Sulme antiislame dhe raciste ndaj xhamive dhe myslimanëve në Francë

Ndërkohë që 2 xhami në Francë janë sulmuar me sulme antiislame, në një rrugë janë shkruar shkrime raciste që synojnë myslimanët.

Ndërkohë që 2 xhami në Francë janë sulmuar me sulme antiislame, në një rrugë janë shkruar shkrime raciste që synojnë myslimanët.

Dy xhami në qytetet Mure dhe Domene u vunë në shënjestër të sulmeve raciste natën mes të hënës dhe të martës, njoftuan mediat franceze.

Xhemati që shkoi në xhaminë në La Mure, e cila drejtohet nga komuniteti turk mysliman në qytet, gjeti koshat e plehrave përpara ndërtesës të përmbysur, kutinë postare dhe dorezën e portës të dëmtuara dhe një flamur të vogël turk të djegur pjesërisht.

Xhemati hasi edhe në shkrime antiislame në murin e xhamisë.

Forcat e sigurisë shkuan në vendin e ngjarjes pasi zyrtarët e xhamisë i informuan ata dhe nisën një hetim për sulmin.

Një burrë, i cili gjithashtu besohet se ka qenë i dehur në qytetin Domenes, ka hyrë në xhaminë e qytetit mbrëmjen e 27 dhjetorit dhe ka dëmtuar atë.

Sulmuesi, i cili u kap nga ata që po hynë në xhami, arriti të arratiset pavarësisht ndërhyrjes.

Në qendër të qytetit Chateau-Gontier në rajonin Pays de la Loire, shkrime raciste që synonin myslimanët dhe pakicat e tjera u shkruan në muret e një rruge.

Autoritetet kanë nisur një hetim për sulmet antiislame dhe raciste.

Ministri i Brendshëm francez Gerard Darmanin tha në Twitter se ai mbështet myslimanët që ishin fyer në La Mure dhe Chateau-Gontier dhe se akte të tilla të urryera shkelin “vlerat republikane”.

Një deklaratë nga Komiteti Francez për Koordinimin e Shoqatave Myslimane Turke (CCMTF) bëri thirrje për dënimin e sulmeve dhe zbulimin e menjëhershëm të autorëve.

Qeveria e Parisit sipas një ligji “separatist” që miratoi në gusht forcoi kontrollet mbi institucionet myslimane, vendet e adhurimit dhe individët e shquar myslimanë.

Komuniteti ndërkombëtar, veçanërisht Kombet e Bashkuara, dhe OJQ-të dhe organizatat e të drejtave të njeriut kanë kritikuar qeverinë për shënjestrimin dhe margjinalizimin e myslimanëve.

Si rezultat i inspektimeve të bëra në 99 xhami me urdhër të Ministrisë së Brendshme në Francë, këtë vit u mbyllën 21 xhami, ndërsa ndaj 6 të tjerave ka filluar procedura për mbyllje.

Kategoritë
BotaLajme