Tortura dhe kthime mbrapa: Tregime të migrimit në Evropë gjatë Covid-19

Shtytje të dhunshme dhe shpesh sadiste nga Italia, Sllovenia dhe Kroacia janë një padi mallkuese e politikës së thyer të migrantëve në Evropë transmeton Gazeta e Re.

Anatomia e një kthimi mbrapa: nga Italia në Bosnjë

Triestë, Zagreb – Më 13 prill të vitit të kaluar, numri i të vdekurve në Itali nga Coronavirus tejkaloi 20,000, duke u bërë tituj në të gjithë botën. Pasdite në të njëjtën ditë, Saeed paketoi me kujdes një çantë. Në të, një telefon, tre banka energjie, cigare, një thes gjumi dhe një fotografi e dy fëmijëve të tij përsëri në Pakistan.

Gjatë bllokimit të marsit, Saeed u mbajt me forcë në kampin Lipa për migrantë dhe azilkërkues, në kantonin boshnjak të Una Sana, pranë kufirit kroat. Duke udhëtuar deri këtu, ai ishte gati për pjesën e fundit të udhëtimit të tij në Evropë.

Atë natë, Seid u largua nga kampi. Gjatë rrugës për në kufirin kroat, atij iu bashkuan nëntë burra të tjerë.

Për 21 ditë, grupi eci nëpër pyjet dhe malet në Kroaci, Slloveni dhe në Itali, duke shmangur rrugët dhe qytetet, gjithmonë të kujdesshëm për të mos u parë. Asnjëherë duke mos i hequr këpucët, madje as për të fjetur, të gatshëm për të vrapuar në një moment njoftimi nëse policia i pikas ato.

Kur vala e parë e Covid-19 ishte në kulmin e saj në pranverën e vitit 2020, vendet anëtare të BE-së rritën sigurinë e kufirit duke dërguar ushtrinë në patrullimin e kufijve dhe pezulluan lirinë e lëvizjes si një masë për të parandaluar përhapjen e virusit.

Kjo ndikoi shumë në migrimin, duke u dhënë migrantëve dhe azilkërkuesve edhe një arsye tjetër për t’u fshehur. Seidi dhe shokët e tij e dinin mirë këtë. Por ndërsa më në fund kaluan kufirin përfundimtar me Italinë, ata supozuan se më e keqja kishte mbaruar.

Duke u mbështetur në male, grupi u ndal në qytetin kufitar të Bagnoli për të porositur një kafe të errët, të ëmbël – një shpërblim të vogël. Nëpër rrugë, një grua shikoi nga dritarja e saj dhe zgjati dorën për në telefon. Disa minuta më vonë, policia ishte në vendin e ngjarjes.

Siç konfirmoi policia më vonë, falë thirrjeve nga banorët lokalë që jetojnë në zonat kufitare shumica e migrantëve përgjohen nga autoritetet.

I shoqëruar në një furgon të policisë italiane, Saeed dhe të njohurit e tij u dorëzuan zyrtarëve sllovenë dhe u kthyen përsëri në kufirin Kroaci-Bosnjë në më pak se 24 orë. Nuk u morën masa paraprake anti-Covid, dhe kërkesat për azil u injoruan.

Kur furgoni më në fund ndaloi, ata u lëshuan në një fushë të hapur nga një breg lumi. Oficerët e rrobave të thjeshta që flisnin kroatisht i urdhëruan të zhvishen.

Flluskat u hapën ndërsa lëkura e Saeedit u këput ndërsa ai hapi këpucët. Dy nga burrat u rrahën me shkopa teleskopike. Një tjetër ishte fshikulluar me një copë litar të lidhur në një degë. “Kthehu në Bosnjë” ishte gjëja e fundit që ata dëgjuan oficerët kroatë të bërtisnin ndërsa u ngjitën përsëri në bregun boshnjak të lumit.

Në mëngjesin e 7 majit, Saeed eci zbathur në të njëjtin kamp boshnjak që kishte lënë tre javë më parë. Kjo ishte ‘shtytja’ e tij e parë.

Piazza Liberta e Triestes, përpara stacionit kryesor të trenit, sipër, është destinacioni përfundimtar për shumë njerëz në lëvizje që vijnë nga Bosnja.

Që nga fillimi i pandemisë, agjencia kufitare e BE-së Frontex raportoi një rënie në numrin e përgjithshëm të kalimeve të parregullta të kufirit në Evropë. Ky ka qenë rasti në të gjitha rrugët kryesore për në Evropë përveç një: rruga Ballkanike, një rrugë që migrantët dhe azilkërkuesit marrin me këmbë për të kaluar nga Turqia në Evropën Qendrore.

Më 10 korrik, dy muaj pas asaj kthimi të parë nga Italia, Saeed ulet në Piazza Liberta, sheshi kryesor përpara stacionit të trenit të Triestes.

Të rinj nga Afganistani, Pakistani, Eritrea, Iraku dhe Siria ulen me të në bankat e sheshit, duke formuar grupe të vogla në perëndim të diellit. Për gati dy vjet tani, ky shesh ka qenë pika e takimit për ‘njerëzit në lëvizje’ – migrantët dhe azilkërkuesit që shpëtojnë nga lufta, uria dhe varfëria në vendet e tyre, duke arritur me këmbë nga Turqia dhe përmes Ballkanit.

Ata ulen në Piazza Liberta duke pritur mbërritjen e një grupi vullnetarësh, të cilët shpërndajnë ushqim, ilaçe dhe ndjekin flluskat dhe rripat që shumë kanë në këmbë si rezultat i javëve të gjata të ecjes së palodhur.

Saeed është rreth të tridhjetave, veshur me xhinse të pastruara dhe ‘të dëshpëruara’ sportive. Ai do të dukej si çdo turist tjetër nëse nuk do të kishte plagët nëpër krahë.

“Ka dy kufij që janë veçanërisht të vështirë për t’u kapërcyer për të arritur Evropën,” shpjegon ai.

E para është në lumin Evros, duke ndarë Greqinë dhe Turqinë. Kjo është alternativa e vetme për këdo që dëshiron të shmangë rrezikun e kalimit me anije në ishujt grekë, ku raportet e fundit për kthime prapa nga policia greke përsëri në Turqi janë të përhapura.

“Kufiri i dytë është ai midis Bosnjës dhe Kroacisë,” ndalet ai. “Rruga midis këtyre dy kufijve dhe deri në Itali ose Austri është ajo që ne e quajmë “Lojë”.

Loja është një nga alternativat e vetme për të arritur Evropën pa qenë e nevojshme të kaloni Detin Mesdhe. Por kapërcimi i Ballkanit është një udhëtim po aq i rrezikshëm, si një ‘lojë’, e luajtur kundër forcave të policisë të vendeve në itinerar, në mënyrë që të mos kapen dhe arrestohen.

Me shpërthimin e pandemisë, loja është bërë më e vështirë dhe e rrezikshme. Shumë kanë raportuar raste të abuzimit seksual dhe të dhunshëm nga policia.

Në Kroaci, oficerët e policisë detyruan njerëzit të shtriheshin njëra mbi tjetrën të zhveshur ndërsa ishin rrahur dhe kryqe ishin pikturuar me llak në kokat e tyre. Për të shtuar fyerjen e lëndimit, të gjitha pasuritë e tyre u vodhën dhe telefonat e tyre do të thyheshin ose hidheshin në ujë nga autoritetet.

I fundit nga trembëdhjetë vëllezërit dhe motrat, Saeed dëshiron të arrijë një kushëri në Marsejë; një mundësi për t’i shpëtuar papunësisë dhe varfërisë së rëndë të jetës së tij përsëri në Pakistan.

Nga periferia e Karaçit, Saeed jetonte me dy fëmijët e tij, gruan dhe shtatë të afërmit në dy dhoma. “Unë dilja çdo mëngjes duke kërkuar punë, por nuk ka asgjë. Vajza ime është e sëmurë. Unë u largova sepse doja të isha në gjendje të siguroja familjen time. ”

Pavarësisht dëshirës së tij për të përfunduar në Francë, Saeed u detyrua të kërkojë azil në Itali për të blerë kohën e tij dhe për të shmangur arrestimin dhe dërgimin përsëri në Bosnjë.

Sipas rregullave aktuale që rregullojnë ligjin për refugjatët, kërkesa për azil e Saeed në Itali nuk ka gjasa të pranohet. Varfëria dhe ëndrra për një të ardhme më të mirë nuk njihen si arsye të vlefshme për t’u dhënë status në Evropë. Në vend të kësaj, për të mbajtur jashtë ata që ishin si Saeed, në vitin 2018, Komisioni Evropian propozoi pothuajse trefishimin e fondeve për zbatimin e kufirit midis 2021 dhe 2027, për një investim të përgjithshëm prej 38.4 miliardë dollarësh.

Pavarësisht se ishte një elektricist i aftë që kërkon punë, kërkesa për azil e Saeed e bën të pamundur për të që të punojë legalisht në Itali. Për të mbijetuar, ai filloi të punojë si udhëzues për migrantët e tjerë, një kontrabandist i nivelit të ulët duke shfrytëzuar në maksimum ato që mësoi gjatë Lojë.

Ai nxjerr një telefon të dytë nga xhepi i tij dhe merr një telefonatë. “Janë 70 burra që kalojnë malet nga Sllovenia të cilët do të jenë këtu deri në orën 4 të mëngjesit,” thotë ai. Grupi i madh do të ndahet në grupe më të vogla sapo të mbërrijnë në kufirin italian, shpjegon Saeed, në mënyrë që të mos vërehet shumë.

Shtigjet malore përreth Triestes janë plot shenja jete; çanta gjumi, këpucë dhe rroba të shpërndara ku grupet vendosën të ndaleshin dhe të bënin kamp natën përpara se të bënin shtrirjen e fundit në stacionin e trenit të Triestes.

“Kur të arrijnë, unë do të jem pika e tyre e kontaktit. Unë do t’i tregoj se ku të kenë ndihmë, si të marrin një kartë SIM italiane dhe t’u jap atyre para që familjet e tyre më kanë dërguar përmes Western Union.” Ai pushon, “Unë i njoh disa prej tyre sepse ishim në të njëjtat kampe në Bosnjë. Mundohem t’i ndihmoj pasi e di se si është, dhe në këmbim ata më paguajnë një tarifë të vogël.” Shuma që ai merr varion midis 5 dhe 20 euro (5,8 $ – 23,55 dollarë) për person.

Gjatë gjithë rrugës ka nga ata si Saeed, të cilët arrijnë të sigurojnë jetesën e vogël nga rruga e migrimit të parregullt. Sidoqoftë, nuk është e lehtë të njohësh qëllimet e mira të një kontrabandisti dhe jo çdo kontrabandues është si Saeed. “Ka edhe kontrabandistë që bëjnë një biznes të madh duke vjedhur para ose duke përfituar nga njerëz më pak me përvojë,” thotë ai.

Duke treguar dy djem të rinj afganë, Saeed ngre supet, “Ata më pyetën se ku mund të shkonin të prostituonin për të paguar pjesën tjetër të udhëtimit. Ka shumë njerëz të gatshëm të bëjnë para nga mjerimi ynë.”

Dhuna në kufi dhe frika e infektimit

Që nga fillimi i pandemisë, loja është bërë akoma më e madhe. Për migrantët dhe azilkërkuesit në rrugën Ballkanike, kjo ka nënkuptuar shtimin e rrezikut të infektimit në një listë të gjatë të rreziqeve të mundshme.

“Nëse policia po ju kërkon, është e vështirë të shqetësoheni për t’u sëmurë me virusin. Gjëja më e rëndësishme është të mos arrestoheni dhe të dërgoheni përsëri,” tha Saeed.

Rregullat Covid-19 për migracionin kanë pasur efektin e margjinalizimit të mëtejshëm të migrantëve dhe azilkërkuesve, duke i përjashtuar ata nga objektet e testimit falas, e drejta e tyre për kujdes shëndetësor pezulluar dhe injoruar nga masat kombëtare të parandalimit Covid-19.

Kjo konfirmohet nga Lorenzo Tamaro, përfaqësues i Sindikatës Autonome të Policisë së Triestes (SAP). Duke qëndruar nën një nga harqet gjithëpërfshirëse të Triestes, ai fillon, “Pandemia e ka bërë atë më të rrezikshme për ta [migrantët dhe azilkërkuesit], ashtu siç është për ne [policinë]”.

Për të gjithë vitin 2020, policisë italiane i është dashur të merret me detyrën e vështirë të ndalimit të hyrjeve të parregullta ndërsa gjithashtu ka kryer detyra të jashtëzakonshme gjatë dy muajve të një bllokimi të zbatuar në mënyrë rigoroze.

“Pandemia ka zbuluar një krizë sistematike në policimin e imigracionit në Evropë, një që ne kemi denoncuar për vite,” thotë Tamaro. Ai i referohet mënyrës se si policia italiane ka staf dhe nën-burime të pakta kur përballen me migrim të parregullt, aq më tepër gjatë bllokimeve.

Zëri i tij me shpatulla të gjera, mbart besimin e dikujt që nuk është i huaj për intervistat. “Të huajt që hyjnë në territorin tonë pa autorizim janë në kundërshtim me ligjin, madje edhe më shumë nën bllokimin kombëtar. Nuk jemi ne [policia] që e bëjmë ligjin, por është detyra jonë të sigurohemi që ai të respektohet.”

“Ne kemi mbetur të merremi me një emergjencë të imigracionit dhe shëndetit publik pa ndonjë mbështetje të vërtetë”, thotë Tamaro. “Ushtria ndihmon në ndalimin e migrantëve të parregullt, por atëherë ne [policia] duhet të kryejmë kontrolle mjekësore pa pajisje të duhura mbrojtëse. Kjo është diçka që Ministria duhet të ketë mjekë të specializuar dhe mjekë, jo polici.”

Për t’u marrë me rritjen e mbërritjeve nga rruga Ballkanike, Italia ringjalli një marrëveshje bilaterale të vitit 1996 me Slloveninë, e cila dikton që çdo person i padokumentuar i gjetur brenda 10 kilometrave të kufirit Slloven brenda 24 orëve të para të mbërritjes, mund të ripranohet në mënyrë jozyrtare në Slloveni.

Tortura në pragun e Evropës

Një pjesë e kufirit midis Kroacisë dhe Sllovenisë kalon përgjatë lumit Kulpa. Njerëzit në lëvizje përpiqen të kalojnë këtë lumë në vende ku nuk ka gardh, dhe disa u mbytën duke u përpjekur ta kalonin atë në 2018 dhe 2019.

Ndërsa kthimet prapa bëhen më të normalizuara, kështu është bërë edhe dhuna e përdorur për t’i zbatuar ato. Për shkak se kufiri kroato-boshnjak është një kufi i jashtëm i BE, Kroacia dhe Bosnja nuk kanë marrëveshje ripranimi të ngjashme me ato midis Italisë dhe Sllovenisë.

Si e tillë, kthimet prapa nuk mund të ndodhin thjesht përmes bashkëpunimit policor – ato ndodhin në mënyrë joformale – dhe këtu ndodh dhuna më e madhe.

Njerëzit në lëvizje kanë postuar prova të dhunës që iu nënshtrohen përgjatë rrugës Ballkanike. Video më sipër u postua në TikTok në verën e vitit 2020, duke treguar rrahjet e pësuara nga shumë prej atyre që përpiqen të kalojnë nga Bosnja në Kroaci dhe të shtyhen prapa nga policia Kroate.

Pavarësisht nga kufiri Bosnje-Kroate që kalon për më shumë se 900 km, pjesa më e madhe e kalimit kufitar ndodh në një vend të caktuar, në kantonin Una Sana, maja e sipërme lindore e Bosnjës.

Kufiri këtu është shumë larg nga gardhet e gjata me tela me gjemba që mund të presësh. Peizazhi përshkon një peizazh të bukur të pyjeve dhe lumenjve malorë, me rrugë dredha-dredha në fshat që butësisht lakohen nëpër ferma familjare dhe qytete të vogla.

“Unë i kam parë të gjitha,” thotë Stepjan, duke parë nga shtëpia e tij e vogël e zbardhur, e vendosur më pak se 100 metra nga kufiri aktual Bosnje-Kroate. Një burrë 45-vjeçar i lindur dhe rritur në këtë qytet, ai shton, “Njerëzit e kanë përdorur këtë rrugë për vite me radhë për të provuar të kalojnë në Evropë. Ndonjëherë u jap atyre [njerëzve në lëvizje] ujë ose ushqim kur kalojnë.”

Shumë nga banorët lokalë që jetojnë në të dy anët e kufirit flasin gjermanisht. Ata vetë kanë qenë migrantë në Gjermani në vitet ’90, kur kjo ishte një zonë lufte. I pyetur në lidhje me pretendimet e abuzimit fizik të shkaktuar migrantëve, Stepjan ngriti supet, duke u përgjigjur, “Nuk më takon mua t’i them policisë se si ta bëjnë punën e tyre.”

“Sipas ligjit, sapo një person të arrijë në territorin kroat ata kanë të drejtë të kërkojnë azil,” thotë Nikoll, një aktivist kroat që punon me organizatën No Name Kitchen në këtë shtrirje të kufirit. “Por kjo e drejtë është mohuar nga policia kroate që i detyron njerëzit të kthehen në Bosnjë.”

Ulur në një kafene me tym në Zagreb, Nikoll (një psuedonym) thotë se dëshiron të mbetet anonime për shkak të frikësimit të marrë nga duart e autoriteteve kroate dhe boshnjake duke ndëshkuar njerëzit që u japin ndihmë njerëzve në lëvizje. Ajo po planifikon kthimin e saj në Bihac sa më shpejt që rregulloret e Covid do ta lejojnë atë të lëvizë. Bihac është qyteti kryesor i kantonit Una Sana, pika e nxehtë ku shumica e njerëzve në lëvizje po presin të kalojnë në Kroaci.

Nikoli ka një galeri me fotografi që përshkruajnë pasojat e dhunës. “Ka kaq shumë prova të torturave në Kroaci sa jam i befasuar që ka ende gazetarë që kërkojnë ta verifikojnë atë,” thotë ajo ndërsa shikon fotografitë e rrahjeve në telefonin e saj.

Duke lëvizur nëpër, ajo sjell foto pas foto të plagëve të hapura dhe krahëve, shpinës dhe trupave të shënuar me shenja të rrahjeve të përsëritura, djegieve dhe prerjeve.

Ajo kalon nëpër një seri fotografish të burrave të rinj me fytyra të fryra të përgjakura dhe shpjegon: “Këta burra u bënë të shtriheshin për tokë me fytyrë poshtë dhe më pas u stampuan në kokat e tyre për të thyer hundët njëri pas tjetrit.”

“Këto janë të njëjtat teknika që policia kroate përdori për të terrorizuar pakicat serbe në Kroaci pas luftës,” shton ajo.

Të gjesh kroatë si Nikoli të gatshëm për të ndihmuar njerëzit në lëvizje nuk është e lehtë. Stepjan thotë se ai nuk është në mesin e atyre që telefonojnë policinë kur sheh njerëz që përpiqen të kalojnë, por një polic nga stacioni i policisë kufitare në Cabar zbuloi hapur se “është në sajë të informacioneve që marrim nga qytetarët lokalë që ne e dimë se si dhe kur të ndërhyhet dhe të arrestohet migrantët “.

Siç konfirmohet nga Nikoli, niveli i zemërimit dhe frikës së publikut ndaj njerëzve në lëvizje është rritur gjatë pandemisë, e nxitur nga retorika anti-emigrante e lidhur me lajme të rreme dhe të paverifikuara që akuzojnë të huajt për sjelljen e Covid-19 me vete.

Pjesa më e madhe e këtij diskursi zhvillohet në mediat sociale. Grupet e urrejtjes së ekstremit të djathtë kanë vlerësuar dhunën ndaj migrantëve dhe azilkërkuesve përmes postimeve si ato të raportuara më poshtë, të cilat pavarësisht se janë sinjalizuar për përmbajtjen e tyre të dhunshme, ende nuk janë hequr nga Facebook.

 

Llogaritë e Nikollit vërtetohen nga Antonia, një punëtor i çështjeve në Qendrën për Studime të Paqes në Zagreb, i cili po punon ngushtë në sfidat ligjore të bëra kundër policisë Kroate.

“Ne vazhdojmë të marrim dëshmi të njerëzve që ishin të lidhur me pemë, të terrorizuar nga të shtënat e armëve afër fytyrave të tyre, që kishin lëngje djegëse të fërkuara në plagë të hapura, duke u pikturuar me llak, abuzuar seksualisht dhe rrahur me shkop dhe tuba gome në kokë , krahet dhe kembet.”

Në korrik të kësaj vere, një ankesë anonime nga një grup oficerësh kroatë të policisë u bë publike nga avokati i popullit kroat. Në letër, oficerët denoncuan disa nga eprorët e tyre se ishin të dhunshëm ndaj njerëzve në lëvizje, duke sugjeruar që një dhunë e tillë është sistematike.

Ky ishte gjithashtu mendimi i mjekëve në Trieste, vullnetarisht për të trajtuar plagët e njerëzve sapo ata të mbërrinin në Itali pasi kishin kaluar Kroacinë dhe Slloveninë. Llogaritë e tyre konfirmojnë se dhuna që ata shpesh shohin të shënuar mbi trupa nuk është vetëm pasojë e parandalimit të policisë, por ka për qëllim shkaktimin e lëndimeve afatgjata që mund ta bëjnë të pamundur një udhëtim të mëtejshëm.

As policia kombëtare kroate dhe as sllovene nuk u janë përgjigjur këtyre pretendimeve përmes zyrave të tyre të shtypit. Zyra e zëdhënësit të Punëve të Brendshme të BE në vend të kësaj u përgjigj, duke raportuar se “autoritetet kroate janë zotuar të hetojnë raportet e keqtrajtimit në kufijtë e tyre të jashtëm, të monitorojnë nga afër këtë situatë dhe të mbajnë Komisionin të informuar mbi përparimin e bërë.”

Dhe ndërsa BE ka dërguar një ekip monitorimi për t’u takuar me Ministrin e Brendshëm Kroat, ai megjithatë vazhdon të shtojë në fondin e brendshëm të sigurisë së Kroacisë, duke dërguar mbi 100 milion € (120 milion dollarë) që nga viti 2015 për të menaxhuar migrimin përmes sistemeve të vizave, policisë dhe sigurisë së kufirit.

Shpatullat nga Italia, Sllovenia dhe Kroacia deri në Bosnjë përfundojnë me njerëzit në lëvizje që kthehen në ambientet e mbipopulluara të pritjes, kampe jo-sanitare, mbledhje apo çadra, në kushte çnjerëzore, shpesh pa ujë të rrjedhshëm ose energji elektrike.

“Këta njerëz kanë udhëtuar mijëra kilometra, për muaj me radhë, dhe tani janë në derën e Bashkimit Evropian. Ata nuk duan të kthehen në shtëpi,” pranoi në një intervistë për Slobodan Ujic, Drejtori i Shërbimit të Bosnjës për Çështjet e të Huajve Ballkan Insajt në fillim të këtij viti.

“Ne nuk jemi çnjerëzorë, por tani kemi 30,000, 40,000 ose 50,000 të papunë, ndërsa mbajmë 10,000 migrantë të paligjshëm në fuqi të plotë…ne jemi bërë një parkim për migrantët për Evropën,” shtoi Ujic.

Opinioni publik në Bosnjë pasqyron fjalët e Ujiç. Me një të tretën e boshnjakëve të papunë dhe shumë të rinj që largohen në Evropë në kërkim të mundësive më të mira, ka një zhgënjim në rritje nga autoritetet boshnjake duke akuzuar BE-në se ka lënë vendin për t’u marrë me krizën e migracionit vetëm.

Gjatë verës së vitit 2020, tensionet u ndezën midis banorëve të Bosnjës dhe migrantëve që mbërritën në pikën ku autobusët po ndaleshin nga vendasit për të kontrolluar nëse migrantët po udhëtonin me ta.

Sot, mijëra njerëz në Bosnjë aktualisht po përballen me një dimër të ashpër me dëborë pa pajisje të përshtatshme për strehim. Që nga fillimi i janarit moti i keq nënkupton rritje të shirave dhe reshjeve të borës, duke e bërë jetesën në çadra dhe ndërtesa të braktisura pa ngrohje një shkak i ri për shqetësime humanitare.

Me fillimin e pandemisë, këto qendra pritje u bënë më shumë si qendra të paraburgimit në natyrë ndërsa autoritetet boshnjake transferuan me forcë dhe kufizuan njerëzit në lëvizje në këto ambiente megjithë mbipopullimin dhe kushtet çnjerëzore.

Më 23 dhjetor 2020, kampi Lipa, shtëpia e 1,300 njerëzve, u mbyll pasi OJQ-të refuzuan të drejtonin kampin për shkak të kushteve çnjerëzore dhe mungesës së ujit të rrjedhshëm dhe energjisë elektrike. Kjo erdhi në një kohë kur mbyllja e kampit ishte mbështetur gjithashtu nga autoritetet lokale boshnjake të kantonit Una Sana, të bëra presion në zgjedhjet lokale për të mbyllur objektin

Ndërsa njerëzit evakuoheshin, katër banorë, të dyshuar të irrituar me faktin se po dëboheshin ku nuk kishin ku të shkonin, i vunë flakën kampit.

Trauma e të jetuarit përmes bllokimit të detyruar në ato kushte do të ketë një efekt të qëndrueshëm tek ata që e kanë jetuar atë. “Unë ende kam makthe për atë vend dhe udhëtimin,” thotë Saeed, duke shmangur kontaktin me sy.

“Shumica e netëve dëgjoj zhurmën e lehjeve të qenve dhe mbaj mend vrapimin. Por në ëndrrat e mia, jam i paralizuar për tokë dhe nuk mund të lëviz”.

Kur Saeed arriti të shpëtonte nga kampi Lipa në qershor 2020, atij iu deshën tre javë për të ecur përsëri në Trieste. “Tani unë i kaloj ditët e mia këtu”, bën me gjest ai duke drejtuar pëllëmbët e tij të hapura te Piazza Liberta.

Ndërsa flet, Seidit i bashkohen dy miq. Një mbresë e gjatë shtrembëron një rresht të lëkurës me shkëlqim fisnik në kokën e njërit prej tyre: një suvenir nga shkopi i një oficeri policie kroate. Tjetri ka djegur majat e gishtave për të shmangur gjurmët e gishtave dhe dërgimin e tij përsëri në Greqi.

Absurditeti i politikës së migrimit të Evropës është shënuar në trupat e tyre. Trauma e ngulitur në mendjet e tyre.

“Unë ëndërroj të jem në gjendje të drejtoj një makinë në Francë, si çdo person normal, në një rrugë me vetëm semaforë të gjelbër përpara, pa asnjë pengesë për të më ndaluar.”/Gazeta e Re.

 

Kategoritë
LajmeRajoni