Texas po përballet me krizën e ujit

Sytë e Teksasit u kthyen nga kriza e ujit të enjten në mbrëmje pasi energjia elektrike u rikthyer në gati 2 milion shtëpi e qindra mijëra banorë të tjerë mbetën në errësirë. Rreth 13 milionë banorë të Teksasit ose gati gjysma e afërisht 29 milion banorëve të shtetit u këshilluan për ta zier ujin e pijshëm.

Miliona banorë në të gjithë SHBA mbetën pa energji elektrike ose ngrohje pas stuhisë vdekjeprurëse të dimrit ndërsa ndërmarrjet nxituan të rilidhnin energjinë elektrike përpara një stuhie tjetër bore dhe akulli.

Komisioni i Cilësisë së Mjedisit në Teksas raportoi se afërsisht 8.8 milion njerëz, ose afërsisht një e treta e popullsisë së shtetit, kishin probleme me burimet e tyre ujore.

Përballë krizës së ujit në shtet, nevojat e njerëzve përpiqen të plotësohen me ujë në shishe të shpërndarë nga bankat e ushqimit dhe vullnetarët.

Më shumë se 3.4 milion shishe ujë u dërguan në Teksas me helikopterë, kamionë dhe aeroplanë. “Miliona të tjerë do të dorëzohen,” tha Guvernatori i Teksasit Greg Abbott.

Autoritetet në Teksas njoftuan hetimin për shkaqet e ndërprerjeve të përhapura të energjisë në shtet dhe rritjen e faturave pas stuhive të dimrit.

Është vërejtur se miliona shtetas humbën energjinë elektrike dhe ujin gjatë stuhive javën e kaluar, pas së cilës çmimet e energjisë elektrike me shumicë u rritën nga rreth 50 $ në 9,000 $ për megavat orë.

Komisioni i Shërbimeve të Teksasit ndaloi ndërprerjet për shkak të mospagesave në faturat e energjisë elektrike.

Anëtari i Dhomës së Përfaqësuesve të SH.B.A. Alexandria Ocasio-Cortez tha se përpjekjet për mbledhjen e fondeve për bamirësinë e Teksasit arritën në 5 milion dollarë.

Kategoritë
BotaLajme