Ushtria britanike: Turqia, një pasuri në trajtimin e ndërhyrjeve ushtarake ruse

Rishikimi i mbrojtjes së Mbretërisë së Bashkuar i botuar së fundmi veçon Turqinë si një nga shtyllat e rëndësishme të vizionit strategjik global të Britanisë, veçanërisht si një mbrojtje kundër Rusisë Gazeta e Re.

Botuar të hënën e kësaj jave, dokumenti nga Ministri i Mbrojtjes i vendit ndjek javën e kaluar Rishikimin e Integruar të Sigurisë, Mbrojtjes, Zhvillimit dhe Politikës së Jashtme, i cili përshkruan përparësitë e Britanisë pas Brexit në vitet që vijnë.

Në dokument, Ministria e Mbrojtjes e MB deklaron se Turqia është një “aleat i rëndësishëm i NATO-s” thelbësor për sigurinë rajonale.

Pas SHBA, Turqia ka ushtrinë më të madhe në këmbë në NATO, aleanca ushtarake e themeluar fillimisht më 1948 e cila tani është rritur për të përfshirë 30 vende.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar e sheh Turqinë duke luajtur një rol “në shumë aspekte të sigurisë më të gjerë rajonale, përfshirë luftën kundër terrorizmit”.

Rishikimi gjithashtu sheh Rusinë në terma të ashpër duke argumentuar se vendi “vazhdon të paraqesë kërcënimin më të madh bërthamor, ushtarak konvencional dhe nën-pragun e sigurisë evropiane. Modernizimi i forcave të armatosura ruse, aftësia për të integruar të gjithë veprimtarinë e shtetit dhe një oreks më të madh për rrezik, e bën Rusinë një aktor të aftë dhe të paparashikueshëm”.

Nga ana tjetër, Mbretëria e Bashkuar argumenton se Turqia është tashmë në vijën e parë që merret me përpjekjet ruse për të zgjeruar ndikimin e saj.

Turqia, argumenton raportin, “po merret drejtpërdrejt me ndërhyrjet ushtarake të Rusisë në Mesdheun dhe rajonet e Detit të Zi. Ne do të punojmë për të çimentuar një marrëdhënie afatgjate mbi operacionet (përfshirë masat e sigurimit të NATO-s), aftësitë dhe bashkëpunimin industrial”.

Rishikimi nënvizon rëndësinë që MB i kushton Turqisë për të siguruar siguri për aleancën më të gjerë dhe për të siguruar që sfidat e reja të sigurisë mund të trajtohen së bashku.

Turqia ka të ngjarë ta shohë raportin si një konfirmim të marrëdhënies unike midis dy vendeve që, ndërsa ishte e pranishme para Brexit, ka marrë edhe më shumë rëndësi pas largimit të MB nga Bashkimi Evropian.

Interesante është që raporti i lëshuar këtë javë nuk përmend Bashkimin Evropian (BE) si një partner sigurie, përkundrazi, dokumenti vendosi të emërojë vendet individuale evropiane dhe marrëdhëniet e tyre me qëndrimin mbrojtës të Mbretërisë së Bashkuar.

Në mënyrë të ngjashme, rishikimi më i gjerë javën e kaluar përmendi BE vetëm dy herë. Lëvizja e sigurimit të Britanisë për të folur për shtetet individuale evropiane në krahasim me bllokun politik është një tregues se Britania dhe BE-ja janë ende për të krijuar një marrëdhënie mbrojtëse.

Britania gjithashtu mund ta shikojë atë si politikisht të favorshme dhe të përshtatshme për të folur me vende individuale, duke pasur parasysh armiqësinë në rritje të BE ndaj MB.

Çfarë tjetër thotë rishikimi i mbrojtjes së Mbretërisë së Bashkuar?

Rishikimi prej 100 faqesh veçon një Kinë në rritje si “deri tani faktori më i rëndësishëm gjeopolitik në botë sot. Kina paraqet një sfidë komplekse, sistemike”.

Sidoqoftë, Britania e Madhe ishte e kujdesshme për të zbutur gjuhën e saj javën e kaluar me qeverinë duke theksuar se “Kina do të kontribuojë më shumë në rritjen globale se çdo vend tjetër në dekadën e ardhshme me përfitime për ekonominë globale”.

Ushtria do të shohë numrat që bien në 72.500 deri në vitin 2025, një prerje prej rreth 10,000, duke rezultuar në ushtrinë më të vogël në më shumë se 200 vjet.

Në të kaluarën, Shtetet e Bashkuara e kanë paralajmëruar Britaninë se rrezikon të mos jetë në gjendje të mbajë vendosjet në të gjithë botën nëse ul numrin e trupave edhe më tej.

Rishikimi më i fundit i mbrojtjes ka të ngjarë të trondisë Uashingtonin, por ai gjithashtu pasqyron pasojat ekonomike që ka pandemia në buxhetet ushtarake./Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme