A e dini pse njerëzit në fotot e vjetra nuk buzëqeshin kurrë?

NËSE keni parë ndonjëherë një foto të vjetër, mund të keni vënë re se askush nuk po buzëqesh kurrë në të. A keni menduar ndonjëherë pse është kështu?

Ju mund të mendoni se kjo është për shkak se kohët ishin të vështira dhe nuk kishte shumë për të qeshur. Paratë ishin të pakta dhe bota ishte në prag të konfliktit global. Ashtu si sot, por kjo nuk i pengon njerëzit sot të buzëqeshin për një foto. Megjithatë, ka disa arsye të mira pse njerëzit nuk buzëqeshnin në fotot e vjetra dhe ato u shpjeguan nga tiktoker Dylan Page, i cili ndiqet nga mbi një milion njerëz.

Arsyeja e parë është se njerëzit nuk e pëlqenin fotografinë. Ata kishin frikë nga fotot sepse ishte një teknologji e re që ata nuk e kuptonin vërtet dhe ndoshta kishin dëshirë të shkonin te dentisti. Gjithashtu, standardet e bukurisë ishin të ndryshme dhe një gojë e vogël ishte një atribut i dëshirueshëm.

Kjo na sjell te problemi i dytë – higjiena e dhëmbëve nuk ishte ajo që është sot, ndaj nuk është për t’u habitur që njerëzit nuk donin që fotot e tyre të shfaqnin dhëmbë të kalbur. Përveç kësaj, një buzëqeshje e gjerë konsiderohej si një simptomë e çmendurisë në atë kohë, ndërsa qëndrimi në vend dhe pa emocione nuk ishte aspak e çuditshme.

Shumë prej tyre kanë bërë një foto vetëm një herë në jetën e tyre
Një nga arsyet është se bërja e fotografive ka qenë një proces shumë më i ngadalshëm dhe mund të zgjaste deri në 15 minuta, kështu që buzëqeshja e vazhdueshme mund të bëhet e dhimbshme dhe e lodhshme. Gjithashtu, për shumë, fotografia ishte diçka që ata e përjetuan vetëm një herë. Njerëzit në fotografitë e vjetra, për shembull ato të shekullit të 19-të, e merrnin fotografinë shumë seriozisht dhe ky qëndrim u shfaq edhe në fotografi.

Nuk ishte diçka që ndodhte çdo ditë, siç ndodh sot. Pozimi para kamerës, në fakt, në shumë mënyra ishte i ngjashëm me pozimin para kanavacës së një piktori. Bëhej fjalë për diçka serioze, të rrallë dhe të veçantë, dhe duket se pikërisht këto janë arsyet pse fotoportretet më të hershme por edhe ato të mëvonshme janë më së shumti serioze.

Kategoritë
Lajme