Tradita shekullore turke për të ndihmuar nevojtarët ‘Bukë në varëse’

‘Bukë në varëse’ është një koncept i rrënjosur në Islam, i cili inkurajon njerëzit të blejnë bukë dhe të paguajnë pak para shtesë në mënyrë që furrtari të ketë mundësit ‘u ofrojë bukë falas të varfërve transmeton Gazeta e Re.

Në Turqi, koncepti i njohur si ‘aski da ekmek ‘, që do të thotë varja e bukës, u mbështet nga kohët  Osmane përt’u siguruar që askush të mos shkonte të shtrihet i uritur.

Në anën aziatike të Stambollit, TRT World vizitoi një bukëpjekës të lagjes me emrin Hacioglu Bakery për të marrë një kuptim se  si tradita e bukës së varur po mbahej në kohërat që ndryshonin shpejt.

Brenda dyqanit, një letër e bardhë varej pranë murit në të cilën mbahej rekordi i ditës për numrin e copave të dhuruara dhe të marra të bukës.

Pronari FaikKarayigit tha se ata pjekin të paktën 800 bukë në ditë, nga të cilat 10 për qind u shkojnë njerëzve të varfër.

Hikmet Gelez, një punonjës në furrën e bukës, tha se ata u japin 60-70 copë bukë nevojtarëve.

“Ne i njohim njerëzit në nevojë në lagjen tonë. Ne gjithashtu mund të kuptojmë kur i shikojmë fytyrat e njerëzve. Ju nuk duhet t’i lëndoni ata ndërsa e bëni këtë. Ata mund të marrin bukë sa të duan falas pa na thënë asgjë”.

Dhurimi i bukës ka një rëndësi të veçantë në Turqi sepse në besimin islam buka mban jetë dhe mbrojtja e jetës është e shenjtë.

Pronari i furrës, Karayigit shton se ata përpiqen të mos i kthejnë njerëzit duar bosh.

“Edhe nëse buka e dhuruar ditor e mbaron, ne përpiqemi të mos i dërgojmë njerëzit në shtëpi pa bukë duke dhënë kontributin tonë”,tha ai.

Karayigit shtoi se ata trajtojnë klientët në nevojë ashtu si ata marrin çdo klient të zakonshëm.”Ne nuk duam t’i lëndojmë ata duke i bërë të ndihen jo mirë për faktin se po marrin bukë falas”.

Sipas Gelez, akti i pagimit të tij përpara është diçka që zbulon natyrën e mirë të popullit turk.

“Njerëzit që dhurojnë këtu janë të lumtur. Ne jemi gjithashtu të lumtur që jemi pjesë e kësaj bamirësie. Dhe, njerëzit në nevojë janë gjithashtu të lumtur që janë në gjendje të sjellin bukë në shtëpi pa dëmtuar krenarinë e tyre”, shton Gelez.

Sipas fjalëve të ProfetitMuhamed, buka konsiderohet të jetë ‘nimet’që do të thotë një bekimi dërguar nga Allahu (Zoti). Prandaj në Turqi dhe disa vende të tjera myslimane, nëse një copë bukë bie aksidentalisht në tokë, ajo duhet të merret me njëherë.

Shumë myslimanë në të gjithë botën, përfshirë Turqinë, puthin bukën për të treguar respektin e tyre.

Gjithashtu, një numër i madh i refugjatëve sirianë jetojnë në Turqi që nga fillimi i luftës civile në Siri më 2011, shumë furrtarë në Stamboll kanë parë një rritje të refugjatëve sirianë që vijnë për të marrë bukë falas.

“Refugjatët sirianë vijnë këtu për të kërkuar bukë nga ne edhe nëse nuk dinë për projektin e dhurimit të bukës”, thanjë furrtar me bazë në Stamboll. “Ne ndihemi të detyruar t’u japim atyre bukë falas  ose nga shporta e bamirësisë ose nga vetë furra”./ Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaKulturëLajme