Turqia do të fillojë të shfrytëzojë gazin nga Deti i Zi në tremujorin e parë 2023

Turqia do të ndërtojë tubacion nënujor 150 kilometra të gjatë nga burimi deri në bregun Filyos në Zonguldak.

Turqia do të fillojë përdorimin e sasive të para të gazit nga Fusha e Gazit Sakarya në Detin e Zi në tremujorin e parë të vitit 2023, thanë dje burime qeveritare për Anadolu Agency (AA).

Anija e parë kombëtare turke e shpimit në ujëra të thella që kreu kërkime në Detin e Zi, Fatih, zbuloi 405 miliardë metra kub gaz natyror vitin e kaluar në zbulimin më të madh të vendit ndonjëherë në historinë e tij dhe zbulimin më të madh të gazit në det të hapur në të gjithë botën në vitin 2020 në pusin Tuna-1 që ndodhet rreth 170 kilometra larg brigjeve Zonguldak të Turqisë.

Anija turke e shpimit Fatih vazhdoi shpimet e vlerësimit të puseve në rajon, e para prej të cilave përfundoi në Turkali-1 muajin e kaluar. Anija e shpimit aktualisht është duke punuar në pusin e dytë, Turkali-2, në një thellësi uji prej 3.050 metrash, thanë burimet.

Fatih do të shpojë 10 puse Turkali në puset e gazit Sakarya gjatë dy viteve të ardhshme, secila me një diametër prej 2 kilometrash.

Anija tjetër nga tre anijet shtetërore të shpimit, Kanuni, do të fillojë punën për përfundimin e puseve në terren deri në fund të marsit.

Prodhimi i sasive të para të gazit nga puset do të fillojë në vitin 2023 për t’u dërguar në Filyos, një qytet bregdetar në provincën Zonguldak përmes tubacionit nëntokësor të gjatë 150 kilometra që Turqia do ta ndërtojë për të kaluar nga puset deri në breg, ku do të lidhet me rrjetin kombëtar turk të gazit.

Zbulimi i fushës së gazit Sakarya është i mjaftueshëm për të përmbushur kërkesën e vendit për gaz për rreth 8 vjet, bazuar në konsumin vjetor të gazit natyror prej rreth 50 miliardë metra kub.

Prodhimi në puse do të rritet gradualisht për të arritur lartësinë me rreth 15 miliardë metra kub në vitin 2028, e cila është e mjaftueshme për të përmbushur 30 për qind të kërkesës vjetore të vendit për gaz. Deri në vitin 2028, Turqia do të përfundojë shpimin e 40 puseve të prodhimit në total.

Kompania kombëtare e naftës dhe gazit e Turqisë, Korporata e Naftës e Turqisë (TPAO), e cila po ndërmerr operacione në rajonin e Detit të Zi tha se do t’i jepte përparësi kompanive që janë të gatshme të kontribuojnë në industrinë lokale të Turqisë dhe punësimin në çdo partneritet ose bashkëpunim për punimet në fushën e gazit Sakarya, thanë burimet.

Kategoritë
BotaLajme