Vaksinat Pfizer dhe Moderna nuk duket se paraqesin rrezik serioz gjatë shtatzënisë, tregojnë hulumtimet

Vaksinat antiCOVID-19 të bëra nga Pfizer / BioNTech dhe Moderna nuk duket se paraqesin ndonjë rrezik serioz gjatë shtatzënisë, sipas të dhënave të reja të botuara të mërkurën në New England Journal of Medicine.

Gratë shtatzëna me COVID-19 janë në rrezik në rritje për sëmundje të rënda dhe mund të jenë në rrezik të rritur për rezultate anësore, të tilla si lindja e parakohshme, sipas Qendrave të SH.B.A. për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve

.Studimi, së bashku me hulumtimet ekzistuese që tregojnë se vaksinat e ARN-së janë efektive në gratë shtatzëna dhe nënat gji dhënëse dhe sugjerojnë që përfitimet e vaksinave tejkalojnë rreziqet. Studimi i ri rishikoi të dhëna për 35,691 persona nga 14 dhjetori 2020 deri më 28 shkurt 2021 nga sistemi i mbikëqyrjes së bazuar në telefonat e mençur të CDC-së, si dhe të dhëna nga Sistemi i Raportimit të Ngjarjeve Anësore të Vaksinave (VAERS). Të gjithë pjesëmarrësit ishin shtatzënë dhe në moshën prej 16 deri 54 vjeç, shkruan CNN.

Studiuesit ndoqën një grup brenda sistemit të sigurt për të mbledhur më shumë të dhëna për rezultatet dhe ndërlikimet e shtatzënisë. Ky regjistër përfshinte 3,958 pjesëmarrës shtatzënë, nga 35,691 të cilët kishin marrë një vaksinë mARN. Ata gjetën 827 shtatzëni të përfunduara, 115 (13.9 për qind) përjetuan një dështim të shtatzënisë, ndërsa 712 (86.1 për qind) rezultuan me lindje të gjallë. Lindjet e parakohshme kanë ndodhur në 9.4 për qind të pjesëmarrësve dhe vetëm 3.2 për qind e këtyre lindjeve ishin në moshë të vogël të shtatzënisë. Nuk ishte raportuar asnjë vdekje neonatale.

Kishte 221 ngjarje anësore të lidhura me shtatzëninë të raportuara në regjistrin VAERS të CDC, dhe 46 prej tyre ishin aborte spontane.

“Megjithëse nuk janë të krahasueshme drejtpërdrejt, proporcionet e llogaritura të shtatzënisë anësore dhe rezultateve neonatale në personat e vaksinuar kundër COVID-19 të cilët kishin një shtatzëni të përfunduar ishin të ngjashme me rastet e raportuara në studimet që përfshinin gratë shtatzëna që ishin kryer para pandemisë COVID-19”.

Studimi gjithashtu shqyrtoi efektet anësore të vaksinës gjatë shtatzënisë. Studiuesit zbuluan se efekti anësor më i zakonshëm nga vaksina ishte dhimbja në vendin e injeksionit, e cila dukej se ndodhte më shpesh tek marrësit e vaksinave që ishin shtatzënë. Sidoqoftë, dhimbja e kokës, dhimbjet e muskujve, dridhjet dhe ethet u raportuan më rrallë nga njerëzit shtatzënë.

Studiuesit thonë se më shumë studime afatgjata janë të nevojshme për të vlerësuar sigurinë e vaksinës antiCOVID-19 gjatë shtatzënisë dhe se ky hulumtim duhet të përfshijë ndjekjen e një popullsie të madhe të cilët vaksinohen herët në shtatzëni.

“Monitorimi i vazhdueshëm është i nevojshëm për të vlerësuar më tej rezultatet e nënave, shtatzënave, të porsalindurve dhe fëmijëve të lidhura me vaksinimin e nënës, duke përfshirë fazat e hershme të shtatzënisë dhe periudhën e paramendimit”, shkruajnë studiuesit. “Ndërkohë, të dhënat e tanishme mund të ndihmojnë në informimin e vendimmarrjes në lidhje me vaksinimin nga personat shtatzënë dhe ofruesit e tyre të kujdesit shëndetësor”.

Kategoritë
LajmeShëndetësi