Turqi, rastet me variantet e COVID-19 në rritje mes fëmijëve

“Koha që njerëzit kalojnë së bashku nuk duhet të tejkalojë 15 minuta dhe ne patjetër duhet të ndjekim rregulla të tilla si marrja e masave higjienike”, tha Yilmaz.

Rritja e konsiderueshme e numrit të rasteve me variantet e COVID-19 tek fëmijët do të thotë se njerëzit duhet të jenë më të kujdesshëm në lidhje me ndjekjen e masave të sigurisë, tha sot një mjek turk, raporton Anadolu Agency (AA).

Dr. Faruk Yilmaz, i cili ligjëron mbi shëndetin publik në Edirne, Turqia veriperëndimore, për AA tha se drejtimi i virusit ka arritur udhëkryq.

“Ne po shohim se shkollat mbyllen në disa vende për shkak të sëmundjes. Fëmijët tanë janë në rrezik”, tha Yilmaz, kreu i Departamentit të Shëndetit Publik të Universitetit Trakya.

“Të gjithë janë përgjegjës për t’u kujdesur për shëndetin e tyre”, tha Yilmaz, duke shtuar se njerëzit mund të shmangin virusin duke përdorur “masa të thjeshta”.

“Për shembull, maskat duhet të përdoren në mënyrë të përshtatshme, distanca sociale nuk duhet të jetë më e vogël se 1.5 metra”, shpjegoi ai.

“Koha që njerëzit kalojnë së bashku nuk duhet të tejkalojë 15 minuta dhe ne patjetër duhet të ndjekim rregulla të tilla si marrja e masave higjienike”, tha Yilmaz.

Asnjë ‘strehë e sigurt’

“Kjo vlen edhe për fëmijët tanë. Fëmijët tanë të moshës shkollore duhet të përdorin maska”, tha ai.

“Veçanërisht jashtë klasave, rreziku i transmetimit është më i lartë”, shtoi ai, duke shpjeguar se në klasa, përdoren paralajmërime, por pushimet mund të jenë një problem më i madh.

Yilmaz tha se fëmijët në qytete me rrezik të ulët ose të mesëm për virusin kanë më shumë të ngjarë ta kontraktojnë atë tani, duke shtuar: “Popullsia jonë e moshës madhore gjithashtu përballet me të njëjtin rrezik”.

Ventilimi i mirë “siguron rënie të sasisë së të gjitha llojeve të mikroorganizmave në vend. Është jashtëzakonisht e dobishme”, shpjegoi ai.

“Për shkak të mjedisit të pastër të jashtëm, shtëpitë duhet të ajrosen të paktën tri herë në ditë. Frekuenca mund të rritet pasi moti të përmirësohet”, tha Yilmaz.

Kategoritë
BotaLajme