71 për qind e femrave e kanë ndjerë këtë simptomë një muaj para infarktit

Sulmet në zemër janë të njohur për shfaqjen e papritur, duke i bërë ato një nga kushtet më vdekjeprurëse në botë. Një goditje ndodh kur rrjedhja e gjakut në zemër ndalon papritur.

Kjo shkakton një cunami simptomash, por ka prova që shenjat paralajmëruese mund të shfaqen në muajt para ndikimit. Sipas një studimi, gratë mund të përjetojnë lodhje të pazakontë, shqetësime të gjumit dhe gulçim një muaj para një ataku në zemër.

Simptoma e parë që sinjalizon një atak në zemër është dhimbja në gjoks, e ngjashme me atë që ndjejmë kur kemi një ngërç në këmbë gjatë stërvitjes. Meqenëse zemra është përgjegjëse për pompimin e gjakut në pjesën tjetër të trupit, një atak në zemër shkakton menjëherë mungesën e oksigjenit në të gjithë trupin.

Një sondazh i publikuar në revistën Circulation mblodhi informacion nga më shumë se 500 gra që kishin dhe i mbijetuan një ataku kardiak për të krahasuar simptomat e tyre. 95 për qind e tyre thanë se kishin vënë re ndryshime të pazakonta fizike një muaj më parë. Problemet më të zakonshme në javët para sulmit në zemër ishin lodhja dhe shqetësimet e gjumit.

Interesante, hulumtimi tregoi se më pak gra sesa burra përjetuan dhimbje gjoksi gjatë një sulmi në zemër. Nga ana tjetër, gratë kishin më shumë gjasa të përjetonin gulçim.

Në vitin 2019, Harvard Health publikoi një listë me 12 simptomat më të zakonshme të raportuara nga gratë në muajin para një ataku në zemër:

lodhje e pazakontë (71 përqind)
çrregullimi i gjumit (48 përqind)

gulçim (42 përqind)

tretje e dobët (39 përqind)

ankth (36 përqind)

rrahje të shpejta të zemrës (27 përqind)

duar të dobëta/të rënda (25 përqind)

ndryshime në të menduarit ose kujtesën (24 përqind)

ndryshimi i shikimit (23 përqind)

humbje e oreksit (22 përqind)

ndjesi shpimi gjilpërash në duar/krahë (22 përqind)

vështirësi në frymëmarrje gjatë natës (19 përqind)

Një nga arsyet pse burrat dhe gratë mund të përjetojnë simptoma të ndryshme të sulmit në zemër është se burrat kanë më shumë gjasa të vuajnë nga grumbullimi i pllakave në arteriet më të mëdha që furnizojnë zemrën me gjak. Gratë, nga ana tjetër, janë më të ndjeshme ndaj krijimit të pllakave në arteriet më të vogla të zemrës, të njohura si mikrovaskulaturë.

Është e njohur se sulmet në zemër janë rezultat i zakoneve të jetesës që dëmtojnë në mënyrë progresive sistemin e qarkullimit të gjakut. Faktorët e rrezikut që mund të ndryshohen përfshijnë duhanin, aktivitetin fizik dhe atë që hani dhe pini.

“Faktorë të tjerë rreziku potencialisht të modifikueshëm përfshijnë ndotjen e ajrit, zhurmën, stresin dhe infeksionet, megjithëse këto nuk kontrollohen lehtësisht nga individi,” sipas Shkollës së Shëndetit Publik të Harvardit T.H Chan (HSPH).

Të gjithë këta faktorë ndikojnë drejtpërdrejt në disa aspekte fiziologjike të shëndetit si presioni i gjakut, niveli i kolesterolit dhe sheqeri në gjak. Ndërsa të kesh një ose dy nga këta faktorë rreziku nuk do të rezultojë domosdoshmërisht në një atak në zemër, sa më shumë faktorë rreziku të kesh, aq më i lartë është rreziku, paralajmëron HSPH.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi