Vaksinat tregojnë uljen e efektivitetit ndaj varianteve të Covid-19

Shkencëtarët ende nuk kanë rënë dakord nëse kjo është ende një shkak për t’u alarmuar transmeton Gazeta e Re.

Nën parashikimin e etur për vaksinën në të gjithë botën, ekziston një shqetësim themelor se koronavirusi mund të jetë mutuar përsëri për ta bërë vaksinën joefektive.

Rezultate të reja shkencore po dalin nga Aaron Diamond AIDS Research Center, i Universitetit të Columbias, e cila sugjeron që variantet e COVID-19 të Afrikës së Jugut dhe Mbretërisë së Bashkuar po shfaqin shenja të rezistencës ndaj trajtimeve të antitrupave. Ata përfundojnë se variantet mund të bëjnë që vaksinat të jenë më pak efektive.

Studimi u botua në revistën akademia e Natyrës në mars 2021, pas një shqyrtimi fillestar nga kolegët, i cili filloi tre muaj më parë.

Gjetjet e hulumtimit duket se plotësojnë numrat e efektivitetit të vaksinave që vetëm tani po shfaqen.

Vaksina Novavax ishte 90 përqind e efektshme në variantin e MB dhe vetëm 49 përqind e efektshme në Afrikën e Jugut.

David Ho, drejtori i qendrës kërkimore Aaron Diamond AIDS foli në një konferencë për shtyp ku ndau shqetësimet se virusi “po udhëton në një drejtim që po bën që ai të shpëtojë nga vaksinat tona aktuale”.

“Nëse përhapja e shfrenuar e virusit vazhdon dhe grumbullohen mutacione më kritike, atëherë mund të jemi të dënuar të ndjekim koronavirusin në zhvillim vazhdimisht, siç kemi bërë prej kohësh për virusin e gripit”, paralajmëron ai.

Normalisht, pasi të jeni vaksinuar, sistemi juaj imunitar mëson të luftojë virusin e dobësuar dhe prodhon antitrupa për detyrën e eliminimit të tij.

Në hulumtimet e tyre, ata zbuluan se antitrupat e njerëzve që kishin marrë vaksinën Moderna ose Pfizer ishin më pak të efektshëm në luftimin e variantit covid-19 të MB dhe Afrikës së Jugut.

Për variantin në Mbretërinë e Bashkuar, kjo nuk duhet të jetë një shqetësim, sepse një sasi e madhe e antitrupave ende mbetet. Për variantin e Afrikës së Jugut, kjo përbën një sfidë për të luftuar virusin. E lënë pa studiuar ishte varianti më i fundit i Brazilit që tregon ngjashmëri të konsiderueshme me variantin e Afrikës së Jugut.

Tani për tani, qendra kërkimore këshillon të shtyhen për më shumë vaksina, ndërsa ato janë akoma efektive për të ngadalësuar përhapjen, dhe nga ana tjetër të parandalojnë më shumë mutacione.

Nuk ka arsye për alarm

Ndërsa është e vërtetë që vaksinat janë gati gjysma e më pak efektive ndaj varianteve të reja, kjo ende nuk është një arsye për të alarmuar.

Vaksinat janë shumë të fuqishme, madje edhe me antitrupa më të dobët, ka të ngjarë të jenë po aq efektive kundër virusit.

Nga një qëndrim i shëndetit publik, edhe në skenarin më të keq vaksinat përsëri do të parandalojnë raste të rënda të koronavirusit ose vdekjes.

Shkencëtarët ende nuk kanë përcaktuar nëse variantet e reja janë më vdekjeprurëse sesa lloji origjinal që filloi pandeminë.

Deri atëherë, zyrtarët e shëndetit publik kujtojnë se variantet janë përhapur kudo, duke vazhduar për të theksuar nevojën për të ruajtur distancën shoqërore dhe të mbajnë një maskë, edhe kur afrohet pranvera.

Ky studim vjen shumë i pritur, pasi ligjvënësi dhe udhëheqësit e qeverisë duan të dinë nëse vaksinat do të bëhen të padobishme.

Prodhuesit e vaksinave gjithashtu po largohen nga situata, bazuar në të cilën ata mund të detyrohen të azhurnojnë vaksinën. Moderna është në procesin e azhurnimit të vaksinës së saj bazuar në variantet e reja.

Vaksinat e tjera kanë pasur fat të ndryshëm. Vaksina Johnson dhe Johnson provon veten 72 për qind të efektshme kundër variantit të Afrikës së Jugut dhe 64 për qind të efektshme kundër variantit britanik.

Mbetet të shihet nëse këto rezultate do të vazhdojnë në botën aktuale, në vend të laboratorit. Derisa shkencëtarët të dinë nëse njerëzit e vaksinuar mund të jenë akoma bartës të Covid-19, nëse vaksinat ndihmojnë njerëzit asimptomatik, ose sa zgjat mbrojtja e vaksinës, ata i këshillojnë të gjithë të marrin vaksinën sa më shpejt të jetë e mundur. /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme