Sizmologu tregon arsyen se pse pas termetit në Kroaci shfaqen vrimat në tokë

Sizmologu Soviç vuri në dukje se në zonat përgjatë lumenjve Kupa dhe Sava ka tokë shumë të lagur dhe kjo është arsyeja pse shfaqen vrima në tokë në Qarkun Sisak-Moslavina. Kur ndodh një tërmet, rëra kompaktohet, toka prishet

Sizmologu kroat Ivica Sović tha për HRT se qytetarët kroatë duhet të mësojnë të jetojnë me tërmete sepse janë në një zonë aktive sizmike. Ai foli gjithashtu për pasojat e mundshme të një tërmeti më të fortë në Zagreb, vrimat në tokë në Qarkun Sisak-Moslavina dhe mundësinë e parashikimit të tërmeteve.

Ai tha se gjeologët po përpiqen të llogarisin madhësinë maksimale të një tërmeti që mund të ndodhë. Kështu, 6.5 është planifikuar për zonën e Zagrebit, por kjo nuk do të thotë që kjo madhësi do të ndodhë, por që mund të ketë disa tërmete më të dobëta dhe se ata nuk do të aktivizohen përgjatë gjithë gjatësisë së tyre.

– Një tërmet me madhësi 5.5 në zonën e Zagrebit ishte një tërmet mjaft i fortë, por ne mund të presim një më të fortë. Prandaj duhet të bëhemi gati. Nuk mund të themi kur do të jetë, por mund të presim një tërmet deri në magnitudën 6. Kjo do të thotë se do të ishte të paktën 10 herë më i fortë se ai i Marsit, tha Soviç dhe shtoi se Zagrebi do të vuante keq në një tërmet me madhësi 6. 6

– Ndërtesat e ndërtuara pas vitit 1963, në të cilat ishin instaluar disa elementë të konstruksionit sizmik, do të mbijetonin. Nëse ata nuk do të ishin tashmë të padëmtuar, ata do të ishin mjaft të paprekur për të mos vrarë njerëzit në to, tha ai.

Ai gjithashtu shpjegoi se një tërmet në një zonë nuk mund të prodhonte tërmet në një tjetër dhe se tërmeti në Zagreb ndoshta nuk ishte një reagim ndaj tërmetit në Petrinja.

– Ai mund të shkaktojë vetëm një defekt që tashmë është në gjendje ta shkaktojë vetë. Pra, defekti është tashmë në një gjendje të tillë që mjafton një stimul i vogël për të filluar tërmeti, theksoi ai.

Sizmologu Soviç vuri në dukje se ka tokë shumë të lagur në zonat përgjatë lumenjve Kupa dhe Sava, dhe kjo është arsyeja pse shfaqen vrima në tokë në Qarkun Sisak-Moslavina. Kur ndodh një tërmet, rëra kompaktohet, toka prishet.

– Ajo që ishte tokë e fortë, rërë e lagur, tani po bëhet një lëng. Ky lëng mund të sillet gjithashtu në mënyrë që të shpërthejë në sipërfaqe. I tillë ishte rasti në fshatin Brest. Atje, toka u plas dhe rëra u hodh në sipërfaqe, duke bërë që disa shtëpi të çaheshin, të cilat më pas janë të papërdorshme, tha ai.

Ai gjithashtu theksoi se nuk ka pajisje të mjaftueshme sizmike në Kroaci. Ai thotë se nuk ka asnjë sizmograf rezervë që mund të vendoset në zonën epiqendrore.

– Sllovenia ka katër grupe rezervë që shërbejnë vetëm për t’i vendosur ato në epiqendër nëse ndodh një tërmet. Ne nuk e kemi atë. Ne po vendosim shpresat tona në Qeverinë tonë dhe importet e ndërhyrjes për të zgjidhur këtë, tha sizmologu Ivica Sović për HRT.

Kategoritë
LajmeRajoni