WP: Ligjvënësit kontestojnë shitjet e diskutueshme të armëve në Izrael

Disa ligjvënës amerikanë po pyesin nëse shitja e armëve prej 735 milion dollarësh, e miratuar nga administrata e Presidentit të SHBA Joe Biden, mund të përdoret si një avantazh në një kohë të bombardimeve të vazhdueshme të Rripit të Gazës, sipas thirrjeve të Washington Post (WP).

Shitja e armëve, e cila u njoftua nga Kongresi në 5 maj, një javë para fillimit të konfliktit aktual izraelo-palestinez, përfshin shitjen e sistemit JDAM (Joint Direct Attack Municion), thekson gazeta.

Disa ligjvënës dhe këshilltarë thonë se shitja mund të provokojë një kundërshtim të ashpër në Kongres, ku ka kritika në rritje për mbështetjen e administratës së Biden për Izraelin në një kohë konfliktesh vdekjeprurëse.

 “Mundësimi i kësaj shitjeje të propozuar të bombave inteligjente, pa bërë presion ndaj Izraelit për të rënë dakord për një armëpushim, vetëm sa do të intensifikojë më tej shkatërrimin,” tha një anëtar i Komitetit të Punëve të Jashtme të Dhomës për WP.

Sipas ligjit të SHBA, administrata duhet të njoftojë Kongresin për shitje të tilla. Ligjvënësit kanë 20 ditë për të miratuar një rezolutë që kundërshton shitjen.

Të paktën 198 palestinezë në Gaza, përfshirë 58 fëmijë, janë vrarë në sulmet ajrore izraelite që nga 10 maji. Të paktën 10 izraelitë, përfshirë dy fëmijë, u vranë në sulmet me raketa nga Gaza.

Kategoritë
BotaLajme