SHPJEGIMET/ Shkrimtari dhe aktivisti hebre: Pse Izraeli nuk do paqe me palestinezët

Jeff Halper, një shkrimtar, antropolog dhe aktivist hebre me qendër në Al-Kuds (Jeruzalem), tha se Sionizmi ishte një “histori e zhvendosjes” dhe se Izraeli po manipulonte fenë për të krijuar një lloj konflikti të qëndrueshëm, pasi ajo ishte e vetmja mënyrë për të vazhduar presion mbi palestinezët dhe që të mbajë mbështetjen ndërkombëtare. Ai beson se palestinezët janë bërë të parëndësishëm për botën arabe, domethënë se idetë palestineze të lirisë dhe demokracisë shihen nga bota arabe edhe si një kërcënim për veten e tyre, raporton Anadolu Agency (AA).

Halper, i cili ka lindur në Boston, në Shtetet e Bashkuara dhe u zhvendos në Izrael në 1973 si një 27-vjeçar, foli për AA në lidhje me sulmet e fundit izraelite ndaj palestinezëve dhe vetë qëllimet e Izraelit.

Ai beson se për të kuptuar tensionet dhe konfliktet midis Izraelit dhe Palestinës, është e nevojshme të njihet sfondi i këtyre ngjarjeve dhe sfondi qëndron në faktin se “Sionizmi është një lëvizje koloniale e emigrantëve”.

“Po, kjo është pamja më e madhe, sionistët erdhën në këtë vend 125 vjet më parë me synimin për ta kthyer vendin arab në një vend hebre, domethënë Palestinën në Izrael. Kjo nënkuptonte zhvendosjen e popullatës autoktone në mënyrë që t’ua merrte tokën. Për të krijuar Izraelin, ata duhej të eleminonin palestinezët dhe t’i dëbonin sa më shumë që të ishte e mundur. Ata duhej të kufizonin pjesën tjetër në pjesë të vogla si Gaza ose zonat A dhe B në Bregun Perëndimor,” shpjegoi Halper.

Ai gjithashtu thekson se Sionizmi është një “histori e zhvendosjes”.

Halper shton se 7 milion palestinezë janë të detyruar të jetojnë jashtë vendit të tyre, dhe 6 milion që jetojnë në tokën palestineze janë detyruar në zona të vogla dhe të varfra nga presioni.

Ai tregon se rrethi Seikh Jerrah është vetëm një shembull i “zhvendosjeve” të lartpërmendura në 125 vitet e fundit.

“Kolonializmi imigrant nuk dëshiron të arrijë paqen”

Halper mendon se është në interes të Izraelit, në kontekstin e çështjes Izraelito-Palestineze si çështje politike, të “krijojë një atmosferë urrejtjeje”.

“Unë mendoj se Izraeli qëllimisht po përpiqet të ngrejë çështje fetare. Sepse nëse ccwshtja shtrohet si një konflikt fetar, domethënë, Islami kundër Judaizmit ose Islami kundër Krishterizmit, i cili së bashku me Judaizmin qëndron pas Izraelit, atëherë i gjithë problemi do të kthehet në një luftë teologjike dhe do të bëhet e pazgjidhshme. Në një farë mënyre, kjo është ajo që dëshiron Izraeli,” shpjegoi Halper.

Problemi kryesor, tha ai, është se Izraeli nuk dëshiron një zgjidhje për problemet e rajonit.

“Kolonializmi imigrant nuk dëshiron të arrijë paqen, kjo është çështja. Qëllimi i Sionizmit është ta bëjë Izraelin një vend hebre. Ajo shtyp palestinezët, i eliminon ata dhe nuk bën paqe me ta. Një vend ‘kolonial emigrant’ nuk mund të njohë kurrë me të vërtetë të drejtën e një populli indigjen për të ekzistuar, sepse është në kundërshtim me tezën e vet, e cila thotë: Ky vend na përket neve’”, shtoi Halper.

“Izraeli krijon një lloj konflikti të përhershëm duke manipuluar fenë”

Ai deklaron se Izraeli i sheh negociatat politike me palestinezët si një kërcënim dhe se duke përdorur Hamasin dëshiron të tregojë hapat e tij si një “luftë kundër terrorizmit”.

Ai thekson se ky është një konflikt i përhershëm, i cili po bëhet një luftë e përhershme dhe se një situatë e tillë i përshtatet Izraelit.

Ai shton se Izraeli lidh vendet përreth tij si Jordaninë, Arabinë Saudite dhe Egjiptin duke u siguruar atyre mbështetje ushtarake për mbijetesën e tyre në pushtet. Duke vepruar kështu, ai i la këto vende jashtë loje në kontekstin e politikës së tij shtypëse ndaj palestinezëve.

“Unë mendoj se ajo që qëndron prapa incidentit në Xhaminë Al-Aqsa është se Izraeli manipuloi fenë në këtë mënyrë, duke krijuar në të vërtetë një lloj konflikti të përhershëm. Sepse kjo është mënyra e vetme për të vazhduar të ushtrojë presion mbi palestinezët dhe për të ruajtur mbështetjen ndërkombëtare,” tha Halper.

“Izraeli dhe hebrenjtë janë një çështje amerikane”

Ai gjithashtu tregon se Izraeli ka krijuar një mjedis të “luftës me intensitet të ulët” në rajon dhe se po ndjek një strategji “të menaxhimit të konfliktit”.

“Qëllimi i konfliktit me intensitet të ulët është të vazhdojë konfliktin atje, por ta mbajë atë mjaft të ulët për të mos prishur marrëdhëniet ndërkombëtare dhe rajonin,” tha Halper.

Ai beson se qasja e Shteteve të Bashkuara dhe Evropës ndaj Izraelit është e barabartë dhe se ai beson se në këto kushte lejon pushtimin e tij dhe politikat e tjera.

Duke pretenduar se Izraeli, Sionizmi dhe problemet hebraike tani janë bërë një çështje e brendshme e SHBA, Halper vazhdoi:

“Izraeli dhe hebrenjtë janë një çështje amerikane. E dini, nëse jeni anëtar i Kongresit në New Jersey dhe një kandidat për Kongres, dhe nuk jeni nga një rajon si Detroit ku ka shumë arabë, duhet të jeni goxha izraelitë. Me fjalë të tjera, asnjë politikan amerikan, përfshirë presidentin dhe administratën e tij, me të vërtetë nuk dëshiron të zgjerojë kapitalin politik që duhet të shpenzojë për të dëbuar Izraelin (nga Palestina).”

Halper theksoi se Shtetet e Bashkuara dhe vendet perëndimore do të bëjnë një sy qorr ndaj “luftës me intensitet të ulët” të Izraelit për sa kohë që ajo nuk ndikon në rendin rajonal.

 “Izraeli po humbet mbështetjen e popullatës së re hebreje në Amerikë”

Nga ana tjetër, Halper thekson se Izraeli po humbet mbështetjen në mesin e popullatës së re hebraike amerikane dhe se e vetmja mbështetje e vërtetë vjen nga ungjillorët.

“Eshtë vërtet interesante. Komuniteti hebre amerikan ishte baza për mbështetjen e Izraelit dhe padyshim që po humbet në brezin e ri”, shpjegoi Halper, duke shtuar:

“Kjo po ndodh në Amerikë, mendoj se do të duhet pak kohë sepse demokratët më të vjetër si Biden kanë qenë gjithmonë superprodhues. Demokratët janë bërë më pro-Izraelit me kalimin e viteve sesa Republikanët, dhe natyrisht (Zv.Presidentja ) Kamala Harris është shumë, shumë pro-izraelite dhe unë mendoj se ata mendojnë se një pozicion i tillë duhet të merret në nivelin kombëtar. Sigurisht, unë ende mendoj se është pak herët, por mendoj se po përjetojmë disa ndryshime reale në Partinë Demokratike dhe kjo do të shqetësojë Izraelin”.

“Palestinezët bëhen të parëndësishëm për botën arabe”

Halper argumenton se Izraeli nuk rrezikohet nga ndonjë kërcënim ushtarak nga bota arabe apo mslimane, përkundrazi, beson se bota muslimane është bërë e varur nga Izraeli për shkak të problemeve me Iranin dhe Arabinë Saudite.

“Unë mendoj se palestinezët janë bërë të parëndësishëm për botën arabe. Bota arabe me të vërtetë mund ta shohë idenë palestineze të lirisë dhe demokracisë edhe si një kërcënim për ta. Për sa i përket Izraelit, ky ëshë shumë komod,” tha Halper.

Më në fund, ai shton se beson se zgjidhja e vetme në kontekstin e kolonializmit imigrant izraelit në Palestinë është struktura e një shteti në të cilin garantohen të drejtat demokratike të të dy popujve.

“Nëse marrim parasysh faktin që Izraeli aktualisht ekziston, nuk ka asnjë mënyrë për ta zgjidhur atë sepse Izraeli nuk ka kapacitetin strukturor për të njohur ekzistencën e popullit palestinez,” tha Halper, duke shtuar:

“Qëllimi i përgjithshëm (i Izraelit) për dekada ka qenë pushtimi i tokës palestineze. Jo vetëm 78 përqind e vendit, por gjithçka. Pra, ideja (për Izraelin) se ekzistojnë dy shtete është absurde. Pra, problemi është se Izraeli dëshiron një vend të tërë dhe nuk do të jetë kurrë në gjendje të pajtohet me palestinezët autoktonë. Po pastaj? ‘Izraeli thotë, mirë, çfarë po bëjmë tani? Ne do të mbajmë konflikte me intensitet të ulët, do të manipulojmë ngjarje dhe do të qëndrojmë sa më mirë me vendet arabe ose muslimane, do të kemi mbështetjen amerikane dhe do të bëjmë presion mbi palestinezët. Ne do t’i godasim ata në kokë herë pas here dhe kjo formulë do të zgjasë për shumë kohë’. Ky është plani.”

Kategoritë
BotaLajme