A e dini se mund të jeni alergjik ndaj të ftohtit? Njihni simptomat e mundshme

Është e mundur të jeni alergjik ndaj shumë llojeve të ndryshme, duke përfshirë temperaturat e ftohta dhe të ftohtin.

Ju mund të jeni alergjik ndaj të ftohtit nëse vëreni ndryshime të lëkurës ose simptoma të tjera pas ekspozimit ndaj temperaturave të ftohta. Kjo gjendje mund të shfaqet papritur dhe të largohet me kalimin e kohës, shkruan Healthline.

Alergjia mund të ndodhë për shumë arsye, duke përfshirë daljen jashtë në mot të ftohtë, notin ose larjen në ujë të ftohtë dhe hyrjen në një zonë me ajër të kondicionuar ose të mbajtur në temperatura të ulëta, si p.sh. në një frigorifer. Në përgjithësi, temperatura ndaj së cilës jeni ekspozuar duhet të jetë nën 4 gradë që të shfaqen simptomat.

Nëse ka një alergji, ekspozimi ndaj këtyre temperaturave të ulëta shkakton lirimin e histaminës në trup, e cila shkakton simptomat e lartpërmendura. Ka mënyra për të menaxhuar gjendjen dhe madje mund të jeni në gjendje të parandaloni shfaqjen e simptomave.

Simptomat jo të rrezikshme por serioze të urtikarisë së ftohtë mund të përfshijnë:

koshere, të cilat janë të kuqe, kruarje, brazda të ngritura në vendin e ekspozimit ndaj të ftohtit

një ndjesi djegieje në lëkurën e prekur ndërsa trupi juaj nxehet

ishull në pikën e ekspozimit

temperatura

dhimbje koke

dhimbje kyçesh

lodhje

ankthi

Simptomat e rënda të urtikarisë së ftohtë që kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor mund të përfshijnë:

anafilaksia, e cila është një reaksion alergjik i rëndë akut

probleme me frymëmarrjen

ënjtje të gjuhës dhe fytit

rrahje zemre

rënie të presionit të gjakut

pavetëdije

Fillimi i simptomave mund të ndryshojë. Mund të vëreni se simptomat shfaqen pothuajse menjëherë (2 deri në 5 minuta) pas ekspozimit ndaj temperaturave të ftohta. Simptomat mund të zhduken në 1 deri në 2 orë.

Në raste të tjera, reagimi mund të fillojë shumë kohë pas ekspozimit ndaj të ftohtit, brenda orëve ose ditëve, dhe mund të duhen deri në 2 ditë për t’u zgjidhur. Gjendja juaj mund të trashëgohet nëse përjetoni simptoma të vonuara.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi