Ushtria serbe pajiset me sistemi raketor të mbrojtjes ajrore kineze

Bateria e parë e sistemit raketor të mbrojtjes ajrore kineze me rreze të mesme mbrojtëse FK-3, e ndërtuar në modelin e S-300 ruse, do t’i dorëzohet Ushtrisë Serbe deri në fund të vitit

Raketat kineze për mbrojtje kundër sulmeve nga hapësira ajrore janë mjeti më i rëndësishëm i pajisjeve të luftës që priten në njësitë e Forcave Ajrore. Sistemi FK-3, megjithatë, është artikulli më i rëndësishëm, por jo i vetmi në listën e pajisjeve ushtarake të blera, dorëzimi i të cilave pritet në gjashtë muajt e ardhshëm.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, së fundmi njoftoi se realizimi i marrëveshjeve të mëdha ushtarako-teknike është i afërt.

“Një shumë e armëve të reja do të arrijnë në gjashtë muajt e ardhshëm. Shumë gjëra janë duke u prokuruar, dhe shumë janë paguar tashmë, “tha Vuçiq, pa deklaruar se për cilat lloje armësh bëhet fjalë.
Sipas informacionit nga “Novosti”, një marrëveshje me kinezët për blerjen e një sistemi të mbrojtjes ajrore me rreze të mesme u ra dakord në 2019. Gjatë vitit të ardhshëm 2020, kontrata ishte specifikuar, dhe Serbia filloi të paguante çmimin e kontratës.

“Njëkohësisht me përgatitjet për pritjen e sistemit të ri të raketave në Ushtrinë Serbe, po organizohet një përzgjedhje e personelit për trajtimin e raketave vdekjeprurëse,” thotë bashkëbiseduesi i “Novosti” nga maja ushtarake.

“Disa nga oficerët e Forcave Ajrore kanë qenë tashmë në Kinë për një lloj trajnimi bazë dhe plani është të përshpejtojë trajnimin e personelit për përdorimin e” Kinezit S-300 “. Personeli do të pajiset me rikualifikim të formacioneve që ndodhen aktualisht në raketat “Neva”, por edhe me rivendosjen e ekuipazheve të sistemit “Kub”, të cilat do të tërhiqen nga përdorimi për shkak të skadimit të burimeve të raketave. ”

Sipas informacionit nga “Novosti”, të paktën një bateri e sistemit “Pancir” është në mesin e furnizimeve të mëdha të armëve dhe pajisjeve ushtarake, të cilat u njoftuan nga Presidenti i Republikës midis linjave. Isshtë një version i përmirësuar i “Pancira S1”, të cilin Ushtria Serbe e ka pasur që nga fillimi i vitit të kaluar – një gamë më të gjatë radari, mbrojtje më të mirë kundër ndërhyrjeve të armikut dhe të armatosur me raketa të reja. Këto predha janë të panjohura mjaftueshëm për publikun e gjerë, por ka indikacione që diapazoni i tyre është dy herë më i gjatë – deri në 40 kilometra.

Serbia gjithashtu pret dorëzimin e raketave franceze “Mistral”, të cilat do të montohen në automjete të blinduara shtëpiake. Marrëveshja për blerjen e këtyre armëve ishte bërë dy vjet më parë. Helikopterët janë gjithashtu në listën e dëshirave të udhëheqjes shtetërore dhe ushtarake, të cilat duhet të forcojnë shtesë Forcën Ajrore për misione të ndryshme.

Qarqet ushtarake kanë folur për një kohë të gjatë për mundësinë e blerjes së pajisjeve të sofistikuara luftarake – dronë, sisteme zbulimi dhe ndërhyrje dhe radarë. Sipas disa spekulimeve, lista e vendeve prodhuese përfshin Francën, Izraelin, Rusinë, Turqinë … Lista e dëshirave të Ushtrisë Serbe përfshin gjithashtu sistemin rus për luftë elektronike “Krasuha”.

Të paktën një nga tre helikopterët e kontraktuar dhe të paguar “Airbus X-215 Superpuma” duhet të zbarkojë në territorin e Serbisë këtë vit. Këto avionë do të jenë në Skuadronin e Helikopterëve të Ministrisë së Brendshme të Serbisë më së voni deri në Prill – kur të skadojë afati i dorëzimit i rënë dakord. Sipas njoftimeve të mëparshme, prodhuesi francez-gjerman ka bërë një rrugë të gjatë në montimin e këtyre avionëve, kështu që dorëzimi është realist para fundit të vitit 2021.

Lista e nevojave të Ushtrisë Serbe përfshin gjithashtu dronë luftarakë. Deri më tani, dihet se shteti ka dërguar një urdhër për dronët që do të jenë në gjendje të mbajnë bomba me peshë 500 kilogramë secila, pa specifikuar llojet dhe vendin e origjinës. Trajnimi për përdorimin e dronëve luftarakë kinezë, të cilët tashmë janë në arsenalin e Forcave të Armatosura, ka përfunduar së fundmi dhe aftësitë e këtyre dronëve do të shfaqen në një stërvitje të madhe në Peshter, të planifikuar për 27 Qershor./Gazetaere

Kategoritë
LajmeRajoni