Studenti u shërua nga tumori i nofullës pas operacionit në spitalin e Stambollit

Kur tumori gjigand që mbulonte nofullën e tij të djathtë filloi të pengonte rrugët e frymëmarrjes, një student i universitetit i cili duhej të operohej urgjentisht rimori shëndetin e tij pasi modeli i nofullës u krye me “kirurgji virtuale”.

Studenti i universitetit Tuncay Topçu (23) shkoi te mjeku në shtator me një mpirje në buzë.

Një problem neurologjik nuk u gjet në Topçu, i cili aplikoi në departamentin e neurologjisë, duke e gabuar atë për paralizë të fytyrës. Pastaj, një lezion i vogël u zbulua në imazhin e nofullës së studentit të ri i cili u shfaq tek dentisti dhe biopsia u diagnostikua si një tumor i rrallë dhe i mirë “fibromë e ossified”.

Sëmundja, e cila filloi me një mpirje të vogël në buzë, përparoi me shpejtësi brenda disa muajsh dhe mbuloi pothuajse të gjithë fytyrën e djathtë të Topçu.

Kur tumori, përfshirë tre dhëmbë në nofullën e poshtme, u zgjerua për të penguar rrugët e frymëmarrjes, operacioni u planifikua urgjentisht.

 

Herën e parë në Turqi, preoperativa e përgatitur në kompjuter “kirurgji virtuale” me saktësisht kockën e nofullës u bë një dizajn dixhital tre-dimensional, u hoq si një rajon i parë virtual ku është tumori dhe u projektua me një copë kocke për t’u zëvendësuar në Masa e mjedisit kompjuterik një për një u mor për operacionin e pacientëve më të rinj.

Asnjë problem nuk u përjetua pasi pjesa e marrë nga kocka e fibulës dhe e vendosur në nofull me matjet pasi operacioni virtual përputhej në mënyrë të përsosur, koha e operacionit, e cila normalisht zgjat 12 orë, përfundoi në 6 orë duke u përgjysmuar falë këtij dizajni të bërë më parë .

Kategoritë
BotaLajme