A është Brexit fajtor për mungesën e frutave dhe perimeve në Mbretërinë e Bashkuar?

Disa besojnë se dalja e Britanisë së Madhe nga Bashkimi Evropian (Brexit) është shkaku i mungesës së frutave dhe perimeve, veçanërisht domateve, në tregjet e këtij vendi. A është vërtet fajtor Brexit?

Për shkak të kësaj, zinxhirët e mëdhenj të tregjeve kanë kufizuar blerjen e frutave dhe perimeve. Në zinxhirin e tretë më të madh, Asda, mund të blini tre pako domate, speca, tranguj, marule dhe brokoli. Si arsye për këtë vendim, ata kanë theksuar problemet në korrje në Spanjë dhe Marok për shkak të kushteve të pafavorshme atmosferike. Në zinxhirin kryesor Morrisons, është e mundur të blini dy artikuj për person.

Por fotot, të postuara nga përdorues të mediave sociale nga Spanja dhe Maroku, tregojnë rafte plot me domate dhe fruta të freskëta, duke bërë që disa të arrijnë në përfundimin se problemi është i lidhur me Brexit.

Andrew Opie, drejtor i ushqimit dhe qëndrueshmërisë në Konsorciumin Britanik të Shitjes me Pakicë, beson se kushtet e pafavorshme të motit janë fajtorë për mungesën. Megjithatë, Jack Ward, shefi ekzekutiv i Shoqatës Britanike të Prodhuesve Bujqësorë, tha se shkaku i mungesës është rritja e çmimeve të energjisë.

“Vjeshtën e kaluar u fol shumë për rritjen e kostove të prodhimit për shkak të rritjes së çmimeve të energjisë dhe nevojave të tjera. Kultivuesit në Britaninë e Madhe dhe pjesë të tjera të Evropës veriore morën qëndrimin se nuk do të mbillnin nëse nuk u garantohej një çmim i arsyeshëm,” vuri në dukje. Reparti.

Sipas tij, nuk ia vlente kumari për të kompensuar mungesën që rezultoi nga vendimi i prodhuesve vendas. Ai theksoi se për këtë arsye është kërkuar një alternativë në Spanjë dhe Marok, por se kjo nuk është e mjaftueshme për të parandaluar mungesat.

Sipas Ambasadës së Britanisë së Madhe në Marok, Britania e Madhe importon 25 për qind të domateve nga Maroku, dhe 20 për qind nga Spanja, gjë që i bën këto dy vende eksportuesit më të mëdhenj të domates në Britaninë e Madhe.

Situata përkeqësohet nga rënia e prodhimit të domates në serat e prodhuesve të mëdhenj, si Holanda. Ekspertët vunë në dukje pikërisht çmimet e larta të produkteve energjetike si arsye për këtë.

A është faji për Brexit?

Ndryshe nga përdoruesit e mediave sociale, ekspertët besojnë se Brexit ka një rol minimal në mungesë. Shoqata Britanike e Prodhuesve Bujqësorë beson se Brexit është fajtori kryesor për problemet në tërheqjen e punëtorëve nga vendet e BE-së.

Siç raporton Euronews, pozicioni i Britanisë së Madhe dhe ndarja e saj nga pjesa kontinentale e Evropës luajti një rol të rëndësishëm në mungesë.

“Është më e lirë për furnizuesin të dorëzojë në Holandë dhe në vendet e tjera në veri të kontinentit, sepse ata nuk kanë 40 kilometra të Kanalit Anglez, gjë që rrit kostot”, tha Chris White nga Fruit. Gazeta Net.

Kostot shtesë dhe burokracia, të cilat janë pasojë e Brexit-it, në dërgimin e frutave dhe perimeve në kanalin anglez janë shumë të shtrenjta për disa prodhues. Kjo është arsyeja pse ka domate në Francë, Belgjikë apo Holandë, por jo në Britaninë e Madhe. Disa media raportuan se ka mungesë domatesh edhe në tregjet irlandeze.

Ekspertët besojnë se zinxhirët komplekse të furnizimit janë një tjetër shkak i mungesës, i cili pritet të zgjasë edhe për disa javë të tjera, raporton Euronews.

Kategoritë
BotaEkonomiLajme