Të jesh burrë apo grua, cila është më e lehtë?

Është një argument i lashtë pothuajse aq i vjetër sa vetë njerëzit. Burrat pretendojnë barrën e historisë, por gratë kanë vuajtur maskulinitetin toksik për shekuj me radhë transmeton Gazeta e Re.

Pra, cila gjini e ka më të lehtë? Përgjigja ndryshon, varësisht nga rrethanat, gjendja emocionale, vendi ku jetoni dhe çfarë bëni për të jetuar.

Shumica e grave tregojnë vështirësi, duke filluar nga ndjenjat si brenda ashtu edhe jashtë shtëpive të tyre. Ato jetojnë me frikën e sulmit vetëm për të qenë një grua. Ato lundrojnë në mizogjininë dhe pabarazinë gjinore si në shtëpi ashtu edhe në vendet e punës.

“Çdo gjë është falas për burrat”, thotë Zeynep Yasar, një kujdestare 59 vjeçare, duke u ankuar se si burri i saj nuk kujdeset për punët e shtëpisë dhe fëmijët. “S’ka dyshim se jeta për gratë është më e vështirë se jeta e burrave”, thotë Yasar, e cila jeton në Stamboll.

“Gratë nuk mund të ecin jashtë duke u ndjerë aq të sigurta sa burrat”, shtoi Yasar.

Aysegul Elif Sofuoglu, një mbikëqyrëse 33 vjeçare në një bankë private në Stamboll, pajtohet me Yasar, madje e sheh si “të turpshme” pyetjen “Cila është më e lehtë”.

“Është e qartë se burrat po bëjnë jetë më të lehtë sesa gratë”, thotë ajo. Ajo nuk mund të gjente ndonjë aspekt të mundshëm, ku burrat mund të kishin më pak vështirësi. “Burrat sundojnë në botë, duke vendosur për shumë çështje nga mënyra se si duhet të vishemi deri te çfarë lloj mbiemrash duhet të marrim”, thotë ajo.

Ajo tërheq vëmendjen për faktin se grate me hixhab në Turqi u ndaluan të frekuentojnë shkolla gjatë grushtit të shtetit postmodern të 28 Shkurtit më 1997, ndërsa burrat, qofshin ata konservatorë apo jo, vazhduan të ndiqnin shkollën sepse nuk ndiqnin ndonjë kod të detyrueshëm të veshjes.

Ajo gjithashtu thekson se shumë gra vuajnë nga dhuna, abuzimi dhe vrasjet. Sipas një sondazhi të vitit 2017, të paktën 66,000 gra vriten me dhunë çdo vit dhe 17 përqind e atyre vrasjeve janë vrasje me dashje të quajtura vrasje femicide.

Në 25 nivelet më të larta të femicideve, gjysma e tyre janë në vendet e Amerikës Latine. Një raport i vitit 2000 i KB gjithashtu përmendi se gati 5,000 gra vriten çdo vit për vrasje nderi.

Sofuoglu, një grua e martuar, gjithashtu ankohet se disa prej shpikjeve të modernitetit krijojnë më shumë vështirësi për jetën e grave. 90-60-90, matja e diskutueshme moderne e trupit të grave ‘të bukura’, “nuk është diçka që ua bën më të lehtë jetën grave”, thotë ajo.

“Nuk ka madhësi ideale të trupit për burrat. Ata mund të jenë të trashë dhe çdo gjë tjetër. Por ne duhet të jemi në një dietë të përjetshme që të jemi të aftë sipas këtij koncepti”, thotë Sofuoglu. Si rezultat, ajo mendon se ndërsa jeta moderne çliron gratë në shumë aspekte, ajo ende e shtrin sundimin e burrave mbi aspektet e tjera, si 90-60-90.

Ajo ende mendon se burrat kanë disa telashe, si shfaqja publike e emocioneve.

Dimensioni emocional

Aspekti emocional krijon vështirësi për burrat.

Sipas psikologëve, si Michael C. Reichert, burrat gjithmonë mendojnë se duhet të qëndrojnë të fortë për të akomoduar rregullat e ‘të qenit burrë’, gjë që u bën shumë presion. “Djemtë marrin përvojat e tyre në zemër, duke u ndjerë të dobët dhe të turpëruar kur kanë nevojë për ngushëllim”, shkroi Reinhert.

“Plan International USA, një grup jofitimprurës i përqendruar në të drejtat e fëmijëve, porositi një studim midis fëmijëve nga 10 deri në 19 vjeç që zbuloi se pothuajse tre të katërtat e djemve thanë se ndienin presion për të qenë të fortë fizikisht dhe gati gjysma e 14 deri në 19 të të anketuarve meshkuj një vjeç ndiejnë presion për të qenë “të gatshëm të grushtojnë dikë nëse provokohet”, shpjegon ai.

Të jesh i fortë fizikisht do të thotë që do të kesh një jetë më të lehtë dhe do të qëllohesh më pak, sipas Reichert.

“Djemtë e shkollës së mesme kanë më shumë të ngjarë, sesa vajzat, të kenë qenë në një përleshje fizike vitin e kaluar dhe fëmijët meshkuj kanë më shumë të ngjarë të kenë qenë viktima të dhunës. Tri lloje të dhunës mashkullore – dhuna ndaj grave, dhuna ndaj burrave të tjerë dhe dhuna ndaj vetvetes – janë thellësisht të ndërthurura”, vërejti Reichert.

Por ai gjithashtu shton se “Djemtë nuk vijnë në botë me disa prirje të lindura drejt dominimit ose dhunës”, që do të thotë se ata e mësojnë këtë në jetë për shkak të procesit të socializimit. “Problemi është i rrënjosur në shoqërizimin e djemve, e cila karakterizohet nga disiplina fizike, kontrolli dhe mospërfillja e dobësisë”, shikoi ai.

Edhe në epokën tonë moderne, procese të ndryshme të socializimit në të gjithë globin i mësojnë burrat se ata kanë nevojë për të mbrojtur vendet e tyre kur ka një luftë. Gjithashtu, si baba ose burrë, burrat ndiejnë një nevojë të fortë për të mbrojtur gratë dhe fëmijët e tyre kundër çdo agresioni të jashtëm.

Politika gjithashtu përfshihet fuqimisht në mënyrën se si njerëzit i qasen betejës së gjinive.

Sipas një studimi të vitit 2017, të kryer nga Pew Research Center në SHBA, afërsisht gjysma e demokratëve e shohin më lehtë jetën e burrave, ndërsa 68 përqind e republikanëve mendojnë se nuk ka asnjë ndryshim në lidhje me gjininë.

Vajza e Sofuoglu, Amine Nazli, një nxënëse 10 vjeçare e shkollës fillore, dëshiron të bëjë paqe me të dy palët. Pavarësisht kritikave të ashpra ndaj burrave si nga nëna e saj dhe nga kujdestarja e fëmijëve, ajo mendon se ka një baba të mirë.

“Unë mendoj se të dy palët kanë jetë të vështira”, përfundon ajo. /Gazeta e Re.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi