A pini tre ose më shumë filxhanë kafe në ditë? Ja se si ndikon në trupin tuaj

Hulumtimi i ri ka identifikuar një efekt anësor të mundshëm të pirjes së tre ose më shumë filxhanëve kafe në ditë, dhe duket se pija juaj e preferuar e konsumuar në atë sasi mund të dëmtojë veshkat tuaja.

Ndërsa shumë njerëz, kur konsumojnë kafe, zakonisht mendojnë se sa kohë do t’i duhet për t’i zgjuar dhe për t’u dhënë energji shtesë, rrallëherë mendojnë për efektin që ajo ka në trup.

Megjithatë, hulumtimet e reja tregojnë se mund të përjetoni një sërë efektesh anësore befasuese nëse pini kafe çdo ditë – disa të mira dhe disa jo aq të mira. Në fakt, një studim i ri zbuloi se pirja e tre ose më shumë filxhanëve kafe në ditë mund të dëmtojë veshkat tuaja.

Studimi, i cili u botua së fundmi në JAMA Network Open, përfshiu 1,180 të rritur midis moshës 18 dhe 45 vjeç, të cilët kishin hipertension të patrajtuar të fazës 1 (presioni i lartë i gjakut). Ndërsa studimi zgjati afërsisht 16 vjet, secili nga pjesëmarrësit u kontrollua gjatë ndjekjeve që ndodhën gjatë një periudhe prej shtatë vjet e gjysmë.

Në atë kohë, autorët e studimit kërkuan hiperfiltrim (një shkallë filtrimi glomerular i konsideruar më i lartë se normalja), albuminuri (shumë albuminë në urinë) dhe hipertension – të gjitha shenjat e zakonshme të mosfunksionimit të veshkave dhe sëmundjeve të veshkave.

Duke parë rezultatet, ata fillimisht vunë re se varianti i gjenit CYP1A2 rs762551 ishte i pranishëm në rreth gjysmën e pjesëmarrësve, që do të thotë se trupat e tyre nuk po metabolizonin kafeinën aq shpejt sa normalisht.

Ata zbuluan gjithashtu se ata që metabolizojnë kafeinën më ngadalë kishin 2.7 herë më shumë gjasa të përjetonin mosfunksionim të veshkave nëse pinin tre filxhanë kafe ose më shumë çdo ditë. Konkretisht, ata kishin 2.5 herë më shumë gjasa për të pasur hiperfiltrim, 2.7 herë më shumë gjasa për të zhvilluar albuminuri dhe 2.8 herë më shumë gjasa për të përjetuar hipertension.

“Kjo në mënyrë specifike nënkupton kafeinën si një komponent në kafe që mund të dëmtojë veshkat”, tha dr. Sara Mahdavi, autorja kryesore e studimit dhe studiuese në Departamentin e Mjekësisë Komunitare dhe Familjare në Universitetin e Torontos, sipas Medical News Today.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi