e parë në Medine që pranoi Islamin. Aslamiyah ishte në mesin e grupit të grave që treguan dashuri dhe respekt ndaj Profetit Muhamed dhe e mirëpritën ardhjen e tij në Medine.

Çfarë e shtyu Aslamiyah të krijonte një qendër të kujdesit shëndetësor?

Në vitin 620 pas Krishtit, Aslamiyah lindi në fisin Bani Aslam të konfederatës fisnore Khazraj në Medine. Babai i saj Saad al Aslami ishte një mjek. Ai e mentoroi atë dhe ajo u bë një shëruese e shquar.

Në kohë lufte, Aslamiyah, së bashku me infermierët, do të shkonin në fushat e betejës për të kujdesur të plagosurit. Ajo mori pjesë në betejat e Badr, Uhud, Khandaq, Khaibar dhe të tjerët.

Ajo ishte infermierja e parë në historinë islame që ngriti një çadër jashtë xhamisë së Profetit, një vend i cili kishte për qëllim të trajtojë njerëzit me plagë dhe sëmundje.

Aslamiyah ishte përfshirë edhe në punën shoqërore. Ajo ndihmoi në zgjidhjen e problemeve të ndryshme shoqërore që vinin me sëmundje të ndryshme. Ajo gjithashtu luajti një rol kryesor në trajnimin e grave të tjera në fushën e infermierisë.

Sipas disa raporteve, Profeti Muhamed urdhëronte që viktimat të barteshin në çadrën e Aslamiyah në mënyrë që ajo t’i trajtojë ato me ekspertizën e saj mjekësore.

Ajo u përqëndrua kryesisht në higjienën dhe ringjalljen e pacientëve të sëmurë dhe të plagosur, dhe më pas shkoi më tej në procedura më invazive mjekësore.

Profeti e vlerësoi rolin e Aslamiyah në përmirësimin e shëndetit publik të njerëzve të Medinës dhe ai e shpërbleu atë me një pjesë të plaçkës së luftës. Paga e saj ishte ekuivalente me atë të të gjithë ushtarëve që morën pjesë në luftime.

Kur luftërat mbaruan dhe paqja erdhi në rajon, Aslamiyah u përqendrua në punën humanitare, duke ndihmuar njerëzit në nevojë dhe duke u kujdesur për të varfërit dhe jetimët.

Një ndërtesë në kolegjin e famshëm të infermierisë në Universitetin Aga Khan në Pakistan u emërua pas saj. Ekziston edhe një çmim vjetor Rufaida al Aslamiyah për infermierinë që jepet në Universitetin e Bahreinit. /Gazeta e Re.

 

 

Kategoritë
Kulturë