Shtatë euro tarifë për të udhëtuar drejt vendeve të BE-së

Qytetarët jashtë BE-së, duke përfshirë amerikanë, australianë, britanikë dhe udhëtarë të tjerë nga jashtë zonës Shengen, nga viti i ardhshëm do të duhet të plotësojnë një tarifë prej 7 eurosh për të hyrë në shtetet e unionit.

I quajtur “Sistemi Evropian i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit” – shkurt ETIAS – synon “të rrisë sigurinë dhe të ndihmojë në parandalimin e kërcënimeve shëndetësore ndaj bllokut”.

Masa e re e sigurisë prek njerëzit që nuk jetojnë përgjithmonë në një vend të BE-së ose nuk kanë nevojë për vizë për të qëndruar në një shtet të tillë.

Prandaj, turistët, punëtorët e përkohshëm ose ata që vizitojnë familjen ose miqtë në 26 vendet e zonës Shengen duhet ta kenë parasysh.

Programi i ri ETIAS  krahasohet me heqjen e vizave ETA Australiane dhe ESTA në SHBA, të dyja të përdorura për qëndrime afatshkurtra.

Udhëtarët e kualifikuar do të duhet të plotësojnë një aplikim online përpara se të mbërrijnë, i cili kushton 7 € ose është falas për moshat nën 18 ose mbi 70 vjeç.

Duhet të duhen vetëm disa minuta për të plotësuar formularin, i cili do të kërkojë informacion biometrik të pasaportës dhe detaje të udhëtimit, si dhe disa pyetje themelore të sigurisë. Por, udhëtarët këshillohen të aplikojnë të paktën 72 orë përpara.

ETIAS hyn në fuqi para fundit të vitit 2022.

Kategoritë
BotaLajme