A do ta tërheqë Mali i Zi njohjen e Kosovës?

Eshtë e sigurt se qeveria e re malazeze, e udhëhequr nga Fronti Demokratik, Demokratët dhe URA, do të punojë për të përmirësuar marrëdhëniet me Serbinë, të cilat në vitet e mëparshme ishin ndoshta në nivelin më të ulët që nga shpallja e pavarësisë së Malit të Zi. Sidoqoftë, politika e jashtme e “shtetit vëlla” fqinj nuk do të ndryshojë thelbësisht dhe është joreale të presësh që Podgorica të konsiderojë tërheqjen e njohjes së Kosovës ose largimin nga aleanca e NATO-s.

Lajmi se Milo Đukanovi dhe DPS pësuan disfatë në zgjedhjet parlamentare në Mal të Zi u festua në rrugët e Beogradit dhe urimet për fituesit u dërguan nga disa.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, është duke pritur rezultatet zyrtare për të dërguar urimet e tij, dhe Ministri i Punëve të Jashtme, Ivica Daicaić, i cili shpesh ka zhvilluar luftëra verbale me kolegët e tij malazezë, ende nuk e ka deklaruar veten.

Bashkëbiseduesit e portalit Nova.rs deklarojnë se ndryshimi i qeverisë në Malin e Zi do të çojë në një ngrohje të marrëdhënieve në linjën Beograd – Podgoricë, të cilat kanë qenë në një rrugë rënëse që nga shpallja e pavarësisë, për të qenë në nivelet më të ulëta në vitet e fundit. Sidoqoftë, nuk ka gjasa që njohja e Kosovës të tërhiqet, gjë që disa qarqe në Beograd e presin.

“Kur bëhet fjalë për Kosovën, të gjithë në rajon dhe në Evropë janë të përqendruar në dialogun për çështjen e Kosovës, i cili po zhvillohet me ndërmjetësimin e BE-së dhe Shteteve të Bashkuara. Çdo marrëveshje e arritur nga të dy palët me këtë ndërmjetësim do të respektohet “, tha kandidati i koalicionit” Paqja është kombi ynë “, Vladimir Pavicevic, i cili shmangu përgjigjen e drejtpërdrejtë në pyetjen nëse kjo do të thotë se nuk do të ketë tërheqje të njohjes së Kosovës.

Megjithëse kishte një frikë në rajon dhe në Perëndim se kundërshtimi i Gjukanoviç do të hiqte dorë nga rruga evropiane dhe do të largohej nga NATO, gjë për të cilën Gjukanoviç indirekt paralajmëroi në fushatë, kjo nuk do të ndodhë as. Prioriteti numër një i politikës së jashtme të qeverisë së re do të jetë anëtarësimi i plotë i Malit të Zi në Bashkimin Evropian, sipas Pavicevic, drejtor i Shoqërisë për Kërkime në Politikë dhe Teori Politike.

“Nuk ka asnjë dilemë më të vogël për këtë, ka marrëveshje të plotë. Për sa i përket NATO-s, qeveria e re do të jetë serioze dhe e përgjegjshme dhe do të përmbushë detyrimet e saj ndërkombëtare. Ai do të jetë një partner i besueshëm në marrëdhëniet ndërkombëtare “, tha ai.

“Eshtë pothuajse e pamundur të presësh ndryshime në marrëdhëniet me NATO dhe Kosovën”
Boris Raonic, president i OJQ-së Aleanca Qytetare, beson se qeveria e ardhshme malazeze nuk do të bëjë lëvizje drastike, të tilla si tërheqja e njohjes së Kosovës dhe largimi nga NATO.

“Gjatë fushatës, këto tema nuk u përfaqësuan. Duke pasur parasysh diversitetin dhe përparësitë e tjera, është pothuajse e pamundur të presësh këto lloj ndryshimesh, ”përfundon ai.

Raonic deklaron për Nova.rs se marrëdhëniet me Serbinë duhet të përmirësohen, pavarësisht se kush është në pushtet.

“Shtë një proces i natyrshëm, i cili u bë artificialisht për shkak të nevojave të fushatave zgjedhore, për hir të homogjenizimit të votuesve rreth dy liderëve. Çështje të tilla si pagesa direkte, shëndetësia, arsimi, lidhjet e transportit … duhet të zgjidhen shpejt dhe kur temat e jetës të dalin në rendin e ditës, atëherë temat kryesore do të jenë shumë më të lehta. Sigurisht, tani situata është shumë më e lehtë, për shkak të afërsisë së identitetit të aktorëve të rinj, kryesorë politikë në Malin e Zi “, shprehet ai./N1

Kategoritë
LajmeRajoni