Sonda e NASA-s arrin t’i afrohet shumë diellit

“Parker Solar Probe” (Sonda Diellore Parker), një anije kozmike në pronësi të Agjencisë Kombëtare të Hapësirës Ajrore (NASA), është anija e parë kozmike, e cila iu afrua më së shumti diellit.

“Parker Solar Probe” (Sonda Diellore Parker), një anije kozmike në pronësi të Agjencisë Kombëtare të Hapësirës Ajrore (NASA), është anija e parë kozmike, e cila iu afrua më së shumti diellit.

Është hera e parë në histori që një anije kozmike i është afruar kaq shumë diellit se sonda diellore Parker, e cila fluturoi përmes sferës së kurorës (korona), e njohur gjithashtu si atmosfera e jashtme e diellit, raportoi NASA në faqen e saj të internetit.

Duke ekzaminuar diellin më nga afër se çdo mjet i krijuar nga njeriu deri më sot, Sonda Diellore Parker mori mostrat e grimcave dhe fushave magnetike në atmosferën e diellit.

E parë si një prag i ri për shkencën diellore, masa pritet të ndihmojë shkencëtarët të zbulojnë informacione kritike rreth sistemit diellor.

Sonda Diellore Parker, një nga misionet më të rëndësishme të kryera ndonjëherë nga NASA, u nis tre vjet më parë.

Anija kozmike, pjesa e së cilës përballet me diellin është e ekspozuar në një temperaturë prej 1.370 gradë Celsius, është planifikuar të rrotullojë diellin 24 herë gjatë shtatë viteve.

Sonda Diellore Parker, misionet e së cilës përfshijnë ekzaminimin e përshpejtimit të erës diellore, rrjedhjen e vazhdueshme të materies nga ylli dhe përpjekjen për të zgjidhur misterin e temperaturës shumë të lartë në koronë, gjithashtu synon të ndihmojë në kuptimin e mekanizmit që qëndron pas përshpejtimit të aktivitetit të diellit.

Kategoritë
BotaLajme