Turqi/Rezervat e gazit të zbuluara në Detin e Zi mjaftojnë për 30 vjet

Bëhet e ditur se rezervat prej 540 miliardë metër kub të gazit natyror të Turqisë të gjetura në Detin e Zi janë mjaft të mëdha për të përmbushur nevojat e rezidencave në vend për 30 vjet.

Bëhet e ditur se rezervat prej 540 miliardë metër kub të gazit natyror të Turqisë të gjetura në Detin e Zi janë mjaft të mëdha për të përmbushur nevojat e rezidencave në vend për 30 vjet.

Ministri i Energjisë dhe Burimeve Natyrore Fatih Donmez deklaroi se Turqia po përdor opsione të tilla si shpimi, centralet bërthamore dhe energjia e rinovueshme për të reduktuar varësinë e saj nga energjia.

“Siç e dini, ne po bëjmë studime në Detin e Zi me të cilat mund të krenohemi si vend. Kemi gjetur një rezervë gazi natyror prej 540 miliardë metra kub dhe do ta inkorporojmë këtë gaz në sistem në tremujorin e parë të 2023. Kjo rezervë gazi është mjaft e madhe për të plotësuar nevojat e të gjitha rezidencave në Turqi për 30 vjet”, deklaroi Donmez.

Ai vuri në dukje se Turqia tashmë ka 100.000 megavat fuqi të instaluar, nga të cilat 54.000 megavat janë nga energjia e rinovueshme.

Duke vënë në dukje se bota po kalon një pengesë energjetike, ministri Donmez deklaroi se rreth 55-60 për qind e nevojave të Turqisë për energji elektrike vijnë nga burimet e brendshme.

Kategoritë
BotaLajme