Si media izraelite përforcon racizmin anti-palestinez

Zërat palestinezë në TV Izraelit janë të paktë, por kur lejohen në ekran, drejtuesit armiqësorë i trajtojnë ata si rekuizita për të ndezur audiencën transmeton Gazeta e Re.

“Por nikoqiri është në të vërtetë një i majtë!” është ndoshta prodhuesi më qesharak të gënjeshtrave kur përpiqen të joshin mysafirët palestinezë në studiot e tyre të lajmeve në Izrael. Sikur ne të mos punojmë në terren ose madje as të shohim TV, ata e dinë se duhet të bëjnë që mysafiri i tyre të ndihet i sigurt që ata të pranojnë ftesën e tyre.

Së pari, le të fillojmë duke siguruar një kontekst të vogël. Javën e kaluar u shfaq një valë e paparë protestash që mbështesnin lagjen Sheikh Jarrah dhe xhaminë Al-Aqsa në Jeruzalem në të gjithë Palestinën (përfshirë qytetet palestineze dhe qytetet brenda Izraelit).

Në Lyd (Lod në hebraisht), një qytet i përzier (i cili ishte tërësisht palestinez dhe u bë i përzier pas pushtimit të tij më 1948), protestoi gjithashtu. Policia u përgjigj me dhunë brutale, duke shpresuar të shtypte zemërimin. Por turmat nuk do të qëndronin në shtëpi.

Pesëmbëdhjetë vjet më parë, kolonët që Ariel Sharon dëboi nga Gaza u vendosën në Lyd. Ata kishin tashmë një bërthamë kolonësh, të quajtur “Garin Torani”, dhe tani kishin mbështetje masive. Qëllimi i hapur dhe i deklaruar i vendosjes në Lyd është “Judaizimi” i qytetit. Do të thotë, largoni arabët larg, ashtu si Izraeli bën në Bregun Perëndimor.

Këta kolonë dhe ideologjitë e tyre raciste nacionaliste dhe ekstremiste fetare kanë të bëjnë edhe me veprimet. Ata janë të armatosur. Kështu që kur arabët dolën në rrugë, ata i hasën. Përplasjet filluan midis të dy palëve dhe Musa Hasouna, 32-vjeçari palestinez, u qëllua për vdekje nga një kolonë.

Autori i krimit u mor për pyetje nga policia dhe më vonë u la i lirë pasi ministri i sigurisë publike bëri thirrje publike për lirimin e tij në Twitter, duke theksuar se arrestimi i tij ishte “joetik”.

Kur u ftova në transmetuesin kombëtar të Izraelit, drejtuesi nuk donte që unë të flisja për ndonjë gjë të tillë ose për gjendjen e rëndë të komunitetit palestinez në Lyd.

Ajo që ndodhi në atë intervistë vendosi një fund të ri – madje edhe sipas standardeve televizive izraelite, ku është njohuri e zakonshme që të gjithë reporterët menjëherë fillojnë të recitojnë linjën zyrtare të partisë të qeverisë pa pyetje, sa herë që ka një zhvillim të zjarrtë me palestinezët, kudo tjetër.

Atëherë, pse të presësh një gazetar arab në TV-në e tyre? Epo, përgjigja ka dy nivele:

Së pari, ata duan të duken liberalë, ose ta themi më saktë, “të drejtë”. Intervistimi i “palës tjetër” është një normë në gazetari, veçanërisht ato të institucionalizuara. Edhe e djathta Fox News fton progresistë dhe liberalët në emisionet e tyre.

Atëherë, zakonisht, një faktor tjetër luan një rol. Sapo të marrin mysafirin e tyre në studio, shumica e drejtuesve në mediat kryesore të Izraelit i shohin ata si pre.

Për ta, është një mundësi e shkëlqyeshme për të fituar disa pikë me rrjedhën kryesore të Izraelit – të cilët zakonisht nuk janë të interesuar të dëgjojnë historinë e palëve të tjera për të filluar. Në vend që të sigurojnë një platformë të drejtë, qëndrojnë profesionistë dhe lejojnë të intervistuarit të shprehen, ata shkojnë në sulm.

Më së shpeshti, ata i kërkojnë të intervistuarit, përkundrazi kërkojnë që ata “të dënojnë dhunën nga palestinezët”. Me fjalë të tjera, ajo që ata në thelb po pyesin është se arabi siguron prova se ata janë “arabë të mirë” – të bindur dhe pa kërcënim.

Lejimi i tyre të ekspozojnë historinë ose rrëfimin e palës tjetër nuk i shkon mirë agjendës së tyre. Prandaj, kur ata rrallë ftojnë disi në një farë mënyre një palestinez të menduar dhe të lirë, më shpesh sesa jo, “intervista” kthehet në një debat të nxehtë.

Media izraelite kishte luajtur një rol vendimtar në trazirat e fundit brenda Izraelit. Sipas indeksit të përfaqësimit, botuar çdo javë në faqen e internetit të vëzhguesit të mediave, syri i 7-të, qytetarët palestinezë të Izraelit rrallë ftohen të marrin pjesë në shfaqjet e lajmeve në radio dhe TV.

Vetëm 4 përqind e të ftuarve gjatë tremujorit të parë të vitit 2021 ishin palestinezë, edhe pse ata përbëjnë pothuajse 20 përqind të popullsisë së përgjithshme. Mjafton të shikosh atë figurë mahnitëse për të kuptuar mendimin e këtyre prodhuesve dhe nikoqirëve.

Akoma, ajo që po shohim në këtë kryengritje të fundit është e pashembullt. Niveli i nxitjes është i padëgjuar.

Dy ditë më parë, kanali izraelit N12 kishte një panel me Israel Frey, një gazetar hebre Hasidik. Frey dëshironte të siguronte kontekstin dhe kritikat ndaj policisë izraelite për lejimin e kolonëve të armatosur për të thyer shtetrrethimin në Lyd, dhe ai madje kritikoi policinë për lejimin e shokëve të tyre të armatosur nga Bregu Perëndimor të bashkoheshin me ta pa vendosur asnjë bllokim rrugësh në qytet gjatë ditës. Ai gjithashtu u përpoq të tregonte se si kryetari i bashkisë Lyd dhe zëvendësi i tij kërcënuan popullatën arabe të qytetit. Pritësi e heshti menjëherë.

Kjo ishte një ngjarje e rrallë dhe një përshkallëzim i rrezikshëm: Media izraelite ka evoluar nga heshtja e palestinezëve në heshtjen e gazetarëve izraelitë të cilët ende dëshirojnë të mbajnë standarde të larta dhe të sigurojnë kontekstin.

Tregimet nuk fillojnë në mes. Ata kanë një fillim dhe një mbarim. Njerëzit të cilët dalin në rrugë për të protestuar ndaj vrasjes së fëmijëve në Gaza, duke dëbuar familje nga shtëpitë e tyre në Sheikh Jarrah ose duke shkelur shenjtërinë e një prej vendeve më të shenjta në tokë në xhaminë Al-Aqsa nuk janë “protestues të zemëruar në Kristallnacht”.

Duke mos treguar të gjithë historinë, media izraelite kryesisht dhe dezinformon rrezikshëm popullin izraelit, i cili mbetet rob i këtij rrethi të dhunshëm, duke mos pasur mjete për të vënë në dyshim kuptimin e tij./Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme