Si Theodor Herzl nuk arriti të bindte Osmanët për të shitur Palestinën

Para se britanikët të lejonin zionistët evropianë të kolonizonin Palestinën, ideologu kryesor i saj, Theodor Herzl, u përpoq të blinte tokën nga osmanët.

Shumë kohë para se Deklarata e diskutueshme Balfour të vinte në lëvizje kolonizimin e Palestinës me urdhër të Perandorisë Britanike, një nga themeluesit kryesorë të Sionizmit, Theodor Herzl, i bëri thirrje shtetit osman për një vend hebre.

Palestina dhe populli i saj ishin një pjesë përbërëse e tokave Osmane që lidhnin Portin e Lartë në Stamboll me fushat më të gjera, duke përfshirë tre vendet më të shenjta të Islamit: Mekën, Medinën dhe Jeruzalemin.

Sulltanët Osmanë ishin gjithashtu halifë të Islamit nga i cili ata morën autoritetin e tyre duke mbajtur në zotërimin e tyre vendet më të shenjta të botës myslimane. Por shteti osman gjithashtu kishte një problem më të kësaj bote – borxhin, dhe shumë prej tij.

Më 1896, Herzl ndjeu një mundësi të pasurive të patundshme dhe erdhi në Stamboll me një marrëveshje që ai mendonte se Sulltani Osman Abdul Hamid II nuk mund të refuzonte.

Shteti osman po kërciste nën një barrë borxhi të akumuluar, e cila nga fundi i shekullit të 19-të ishte me një vlerë të sotme prej 11.6 miliardë dollarësh.

Borxhi kontrollohej përmes një automjeti të quajtur Administrata Publike Osmane e Borxhit, e cila përfaqësonte fuqitë evropiane si britanikët, francezët, gjermanët, austriakët, italianët dhe hollandezët. Kjo u dha fuqive koloniale evropiane një nivel kontrolli brenda shtetit osman që në fund të fundit do të provonte të ishte zhbllokimi i tij.

Para në dorë për tokë

Sipas një llogarie historike, Herzl ofroi të paguante 20 millionë, që janë rreth 2.2 miliardë dollarë në monedhën e sotme, Sulltanit Osman për të lëshuar një statut për hebrenjtë për të kolonizuar Palestinën.

Ky lloj parash do të kishte rruajtur rreth 20 përqind të barrës së borxhit të Osmanëve. Është raportuar se Herzl thirri se “pa ndihmën e sionistëve, ekonomia turke nuk do të kishte një shans të rimëkëmbet”.

Bashkëbiseduesit e Herzl me Sulltanin Osman në atë kohë, Philip de Newlinski dhe Arminius Vambery, ishin skeptikë se Jeruzalemi si vendi i tretë më i shenjtë në Islam thjesht do të shitej, pa marrë parasysh sa të pasigurt ishin financat osmane.

Ata kishin të drejtë. Sulltan Abdul Hamid II e refuzoi ofertën plotësisht më 1896, duke i thënë Newlinski, “nëse Z. Herzl është aq shoku yt sa je imi, atëherë këshilloje që të mos bëjë një hap tjetër në këtë çështje. Unë nuk mund të shes as edhe një këmbë tokë, për nuk më takon mua por popullit tim. Populli im e ka fituar këtë Perandori duke luftuar për të me gjakun e saj dhe e ka fekonduar atë me gjakun e tij. Ne përsëri do ta mbulojmë atë me gjakun tonë para se të lejojmë që ajo të largohet nga ne.”

Fjalët e Sulltanit ishin profetike. Megjithatë, ndërsa konflikti ndonjëherë portretizohet si një antik që shkon më shumë se 1000 vjet më parë, rrënjët e tij janë qarta në fund të shekullit të 19-të.

Ideja e sionizmit u mbështet nga nocioni se hebrenjtë mund të transferoheshin nga Evropa në Palestinë si një mjet për të hequr atë që Evropa e quajti ‘problemin e saj hebre’.

Shumë jo-hebrenj dhe madje edhe antisemitë mbështetën idenë e hebrenjve evropianë që të zhvendoseshin në Lindjen e Mesme, gjë që do të sillte largimin e palestinezëve vendas nga shtëpitë e tyre. Disa hebrenj si Herzl, edhe pse jo të gjithë, blenë këtë ide që mbart idenë zioniste që nga fillimi i saj si një projekt kolonial.

Historiani Louis Fishman në librin e tij ‘Hebrenjtë dhe Palestinistët në epokën e vonë osmane’, bëri rastin që “projekti kolonial hebre të zhvillohej brenda një konteksti osman”.

Por migrimet hebraike në Palestinë u zhvilluan gjithashtu në një sfond të antisemitizmit të tërbuar të udhëhequr nga Evropa, të cilin Herzl dhe bashkëkohësit e tij Sionistë e kuptuan se nuk do të qetësoheshin kurrë – dhe ai kishte të drejtë.

Hebrenjtë Osmanë dhe Hebrenjtë Evropian

Nga fillimi i shekullit të 19-të, ndërsa idetë e sionizmit po përhapeshin midis disa hebrenjve osmanë, u shfaqën dallime të dallueshme dhe të rëndësishme me homologët e tyre sionistë evropianë.

Në librin “Palestina e vonë Osmane: Periudha e sundimit të xhonturqve”, historianët Eyal Geno dhe Yuval Ben-Bassat vunë në dukje se për hebrenjtë osmanë, “Sionizmi ishte një formë kulturore e nacionalizmit, një identitet i ri që nuk binte ndesh me besnikërinë e tyre në shtetin osman dhe i cili nuk kërkonte lëvizjen në tokat e largëta të Palestinës Osmane”.

Sionistët hebrenj evropianë dolën nga konteksti i kolonizimit global evropian. Nëse kolonët evropianë mund të pastrojnë etnikisht popujt indigjenë në Amerikë ose Australi dhe të krijojnë një shtet të ri mbi epërsinë e një race, pse jo hebrenjtë evropianë?

Nga ana tjetër, hebrenjtë osmanë ishin mirëpritur në domenet osmane nga Sulltan Bajaziti II. Shteti osman dërgoi anije për të ndihmuar hebrenjtë të iknin nga Inkuizicioni Spanjoll më 1492.

Për shumë hebrenj osmanë, të qenit pjesë e shtetit osman i kishte lejuar ata të ngriheshin në pozita të shkëlqyera, dhe gjatë shekujve, jeta e tyre e përditshme do të kishte qenë e lirë nga masakrat që hebrenjtë evropianë duhet të duronin.

Populli hebre në shtetin osman

Kur Herzl më në fund u takua me Sulltan Abdul Hamid II ballë për ballë më 1901, ai sugjeroi që financuesit hebrenj mund të krijonin një kompani në Stamboll dhe, me kalimin e kohës, të blinin borxhin osman nga fuqitë evropiane.

Në kthim, disa toka në Palestinë mund t’u jepet autonomi dhe të bëhen një destinacion për migracionin hebre. Ideja e Herzl ishte një kompromis për pavarësinë, megjithatë, ndërsa Abdul Hamid II ishte i etur

për idenë e konsolidimit të borxheve të huaja brenda Perandorisë, ai qëndroi se ishte një marrëveshje e veçantë që nuk do të lidhej me kolonizimin hebre të Palestinës.

Migrimi evropian hebre në Palestinë, një rrjedh e vogël në atë kohë, ishte duke shkaktuar tensione me banorët palestinezë autoktonë.

Osmanët, megjithatë, duke luftuar për të mbajtur domenet e saj në Ballkan dhe u përballën me një përmbysje të brendshme politike si rezultat i një krize kushtetuese, shpesh e gjenin veten duke ndezur zjarre që kërcënonin të mbytnin Perandorinë.

Megjithatë, edhe përkundër këtij sfondi, kur çështja e migrimit hebre u shfaq në parlamentin osman, parlamenti hebre Nissim Matzliah e bëri të qartë se “nëse sionizmi është vërtet i dëmshëm për shtetin, atëherë pa dyshim besnikëria ime qëndron me shtetin”.

Sidoqoftë, shteti osman gjithnjë e më shumë shikonte sionizmin evropian dhe ambiciet e tij në fushat e tij si pjesë e një përpjekje tjetër koloniale për të gdhendur tokat e tij.

Në një raport të hollësishëm në Stamboll, Ambasadori Osman në Berlin, Ahmet Tewfik Pasha, shkruajti, “nuk duhet të kemi iluzione në lidhje me Sionizmin” qëllimi që ai shtoi ishte asgjë më pak se “formimi i një Shteti të Madh Hebre në Palestinë, i cili do të përhapet drejt vendeve fqinje”.

Në kujtimet e tij, Sulltan Abdul Hamid II vërejti se Herzl ishte përpjekur të mashtronte shtetin për qëllimet e tyre përfundimtare mbi tokën. Dyshimet osmane u konfirmuan më vonë si Herzl, duke kuptuar se thirrja në Stamboll nuk do të merrte rezultate, përfundoi në aleancë me Britanikët – dhe pjesa tjetër është histori.

Kategoritë
BotaLajme