Shqipëria dhe Turqia nënshkruan marrëveshje të fshehtë gjatë luftës kombëtare

Asoc. Dr. Halil Özcan deklaroi se mes dy vendeve është bërë një marrëveshje e fshehtë gjatë Luftës Kombëtare. Në marrëveshje thuhej se “çështja e regjimit do të përcaktohet në parlamentin shqiptar që do të vendoset dhe do të bëhet çdo kujdes për të siguruar pushtetin e popullit”.
Asoc. Dr. Halil Özcan tha se Turqia dhe Shqipëria nënshkruan një marrëveshje të fshehtë gjatë Luftës Kombëtare dhe në marrëveshje përfshihej neni “Çështja e regjimit do të përcaktohet në parlamentin shqiptar që do të vendoset dhe do të tregohet çdo kujdes për të siguruar pushtetin popullor”.

Özcan tha se një marrëveshje e fshehtë me 12 nene është nënshkruar në të njëjtën kohë me Shqipërinë e pushtuar, duke shtuar se tekstin e kanë gjetur në burime greke. Duke u shprehur se, sipas marrëveshjes, Asambleja e Madhe Kombëtare Turke u angazhua për t’i dhënë mbështetje Shqipërisë, Özcan theksoi se neni “Çështja e regjimit do të përcaktohet në parlamentin shqiptar që do të vendoset dhe do të tregohet çdo kujdes për të siguruar pushteti popullor”, iu shtua marrëveshjes.

“Kur Mustafa Kemal filloi luftën, ai donte të krijonte një shtet kombëtar plotësisht të pavarur të bazuar në sovranitetin kombëtar në vendin e tij. Në fakt, emri i sistemit politik të bazuar në sovranitetin kombëtar ishte republikë. Ai dëshironte pavarësinë dhe sovranitetin kombëtar, përkatësisht Republikën, për një vend tjetër të shtypur, të cilin Ataturku e dëshironte për kombin e tij duke i parë ngjarjet nga një këndvështrim universal.“ tha ai

Në këtë kontekst, Özcan tha se në Shqipëri u shpall republika më 21 janar 1925 dhe Ahmet Zogu u zgjodh president më 31 janar 1925. Parlamenti shqiptar e shpalli Zogun mbret më 1 shtator 1928.

Duke vënë në dukje se shtypi turk reagoi ashpër ndaj mbretërisë së Zogut, Özcan tha se “ambasadori i Tiranës, Tahir Lütfi Beu, u thirr menjëherë në Ankara”. Duke vënë në dukje se Ataturku foli për gazetën franceze “Petit Parisen” një ditë më vonë, Özcan tha: “Ataturku akuzoi Zogun për thyerjen e betimit presidencial dhe tradhti ndaj popullit të tij. Pjesë nga intervista u botuan në tre gazeta në Angli më 8 tetor 1928. Kjo intervistë u botua edhe në gazetën Vakit më 11 tetor

“A është në rregull ta pranosh këtë? Jo jo. Nuk do ta njoh kurrë si mbret, ndoshta e gjithë bota do ta miratojë. Çfarëdo që të ndodhë, unë nuk do ta mbështes mbretërinë e këtij njeriu”,tha Ataturku

Duke theksuar se Ministria e Punëve të Jashtme shqiptare kërkoi një përgënjeshtrim në lidhje me deklaratën e Ataturkut, por nuk u përgënjyes, përkundrazi, qëndrimi i vendosur i Ataturkut vazhdoi dhe tha: “Ataturku, populli i Shqipërisë, parlamenti, qeveria dhe madje edhe më të afërmit e Zogut. miqtë i rezistuan presioneve dhe ishte i mendimit se nuk duhej të pranonte mbretërinë. Jo vetëm që nuk u lejua të kthehej ambasadori, por vazhduan kritikat e Mustafa Qemalit dhe shtypit turk ndaj Ahmet Zogut”, tha ai.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme