Të huajt nga planetët e tjerë do të duken ashtu si kafshët këtu në Tokë, pretendon zoologu

Qeniet e huaja që jetojnë në një botë të largët përreth një ylli do të dukeshin ‘ashtu si kafshët në Tokë’ dhe do të formoheshin nga të njëjtat procese, pohon një astrobiolog transmeton Gazeta e Re.

Arik Kershenbaum, autor i një libri të ri të quajtur Udhëzuesi i Zoologut për Galaktikën, pohon se përzgjedhja natyrore darviniane do të zbatohej në të gjithë universin.

Këto janë proceset që rregullojnë formimin e jetës në Tokë dhe kështu do të rezultonin në krijesa që janë jashtëzakonisht të ngjashme me ato që ne shohim në botën tonë, tha ai.

Zoologu dhe astrobiologu nga Universiteti i Kembrixhit tha se kjo do të rezultojë në krijesa aliene që kanë trupa simetrik me krahë, këmbë ose pendë.

Ata gjithashtu do të ishin inteligjentë, të kishin një gjuhë të zhvilluar dhe ndoshta edhe teknologji, duke shtuar se ju mund të jeni në gjendje të ‘pini çaj me një të huaj’ nëse takojmë ndonjëherë një të tillë.

Libri, botuar me letër me të madhe të mërkurën nga Viking-Penguin, eksploron atë që kafshët në Tokë mund të zbulojnë për alienët dhe veten tonë.

Kershenbaum futet në krijesat e Tokës, eksploron teorinë evolucionare dhe bën parashikime për krijesat që jetojnë në vitet e dritës së botës nga tonat.

Ai nuk futet në spekulime mbi formën specifike, ose si mund të duken ato në të vërtetë, por prek më shumë mënyrën se si mund të formohen dhe si mund të veprojnë.

Pjesërisht mbështetet në punën e Richard Dawkins, duke eksploruar konceptin e ‘Darvinizmit Universal’, me vetë Dawkins duke thënë se libri ofron një ‘vështrim të mrekullueshëm të zgjatur anësor të biologjisë Tokësore’.

Teoria e zgjedhjes natyrore të Charles Dawin është mbijetesa dhe riprodhimi i individëve bazuar në aftësinë e tyre për të shumuar me sukses.

Ai gradualisht kufizon menunë e mundësive evolucionare të bazuara në krijesa që dalin nga sindikata të ndryshme për mijëra e miliona vjet.

Kershenbaum thotë se kjo do të vlente edhe për speciet e huaja në një botë të largët.

Ai tha se ndërsa ato mund të mos duken ‘saktësisht’ si krijesa në Tokë, dhe madje mund të marrin frymë të ndryshme, ato prapë do të evoluojnë bazuar në disa veti kufizuese që i përshtaten më mirë mjedisit të tyre.

Duke shkruar për revistën BBC Science Focus në vitin 2020, ai tha: “Rregulli më i rëndësishëm është që jeta lind nga përzgjedhja natyrore. Jeta përshtatet me mjedisin e saj”.

“Alienet komplekse do te kene evoluar nga alienet e thjeshtë, për të zgjidhur problemet në planetin e tyre. Probleme si gjetja e ushqimit, shmangia e bërjes së ushqimit të dikujt tjetër dhe riprodhimi”.

Ai sugjeron që krijesat aliene me gjasë do të ndjekin disa modele të njohura, për shembull ato do të jenë dypalëshe simetrike, domethënë pjesa e majtë e tyre pasqyron anën e tyre të djathtë.

Do të ketë grabitqarë dhe pre, të cilat do të rezultojnë në kamuflazh dhe forca të blinduara të ngjashme me krijesat në Tokë. Ato do të jenë shoqërore, si dhe individualiste dhe kanë një sërë lëvizjesh të dizajnuara për të shmangur grabitqarin e tyre dominues.

Një shembull që ai dha erdhi nga vëzhgimet e peshqve që jetojnë në fund të detit në Tokë, të cilët përdorin impulse elektrike për të treguar statusin e tyre shoqëror.

Ai tha se një specie dominuese në një botë të largët mund të ketë evoluar për të përdorur energjinë elektrike për një komunikim më të hollësishëm dhe më të përparuar.

Ata gjithashtu ka gjasa të kenë gjymtyrë të njohura për lëvizje, të tilla si këmbë, duar, pendë, krahë dhe madje edhe forma avionësh për t’i ndihmuar ata në disa atmosferë.

Ai nuk u tërhoq nga mënyra se si krijesat do të shumohen, pasi ka shumë forma në Tokë dhe kjo mund të varet nga mjedisi.

Krijesat ka të ngjarë të jenë inteligjente, me specie mbizotëruese që evoluojnë teknologji, gjuhë dhe mënyra për të komunikuar, shpjegoi Kershenbaum.

“Të gjithë duam të besojmë te alienët inteligjentë”, shkroi ai në libër, duke shtuar se “duket e pashmangshme që ata, në fakt, do të ekzistojnë”.

Në fakt ai beson se mund të jetë e mundur që ne mund t’i takojmë ata pasi ata “do të ndërtojnë anije kozmike dhe do të eksplorojnë universin”, diçka që njerëzimi gjithashtu mund të arrijë.

Sidoqoftë, ai paralajmëron se e gjithë kjo mund të jetë kot, pasi mund të ndodhë vetëm “nëse ata arrijnë të shmangin shkatërrimin e tyre të pare”.

Autori nuk beson se ne do t’i takojmë këto krijesa në çdo kohë së shpejti pasi mundësia, pjesërisht për shkak të distancave të mëdha midis sistemeve yjore, është aq shumë e largët.

“The Zoologist’s Guide to the Galaxy” nga Arik Kershenbaum është i disponueshëm nga Viking-Penguin në versione me kopertina të letrës, me kopertina të trasha, libër audio dhe eBook. /Gazeta e Re.

Kategoritë
Të ndryshme