Shtypi gjerman: Politikanët serbë dhe kroatë po mundohen ta copëtojnë Bosnjën

A person holds a banner showing the Bosnian Serb member of the tripartite Presidency of Bosnia Milorad Dodik that reads: "Never Again!", during a protest against the government in Banja Luka, in Serb-dominated part of Bosnia, Saturday, Oct. 2, 2021. Several thousand people have rallied against the government in Serb-dominated part of Bosnia. The protesters on Saturday accused the ruling party of nationalist leader Milorad Dodik of crime and corruption and called for its ouster. (AP Photo/Radivoje Pavicic)

Në Samitin BE-Ballkan Perëndimor, të mbajtur në kështjellën Brdo pranë Kranj, Slloveni, udhëheqësit e BE-së i dhanë mbështetje të hapur perspektivës së Bashkimit Evropian të Ballkanit Perëndimor.

Por konferenca u zhvillua në një kohë kur tensionet ishin rrezikshmërisht të larta në pjesë të Ballkanit, veçanërisht në kufirin Kosovë-Serbi dhe Bosnjë dhe Hercegovinë. Gazeta gjermane Die Tageszeitung (Taz) botoi një koment për Bosnjë dhe Hercegovinën, duke shkruar se “politikanët serbë dhe kroatë po punojnë për të shpërbërë shpejt Bosnjë dhe Hercegovinën”.

Në artikull, u tha se situata në Bosnjë dhe Hercegovinë buronte nga reagimet e dhunshme ndaj Ligjit për Ndalimin e Mohimit të Holokaustit, i cili u miratua kohët e fundit me imponim nga ish Përfaqësuesi i Lartë i bashkësisë ndërkombëtare në Bosnjë dhe Hercegovinë, Valentin Inzko. Ligji përcakton se çdo individ që mohon gjenocidin në Srebrenicë duhet të jetë subjekt i ndjekjes ligjore. Duke reaguar ndaj këtij ligji, udhëheqësi serb boshnjak Milorad Dodik vazhdoi të mohonte gjenocidin e Srebrenicës dhe e përshkroi ligjin si “gozhda e fundit në arkivolin e Bosnjës dhe Hercegovinës”.

Një reagim tjetër i politikanëve serbë ndaj ligjit të mohimit të gjenocidit ishte tërheqja e të gjithë politikanëve serbë nga institucionet shtetërore dhe parlamenti.

Die Tageszeitung, i cili shkroi se politikanët dhe nacionalistët kroatë gjithashtu luajtën një rol të rëndësishëm në destabilizimin e Bosnjës dhe Hercegovinës, vuri në dukje se kreu i Bashkimit Demokratik Kroat (HDZ) Dragan Covic u ankua pa arsye se kroatët në Federatën e Bosnje dhe Hercegovinës ishin nën presion.

Kategoritë
LajmeVendi