Si mjeku mysliman i shekullit të 11-të, Ibn Zuhr, ishte i pari që identifikoi kancerin

Zuhri besonte në dy rryma të ndryshme trajtimesh që mbaheshin nga një fije e përbashkët – besimi i tij i patundur në Zot.

I njohur si Avenzoar në Perëndim, Ibn Zuhr ishte mjeku i parë gjatë Mesjetës së Lartë që identifikoi me saktësi formacionet kancerogjene në stomak, ezofag dhe mitër. Zuhr e quajti sëmundjen akila, që do të thotë diçka që ‘ha’, dhe shkroi receta terapeutike që ai ndjeu se ndihmuan në përmbushjen e gjendjes.

Historianët e shkencës e konsiderojnë atë një mjek jashtëzakonisht të zgjuar, i cili eksperimentoi mbi kafshët para se të zbatonte metodat e tij të reja mbi njerëzit. Dy shekuj pas tij, mjekët unanimisht rekomanduan trakeotomitë në shekullin e 13-të për të kuruar pengesat e rrugëve të frymëmarrjes të rrezikshme për jetën, e cila ishte një vepër e madhe shkencore për të cilën Zuhr kishte hedhur themelet.

Pavarësisht se ishte një mjek i vlerësuar në kohën e tij, ai ishte gjithashtu i diskutueshëm. Praktika e tij e mjeteve juridike Khawass, një stil i lashtë i trajtimit të njerëzve të sëmurë me një kombinim të bimëve dhe praktikave fizike dhe mendore, ndonjëherë konsiderohej kurioz.

Për shembull, ai rekomandoi të vështronte në sytë e gomarëve të egër për të ruajtur shikimin e mirë dhe për të parandaluar formimin e kataraktave brenda syve. Ekzistonte gjithashtu një teori në lidhje me ngrënien e kokave të lepujve për të parandaluar paralizën ose dridhjet e trupit.

Shumë mjekë të kohës së tij nuk mund ta kuptonin arsyen e pasionit të Zuhrit për Khawass pasi ai ishte një mjek i shëndoshë teknikisht, recetat mjekësore të të cilit ndiqnin vijën zyrtare.

Sipas historianit të shkencës Henry A Azar, Zuhr nuk kishte asnjë konflikt personal mbi fuqinë e tij të arsyetimit, as pasionin e tij për Khawass. Të dy rrymat plotësuan njëri-tjetrin pasi ato mbaheshin nga një fije e përbashkët – besimi i tij i patundur në Zot.

Në përgjigje të kritikëve të tij, Zuhr tha: “Thelbi i shkencës është që njerëzimi të njohë kufizimet e saj dhe se dija është ajo që Zoti frymëzon, dhe se ka çështje përtej të kuptuarit”.

I lindur në Sevilje, Spanjë, në vitin 1091, Zuhr i përkiste një familje juristësh, mjekësh dhe burrash me shkollë.

Ai studioi Ligjin Islam, teologjinë dhe letërsinë derisa babai i tij Abu Ala e drejtoi atë në mjekësi.

Pas vdekjes së tij më 1162 në Sevilje, ai u varros jashtë portës së quajtur ‘Porta e Fitores’.

Mesazhi i fundit që Zuhri la në shtratin e vdekjes zbulon nënshtrimin ndaj Zotit. Dëshira e tij e fundit, sipas tregimeve historike, ishte që këto vija të ishin të gdhendura në varrin e tij.

“Qëndroni dhe reflektoni!” lexohet “Unë shoh vendin në të cilin jemi shtyrë të gjithë. Toka e varrit më mbulon faqen, pasi nuk kam shkelur kurrë në sipërfaqen e tij. Unë i trajtova njerëzit për t’i shpëtuar nga vdekja, por ja ku jam, i solla vetë “.

Përulësia e Zuhrit nuk duhet të interpretohet keq për përmbushjen e tij shkencore. Punimet e tij mbi mjekësinë mbetën të njohura në mesin e universiteteve kryesore perëndimore për më shumë se 500 vjet.

Arsyet kryesore mjekët e shekullit të 13-të Ibn Al-Quff dhe Al-Bagdadi filluan të përdorin procedurën e trakeotomisë, ishte për shkak të eksperimenteve të suksesshme të Ibn Zuhr për kryerjen e metodës kirurgjikale tek dhitë, dhe pastaj përsëritja e saj tek njerëzit.

Procedura u bë gur themeli i eksperimentimit të organizuar shkencor, i cili u frymëzua nga provat e majmunëve të polymatit të shekullit të 9-të Al Razi (Rhazes). Razi administroi doza të vogla merkuri tek majmunët për të kontrolluar toksicitetin e kimikatit për përdorim njerëzor.

Zuhr shkoi një hap më tej, duke kryer post mortems (një ekzaminim i një trupi të vdekur për të përcaktuar shkakun e vdekjes) në dele gjatë studimit të tij klinik mbi trajtimin e sëmundjeve ulçeruese të mushkërive.

I vetëdijshëm për ndërlikimin e procedurave të tilla, Zuhr këmbënguli në programe të strukturuara trajnimi për kirurgët e mundshëm dhe qëndroi me forcë kundër mashtrimit, i cili ishte i zakonshëm në ato kohë. Ai ishte i suksesshëm në vizatimin e vijave të kuqe për mjekët.

Vepra të shquara të Ibn Zuhrit

Si një mjek novator, Ibn Zuhr njihej si një Galenist i bindur (Klaudi Galenus), një nga mjekët më të njohur të Perandorisë Romake. Zuhr sidoqoftë u largua nga fokusi teorik i Galenit dhe kaloi shumë kohë në praktikat mjekësore eksperimentale dhe terapeutike.

Puna e Ibn Zuhr është një përzierje e teorive hipokratike dhe galenike së bashku me vëzhgimet e tij origjinale dhe njohuritë që erdhën nga tradita e tij e pasur familjare në mjekësi. Disa anekdota për devotshmërinë, bujarinë, aftësitë mjekësore dhe origjinalitetin e trajtimeve të tij janë ruajtur në punën e tij dhe nga biografët e tij.

Një nga enciklopeditë e tij më të lexuara mjekësore, Al-Taysir, u përkthye në latinisht dhe hebraisht nga John of Capua nën emrin ‘Alteisir scilicet regiminis et medelae’. U ribotua më shumë se dhjetë herë deri në shekullin e 16-të dhe u bë një libër shkollor në universitetet e mjekësisë. Libri mbeti i popullarizuar gjatë Mesjetës duke frymëzuar dhe ndikuar në zhvillimin e mjekësisë perëndimore.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi