TUBITAK: forca që qëndron pas armëve të reja hipersonike të Turqisë

Forcat e armatosura turke së shpejti do të shtojnë në inventarin e saj armë të mundësuara nga valë elektromagnetike, falë municioneve hipersonike të sapo nisura nga TUBITAK transmeton Gazeta e Re.

Këshilli i Kërkimeve Shkencore dhe Teknologjike të Turqisë (TUBITAK) është në krye të nxitjes së kulturës shkencore dhe të drejtuar nga teknologjia në vend.

Instituti i tij i kërkimit dhe zhvillimit TUBITAK SAGE gjithashtu luan një rol kryesor në zhvillimin e raketave të teknologjisë së lartë, raketa dhe sisteme municioni për të forcuar industrinë e mbrojtjes së Turqisë.

TUBITAK kohët e fundit përfundoi një projekt, një moment historik i rëndësishëm në fushën e ndërtimit të armëve, kur ata ndërtuan municion të shtyrë nga valët elektromagnetike, ose me fjalë të tjera, municion që nuk kërkon mbështetjen e barutit ose kimikateve.

Arma e parë elektromagnetike e vendit, SAPAN, mund të gjuajë plumba pa barut duke përdorur energji elektromagnetike. Plumbat mund të arrijnë cakun 8-10 herë më shpejt se shpejtësia e zërit.

Gurcan Okumus, i cili punon si menaxher në TUBITAK SAGE, tha se megjithëse SAPAN u nis me sukses, ai ka nevojë për “disa punë shtesë” përpara se ta shtojë atë në “inventarin e Forcave të Armatosura Turke”.

“Me sistemet e nisjes elektromagnetike, municionet mund të drejtohen në shenjë me shpejtësi hipersonike. Sistemet e gjeneratës së ardhshme të këtij lloji do të kenë një efekt shumëfishues të madh të forcës për ushtrinë tonë kur të hyjë në inventar”, tha Okumus.

Në një intervistë ekskluzive, Okumus gjithashtu tha se me projektin SAPAN, një njohuri e madhe është fituar në hartimin dhe testimin për studimet e raketave dhe municioneve që do të procedohen me shpejtësi hipersonike.

“Sisteme të tilla, me dizajn dhe prodhim elektronik shumë të veçantë, si dhe materiale të përparuara teknologjike, ngrenë nivelin e teknologjisë së vendit tonë në nivelin më të lartë në prova speciale. Për më tepër, ai siguron krijimin e grupeve të të dhënave dhe lehtësirave të testimit për sistemet e mbrojtjes të cilat mund të zhvillohen kundër sistemeve tona në të ardhmen”, tha Okumus.

Sipas Okumus, sistemet e nisjes elektromagnetike janë një moment i rëndësishëm në kalimin nga sistemet me energji kimike në ato me energji elektrike.

“Por këto janë sistemet për të cilat një numër i kufizuar vendesh në botë po punojnë dhe nuk kanë arritur ende pjekurinë e mjaftueshme për përdorim të gjerë. Siç dihet, sistemet me fuqi kimike shkaktojnë shkatërrim më të madh dhe dëme të mëdha mjedisore dhe të përhershme me efekte dytësore pas goditjes së objektivave”, thotë Okumus.

“Me këto sisteme, mund të krijohet një strukturë më e sigurt e magazinimit dhe logjistikës, kosto më të lirë dhe një forcë sulmi dhe mbrojtjeje më efektive me një gamë më të gjatë”, shton ai.

Përveç projektit SAPAN, TUBITAK SAGE ka punuar gjithashtu në raketa Ramjet Supersonic, raketa inteligjente të drejtuara me precizion dhe projekte raketash si SOM që është një raketë lundrimi autonome e gjeneratës së ardhshme, me vëzhgim të ulët dhe me precizion të lartë.

Meqenëse qëllimi kryesor i këtij instituti është të kryejë kërkime të aplikuara dhe zhvillim teknologjik, duke kontribuar kështu në krijimin dhe zhvillimin e një industrie kombëtare të mbrojtjes bazuar në parimet shkencore dhe teknologjike në vend, ai ka qenë një institucion pionier në Turqi që zhvillon disa sisteme të tjera dhe nënsistemet që kthehen në produkte. Kjo është për shkak të aftësisë së saj R&D në fushat e raketave, raketave dhe municioneve në industrinë e mbrojtjes.

Në këtë kontekst, duke shpjeguar rëndësinë e SAPAN dhe projekteve të tjera të zhvilluara së fundmi, Okumus thotë se qëllimi i TUBITAK SAGE është të vazhdojë prodhimin e teknologjisë inovative të mbrojtjes.

Duke theksuar rolin e saj në të ardhmen e industrisë së mbrojtjes së Turqisë, Okumus thotë se arritjet e mëtejshme në sistemet hipersonike, teknologjitë e inteligjencës artificiale, sistemet e nisjes elektromagnetike, teknologjitë e shtytjes dhe zgjidhjet e përparuara të navigimit, do të jenë përparësia e TUBITAK SAGE në dekadën e ardhshme.

“TUBITAK SAGE nisi revolucionin e municioneve të zgjuara kombëtare dhe raketave kombëtare në Turqi dhe është bërë një shembull për të gjithë sektorin duke provuar se këto sisteme mund të zhvillohen nga inxhinierët turq”, shtoi Okumus.

“Për nacionalizimin e industrisë së mbrojtjes së Turqisë, qëllimi i TUBITAK SAGE është t’i shërbejë Turqisë në nivelin më të lartë, i cili është burimi i motivimit të institucionit tonë”. /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme