“Squid Game”, seriali që thyen rekord paraqet krizën reale që po kalon Koreja e Jugut

“Squid Game”, një dramë e Koresë së Jugut që është bërë shfaqja më e ndjekur në Netfix, është bërë seriali më i diskutuar në mediat sociale pasi i referohet situatës së vazhdueshme socio-ekonomike që po kalon vendi. Drama i çon shikuesit në një udhëtim me nëntë episode, ku një grup njerëzish të zhytur në borxhe dhe fatkeqësi personale hyjnë në një seri lojërash mbijetese.

Ata që humbin do të vdesin nga një proces eliminimi i pamëshirshëm dhe fituesi i vetëm do të marrë 46.5 miliardë dollarë nga Koreja e Jugut. Kjo tregon se sa të varfër, të dëshpëruar janë ata, të cilët joshen duke konkurruar me lojërat e fëmijëve – me pasoja fatale të improvizuara – për të fituar një çmim në para që mund të ndryshojë jetën e tyre.

Lufta e Koresë së Jugut me borxhin e familjeve

Borxhi i familjeve në Korenë e Jugut është rritur ndjeshëm vitet e fundit në mbi 100% të PBB-së së saj – më e larta në Azi. Borxhi ka ecur paralelisht me një hendek në rritje të të ardhurave, i përkeqësuar nga rritja e papunësisë së të rinjve dhe çmimet e pronës në qytetet e mëdha përtej mundësive të shumicës së punëtorëve të zakonshëm.

Siç ilustron “Squid Game”, një investim i keq ose thjesht një fat i keq mund t’i detyrojë njerëzit t’i drejtohen huadhënësve me rrezik të lartë vetëm për të mbajtur kokën mbi ujë. Popullariteti i serialit është një dëshmi se mjerimi i dërrmimit të borxhit është një përvojë universale, por sipas Lee In-cheol, shefit ekzekutiv të Institutit të Kërkimeve Real Good Economic Research, sfondi i tij korean nuk është rastësi.

Në përgjigje, komisioni i shërbimeve financiare të vendit dhe shërbimi mbikëqyrës financiar kohët e fundit vendosën të parandalojnë që më shumë koreano -jugorë të mos bien në borxhe. “Kjo është arsyeja pse bankat kryesore kanë vepruar për të frenuar huamarrjen. Por a do t’i ndihmojë vërtet njerëzit, veçanërisht në mes të pandemisë Covid-19?“, tha Lee.

Kategoritë
BotaLajme