Ushtria Kozake Ballkanike: Mercenarë në Mal të Zi

Zaplatin është gjithashtu president i fondit “Shpirtërorja sllave”, i cili organizon kampe për një lloj stërvitjeje ushtarako-patriotike të fëmijëve në rajonin e Moskës.

Sipas mediave ruse, Ushtria Kozake e Ballkanit ka marrëdhënie të mira me Institutin Rus për Kërkime Strategjike, të drejtuar nga Leonid Petrovich Reshetnikov. Reshetnikov është, meqë ra fjala, një historian, por edhe një ish-gjeneral i shërbimit të jashtëm rus të inteligjencës SVR, i njohur për aktivitetet e tij hibride në Mal të Zi.

Pas shoqatës “Aleanca e Vullnetarëve të Donbasit”, sipas të dhënave të Pobjeda, qëndron Ushtria Kozake e Ballkanit, një organizatë paraushtarake e themeluar në vitin 2016 në Kotorr.

Çështja e statusit të asaj shoqate, si dhe e aktiviteteve të saj të mundshme malinje në Serbi, Mal të Zi dhe Bosnjë e Hercegovinë, u hap nga analisti Konstantin Batozki në një tekst autori për Russian Insider, që është hapja e një dege të vullnetarëve të Donbass. Lidhja në Mal të Zi dhe Serbi ndaj Ukrainës është jashtëzakonisht shqetësuese.

“Tashmë kemi parë se Rusia është përpjekur të destabilizojë Malin e Zi dhe mund të supozojmë se përpjekjet e tilla do të vazhdojnë”, tha Batozkij në një analizë të publikuar nga Pobjeda.

Pobjeda ishte e para që publikoi informacione për themelimin e Ushtrisë Kozake Ballkanike më 11 shtator 2016 në Kotorr.

ATAMANËT DHE GJENERALËT

Në atë kohë në krye të asaj organizate paraushtarake u zgjodh gjenerali Viktor Vladimirovic Zaplatin, atamani suprem i Ushtrisë Kozake të Ballkanit, i cili punoi në Serbi si përfaqësues i Federatës Ruse për më shumë se 16 vjet.

Sipas Qendrës Dixhitale Ligjore, Ushtria Kozake e Ballkanit përfshin gjithashtu kolonelin kozak, atamanin e Malit të Zi Slobodan Pejoviq, kolonelin kozak, shefin ataman për Serbinë, Malin e Zi dhe Republikën Srpska Vojislav Vidaković, priftin Mijajlo Backović, ish-anëtar i Parachute6 Ushtria Jugosllave, Sergej Stepin nga Aleanca e Vullnetarëve të Donbasit, Vojo Gusic, nënkryetar i Organizatës së Veteranëve të Republikës Srpska dhe Miroslav Topalovic, i cili paraqitet si një ish-luftëtar nga Republika Srpska.

Pra, një përbërje e dominuar nga veteranët e luftës nga luftërat në ish-Jugosllavi, Abkhazi dhe Nagorno Karabakh.

Ataman Slobodan Pejoviq e quajti NATO-n “kafaz” në vitin 2016 dhe dënoi politikën zyrtare të Malit të Zi, e cila në atë kohë kishte për qëllim anëtarësimin në Aleancë.

Emri që lidh Aleancën famëkeqe të Vullnetarëve të Donbasit dhe Ushtrinë Kozake të Ballkanit është një veteran lufte, gjenerali Zaplatin, i cili qëndron pas të dyja organizatave.

Rrjeti ballkanik i kërkimeve BIRN ka zbuluar se Zaplatin është një ish-anëtar i Forcave Speciale Ruse dhe një veteran lufte nga ish-Jugosllavia, Abkhazia dhe Transnistria në “Aleancën e Vullnetarëve të Donbasit”, anëtar i Këshillit të Komandantëve dhe përfaqësues i Ballkani. Shumë vullnetarë – qentë e luftës – të cilët shkuan në luftën e Ukrainës nga Serbia dhe Republika Srpska gjithashtu luftuan nën kujdesin e asaj aleance.

Si i dërguar i Unionit të Vullnetarëve të Donbasit, por edhe pjesëmarrës në luftën në BiH, Zaplatin ka qenë i ftuar të paktën dy herë në vitet e fundit për të shënuar Ditën e Vullnetarëve Rusë në Vishegrad. Ai vizitoi gjithashtu Beogradin, Vishegradin dhe Sarajevën dhe katër vjet më parë, në një tubim në Kotorr, u zgjodh unanimisht ataman suprem i Ushtrisë Kozake të Ballkanit.

LIDHJE ME SVR

Zaplatin është gjithashtu president i fondit “Shpirtërorja sllave”, i cili organizon kampe për një lloj stërvitjeje ushtarako-patriotike të fëmijëve në rajonin e Moskës. Sipas mediave ruse, Ushtria Kozake e Ballkanit ka marrëdhënie të mira me Institutin Rus për Kërkime Strategjike, të drejtuar nga Leonid Petrovich Reshetnikov. Reshetnikov është, meqë ra fjala, një historian, por edhe një ish-gjeneral i shërbimit të jashtëm rus të inteligjencës SVR, i njohur për aktivitetet e tij hibride në Mal të Zi.

Ushtria Kozake e Ballkanit nënshkroi Kartën e Binjakëzimit me Organizatën e Veteranëve të Republikës Srpska në vitin 2018, dhe në vitin 2020 Zeljko Curovic, një nga themeluesit e Ushtrisë Kozake Ballkanike dhe president i Aleancës së Serbëve nga Mali i Zi, shpalli themelimin e një dega për Republika Srpska.

Sipas një sondazhi të BIRN, Ushtria Kozake e Ballkanit, edhe pse e themeluar në Mal të Zi, është e regjistruar në Serbi.

Ushtria kozake ballkanike është e lidhur edhe me “Ujqërit e natës”, një organizatë ekstremiste e afërt me Kishën e Serbisë. Anëtarët e kësaj organizate kanë qëndruar në Cetinje më 4 dhe 5 shtator 2021, kur janë vendosur në Manastirin e Cetinjes.

“Ujqërit e natës” nuk janë të vetmit “mbrojtës” të kësaj kishe në Mal të Zi, por në dispozicion të tyre kanë qenë grupe të ndryshme informale – të ashtuquajturat vëllazëri, si dhe individë të shumtë nga strukturat kriminale. Sipas informacioneve të Pobjedës, të gjithë ata ishin të angazhuar edhe në Cetinje, ndërsa masat e sigurisë i menaxhonte dhe koordinonte prifti Mijajlo Bakoviq, njëherësh pjesëtar i Ushtrisë Kozake të Ballkanit.

Gjatë hetimit për tentativën për grusht shteti në ditën e zgjedhjeve në vitin 2016, gjyqësori malazez nisi gjithashtu një hetim për përfshirjen e mundshme të Ushtrisë Kozake të Ballkanit në tentativën për sulm terrorist. Me atë rast ka folur shefi ataman për Serbinë, Malin e Zi dhe Republikën Srpska, Vojisllav Vidakoviq, i cili ka hedhur poshtë kategorikisht çdo lidhje me të dyshuarit për planifikimin e ter.

Kategoritë
LajmeRajoni