Shteti austriak frikëson akademikun mysliman për hulumtimin e islamofobisë

Një akademik i respektuar mysliman është në qendër të vëmendjes së autoriteteve austriake për punën e tij mbi krimin e urrejtjes anti-muslimane transmeton Gazeta e Re.

Studiuesi akademik dhe anti-islamofobia, Farid Hafez, u vu në shënjestër nga autoritetet austriake si një shenjë e një goditje në rritje ndaj atyre që flasin kundër politikave anti-muslimane të qeverisë.

Hafez, një akademik austriak, u shpreh kundër sulmit në shtëpinë e tij familjare për herë të parë që kur ndodhi më 9 nëntor 2020.

Në një video të lëshuar të hënën, Hafez, një akademik i botuar ndërkombëtarisht, kujton armët me pika infra të kuqe ishin drejtuar në gjoksin e tij ndërsa maskat e zeza të policisë sulmuan shtëpinë e tij.

Një studiues mbi racizmin dhe fanatizmin anti-mysliman, Hafez ka qenë një kritik i fortë i politikave gjithnjë e më drakoniane të Austrisë ndaj pakicës së saj muslimane.

Lindur në një fshat në Austrinë e Epërme, Hafez, në një video, kujton spektrin dhe besimin në rritje të ekstremit të djathtë në vend, i cili është përqendruar në veçanti te myslimanët.

“Kjo është arsyeja që unë u interesova për Islamofobinë sepse ndjeva sikur askush nuk po fliste për këtë”, thotë Hafez në videon gati tetë minutëshe.

Qeveria austriake me sa duket e ka vënë re dhe tani është në një mision për të heshtur Hafez-in, i cili punon në Universitetin e Salzburgut dhe është një studiues i vjetër në Universitetin Georgetown në ShBA.

Hafezi nuk është akuzuar për ndonjë krim nga qeveria austriake, duke bërë që disa të besojnë se qeveria po ngacmon qëllimisht akademikun në një përpjekje për të hutuar kërkimin e tij.

Një akademik e quajti trajtimin e Hafezit nga shteti austriak “një keqpërdorim të rëndë të drejtësisë”.

Ndërsa një tjetër e quajti atë një “ndjekje magjike … kundër një akademiku mysliman”.

Gjatë sprovës së tij, Hafezi u pyet se çfarë mendonte për termin Islamofobia dhe nëse ai beson se “muslimanët diskriminohen në Austri” dhe madje edhe nëse lutet, duke lënë mënjanë çdo dyshim pse u vu në shënjestër.

Pyetje të tjera që iu bënë akademikut ishin nëse ai e lejon gruan e tij të shkojë në supermarket dhe nëse fëmijët e tij luajnë instrumente muzikore.

Qeveria austriake ka bllokuar gjithashtu llogaritë bankare të Hafezit, duke vënë në rrezik jetesën e familjes së tij.

Autoritetet austriake kanë të drejtë të mbajnë hetimin të hapur deri në tre vjet pa siguruar ndonjë provë dhe pa ngritur akuza duke mbajtur kufizime në llogaritë bankare të Hafezit.

Sipas fjalëve të një akademiku, veprimet e shtetit ishin “një kujtesë e frikshme se islamofobia është ngulitur në politikën e BE dhe qeveritarët nuk janë të turpshëm nga persekutimi politik i akademikëve myslimanë”.

Mbështetësit e Hafezit kanë krijuar një faqe për mbledhjen e fondeve për të ndihmuar akademikun të paguajë për shpenzimet e tij ligjore.

Myslimanët në Austri kanë përjetuar një nivel relativisht të fortë të tolerancës krahasuar me vendet e tjera të Evropës, megjithatë, kjo tolerancë kohët e fundit është gërryer.

Pika më e rëndësishme e kthesës ishte në 2016 kur qeveria e atëhershme e djathtë ndryshoi një ligj shekullor mbi Islamin duke e bërë të paligjshme që xhamitë të merrnin fonde nga jashtë ndërkohë që lejonte që sinagogat dhe kishat të vazhdonin ta bënin, kështu që lëvizja u pa gjerësisht si një përpjekje për të ndërhyrë në punën e komunitetit mysliman në vend.

Që atëherë, qeveria austriake ka qenë në një kryqëzatë për të forcuar kontrollin e saj mbi komunitetin mysliman.

Në vitin 2017 shteti vendosi një ndalim të niqabit, një mbulesë që mbulonte fytyrat e disa grave myslimane. Në vitin 2019, një ndalim i hixhabit që synonte vajzat shkollore u përmbys në dhjetor 2020 pasi gjykata më e lartë e vendit vendosi se ishte shkelje e të drejtave të muslimanëve.

Kancelari i djathtë i Austrisë Sebastian Kurz kohët e fundit ka kërkuar të krijojë “një politikë Islame”, një term i përcaktuar në mënyrë të paqartë, në një vepër penale.

Kurz ka paralajmëruar popullsinë myslimane të vendit që xhamitë mund të mbyllen dhe shteti mund të krijojë një regjistër për imamët në një përpjekje për të mbajtur nën kontroll muslimanët.

Farid Hafez paralajmëroi: “Ky është hapi i fundit nga qeveria për të shtypur shoqërinë civile myslimane dhe për të dërguar një mesazh se askush nuk është i sigurt”. /Gazetaere

 

 

Kategoritë
BotaLajme