A e dini se USB-ja ka një datë skadimi? Këta janë faktorët që mund ta dëmtojnë atë

USB-të, si pajisjet e tjera, kanë jetëgjatësinë e tyre, domethënë ka një jetë të kufizuar përpara se këto pajisje të dëmtojnë të dhënat tona.

Këto pajisje kanë qenë pjesë e jetës sonë të përditshme për më shumë se 20 vjet dhe kanë përmirësuar shumë efikasitetin e transferimit të skedarëve të shumtë nga një vend në tjetrin dhe në përgjithësi shërbejnë si një opsion për ruajtjen e të dhënave.

Ajo që është e rëndësishme të theksohet është se nuk ka një periudhë të saktë që do të përcaktojë kohëzgjatjen e këtyre pajisjeve. Një sërë faktorësh përcaktojnë se sa do të zgjasë një USB. Ekziston një shans më i madh që ta humbni ose të prishet nëse e lëshoni. Megjithatë, ka faktorë të tjerë.

Siç pritej, përdorimi më i shpeshtë i pajisjes mund të shkurtojë “jetën” e saj të përgjithshme. Shumica e USB-ve mund të shkojnë nga 10,000 në një milion përdorime përpara se të dhënat të fillojnë të dëmtohen. Për shkak të kësaj, ekziston një shans i vogël që të përjetoni një dështim të pajisjes USB.

Mosha aktuale fizike e pajisjes nuk është aq e rëndësishme sa sa herë është përdorur. Shumica e prodhuesve vlerësojnë se pajisjet e tyre do të zgjasin 10 vjet, por ato ndoshta mund të zgjasin më shumë nëse kujdeseni mirë për to.

Për më tepër, një nga faktorët që mund të shkurtojë jetën e këtyre pajisjeve është gabimi i përdoruesit të komponentëve të brendshëm. Një nga gabimet më të zakonshme ndodh kur nxirrni USB-në nga një pajisje tjetër, pasi ajo ka ndërprerë përdorimin e saj. Është shumë e rëndësishme që përpara se ta hiqni fizikisht USB-në, fillimisht ta nxirrni atë nëpërmjet një programi në kompjuter.

Është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje mundësisë së dështimit të lidhësit ose dështimit elektrik. Nëse lidhësi ka ndonjë dëmtim, kompjuteri nuk do ta njohë USB-në. Megjithatë, ky lloj dështimi mund të riparohet, ndërsa një dështim elektrik jo. Ndodh nëse përjetoni një rritje të papritur të energjisë në pajisje.

Kategoritë
Të ndryshme