Strukturat misterioze prej guri në Arabinë Saudite më të vjetra se piramidat e Egjiptit u përdorën 7,000 vjet më parë nga një kult i bagëtive neolitike për të flijuar kafshë për një perëndi ‘të panjohur’

Qindra monumente guri të shpërndara në Arabinë Saudite veriperëndimore mund të përfaqësojnë vendin më të vjetër të njohur ritual në Tokë.

Studiuesit që studiojnë mustatilët, oborret e bëra nga blloqe ranor, i datojnë ato rreth 7,000 vjet më parë, duke i bërë ata mijëvjeçarë më të vjetër se Stonehenge ose Piramidat në Giza.

Duke studiuar rajonin me helikopter, ekipi gjeti mbi 1000 mustatilë, më shumë se dy herë vlerësimet e mëparshme.

Teoria është se strukturat u përdorën gjatë ritualit nga anëtarët e një kulti të bagëtive, të cilët flijuan lopë, dhi dhe dele perëndisë së tyre të panjohur.

Mustallet, të emërtuara pas fjalës arabe për drejtkëndësh, morën pak vëmendje kur u zbuluan për herë të parë në vitet 1970.

Kohët e fundit, arkeologët në Universitetin e Australisë Perëndimore në Perth eksploruan strukturat misterioze, duke fluturuar me helikopter mbi 77,000 milje katrore AlUla dhe Khaybar.

Ata gjetën më shumë se 1.000 mustatilë, mbi dy herë më shumë sesa mendohej se ekzistonin më parë.

Strukturat shtrihen në gjatësi nga 65 metra deri në gati 2,000 metra, me disa gurë ranor që përdoren për t’i bërë ato të peshojnë gjysmë ton.

Në mënyrë tipike, një mustatil kishte mure të gjata përreth një oborri qendror, me një hyrje në një skaj dhe platformë rrënojash, ose ‘kokë’, në anën tjetër.

Ato mund të përfshijnë gjithashtu një ortostat, ose gur të drejtë, në një dhomë qendrore.

Disa hyrje u bllokuan me rrënoja, duke sugjeruar që strukturat ishin nxjerrë jashtë përdorimit në një moment.

Mustatilët zakonisht ishin grumbulluar në grupe mes 2 dhe 20 dhe, duke pasur parasysh madhësinë e tyre monumentale, grupe të mëdha njerëzish do të duhej të punonin së bashku për t’i ndërtuar ato.

Studimet e hershme spekuluan që strukturat ishin përdorur si stilolapsa për bagëtinë, por muret e mushtave ishin shumë të ulëta për të mbyllur kafshët.

Në një raport të botuar këtë javë në revistën Antiquity, studiuesit thonë se ata besojnë se oborret e çuditshme janë përdorur për ritet fetare.

“Nuk është krijuar për të mbajtur asgjë brenda, por për të përcaktuar hapësirën që është qartë një zonë që duhet të izolohet,” tha autori kryesor Hugh Thomas për New Scientist.

Fragmente lopësh, delesh, dhish dhe brirë dhe kafka gazele të gjetura në një mustatil sugjerojnë që shoqëria që i ndërtoi ato përdori flijime kafshësh në ritualet e tyre.

Gërmimet e fundit zbulojnë ‘dëshminë më të hershme për një kult të bagëtisë në Gadishullin Arabik,’ thuhet në raportin e ekipit. ‘Si të tillë, mustatilët janë ndër monumentet më të hershme prej guri në Arabi dhe globalisht një nga traditat më të vjetra monumentale të ndërtimit të identifikuara ende.’

Nga radiokarboni që datonte me kafkat, Thomas dhe kolegët e tij datuan me mustatilin midis 5300 dhe 5000 pes, duke paraprirë Stonehenge me më shumë se 2,500 vjet dhe duke i bërë ata ‘peizazhin e parë

ritual në shkallë të gjerë, monumentale kudo në botë, sipas bashkëautores Melissa Kennedy, ndihmëse drejtoreshë e Projektit Arkeologji Ajrore në Mbretërinë e Arabisë Saudite (AAKSA).

Arti shkëmbor në epokën e së njëjtës periudhë kohore tregoi ‘skena si të bagëtisë ashtu edhe të gjuetisë’, shkroi ekipi, duke i dhënë hua besueshmërisë teorisë së kultit të bagëtive.

Kennedy tha për Gazetën Art se ‘shpërndarja, përmasa dhe uniformiteti i përhapur i strukturave sugjeron që një besim i përbashkët fetar mund të jetë mbajtur në një pjesë të madhe të Arabisë veriperëndimore gjatë Neolitit të Vonë, një tipar që deri më tani nuk është i krahasueshëm askund në botë.’

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme