Si të dallojmë njerëzit me çrregullime bipolare?

Çrregullimi bipolar i referohet ndryshimeve të shpeshta të humorit. Njerëzit me këtë çrregullim kalojnë nga sjellja maniake në hipomane dhe depresioni i plotë në një periudhë shumë të shkurtër kohe.

Psikologët kanë zbuluar se disa tipare të personalitetit mund të sugjerojnë që vuani nga çrregullimi bipolar.

Studimi përfshiu 110 persona me llojin e parë të çrregullimit bipolar, 85 persona me llojin e dytë të çrregullimit bipolar dhe 86 njerëz të shëndetshëm për një periudhë dy-vjeçare.

Ajo që ata zbuluan ishte se individët që kanë më shumë të ngjarë të vuajnë nga çrregullimi i personalitetit bipolar kanë tre karakteristika në personalitetin e tyre: neurotizmi, ekstroversioni dhe neglizhenca.

Neurotizmi

Neurotizmi, paqëndrueshmëria emocionale, është një shenjë e një niveli të lartë të ankthit dhe karakterizohet nga ndryshime të shpeshta të humorit.

Njerëzit që nuk janë shumë neurotikë, janë emocionalisht më të qëndrueshëm dhe nuk vuajnë nga ankthi. Studimi zbuloi se pothuajse të gjithë individët me çrregullim të personalitetit bipolar ishin neurotikë.

Ekstreversion

Ekstrovertët janë të shoqërueshëm, shprehës emocionalisht, kanë më shumë miq dhe të njohur, dalin pandërprerë, kanë shumë energji dhe janë të parët që fillojnë bisedat.

Rezultatet e studimit treguan se një përqindje e konsiderueshme e njerëzve me çrregullime bipolare i përkasin grupit të ekstrovertëve.

Të paskrupullt

Njerëzit që janë të ndërgjegjshëm janë të organizuar, efikas, ambiciozë dhe të kujdesshëm. Njerëzit që janë të paskrupullt janë një kaos i plotë.

Impulsiviteti dhe mos mendimi për pasojat e veprimeve të dikujt ka provuar të jetë një element i rëndësishëm që ndikon në zhvillimin e çrregullimit bipolar.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi