Testi i koronavirusit prodhohet brenda 24 orësh, pse disa vende po luftojnë ende për ta diagnostikuar?

Një test i koronavirusit mund të zhvillohet brenda 24 orësh. Atëherë, pse disa vende ende po luftojnë për të diagnostikuar?

Në javën e parë të janarit, dolën raporte se një formë e re misterioze e pneumonisë kishte prekur dhjetëra njerëz në Kinë. Disa ishin në një gjendje kritike, dhe disa kishin lezione invazive në të dy mushkëritë.

Mijëra milje larg në Berlin, shkencëtari gjerman Olfert Landt ishte tashmë në gatishmëri. Për 30 vjet, ai kishte punuar në diagnostikimin e sëmundjeve në zhvillim, përfshirë sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes (SARS). Ai dëshironte të bënte një provë për të ndihmuar mjekët të diagnostikonin sëmundjen – dhe ai donte ta bënte shpejt.

Kur bëhet fjalë për ndalimin e përhapjes së një pandemie, testimi është thelbësor. Nëse një person është diagnostikuar, ata mund të izolohen nga të tjerët dhe të trajtohen siç duhet. Siç tha drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus në fillim të këtij muaji: “Ne kemi një mesazh të thjeshtë për të gjitha vendet: provë, provë, provë”.

Vendet në mbarë botën ende po përpiqen të testojnë për Covid-19, sëmundjen infektive të shkaktuar nga një koronavirus i ri. Disa teste janë të pasakta, të tjerëve u desh shumë kohë për të krijuar, dhe tani kompanitë e testimit po paralajmërojnë se po punojnë me materiale të dobëta.

Më 11 Janar, Landt dërgoi çantën e tij në Qendrat e Tajvanit për Kontrollin e Sëmundjeve dhe kompaninë diagnostikuese Roche në Hong Kong. Ai nuk e dinte me siguri se do të funksiononte, dhe ai madje nuk kishte përgatitur udhëzime.

Gjatë fundjavës, ai përpunoi një manual dhe e dërgoi me postë elektronike. “Ne i thamë, dëgjo, ke gjashtë tuba pa ndonjë udhëzim,” kujton ai. “Jepuani atyre në laboratorin e provës, ju mund t’i testoni pacientët me këtë.”

Në fund, testi që ai dërgoi ishte i përsosur, tha ai. Më 17 janar, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) publikoi protokollin e Landt në internet, duke e bërë atë testin e parë që u nda nga organizata.

Landt tregon se ai ka prodhuar katër milion teste deri në fund të shkurtit, dhe 1.5 milion të tjera çdo javë që nga atëherë. “Each kit” – e cila përfshin 100 teste – ka shitur për të paktën 160 euro (173 dollarë) secila për klientët në Arabinë Saudite, Afrikën e Jugut, Australi, Evropë së bashku me dy fëmijët e tij të rritur që ndihmojnë në etiketimin dhe paketimin e kutive. Është e përfshirë edhe gruaja e tij, e cila ka punuar për kompaninë për 15 vjet.

“Unë nuk po punoj për para. Unë i marr paratë, po, është e drejtë sepse ne bëjmë punë të mirë,” tha ai.

Kjo shtron një pyetje të rëndësishme: nëse një test mund të zhvillohet kaq shpejt, pse disa vende ende po luftojnë?

Kategoritë
FamiljeShëndetësi