Abazoviç: Mali i Zi shumë afër fillimit të mbylljes së kapitujve të negociatave me BE-në

Kryeministri i Malit të Zi tha se është i sigurt se ekziston një optimizëm i madh që Mali i Zi do ta shfrytëzojë momentin aktual në mënyrën më të mirë të mundshme

Kryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviç, tha se vendi i tij është afër marrjes së kritereve përfundimtare në fushën e sundimit të ligjit dhe fillimit të mbylljes së kapitujve të negociatave, duke shtuar se anëtarësimi në Bashkimin Evropian (BE) është prioritet mbi të gjitha prioritetet, raporton Anadolu Agency. (AA).

Abazoviç tha se është i sigurt se ekziston një optimizëm i madh që Mali i Zi do ta shfrytëzojë momentin aktual në mënyrën më të mirë të mundshme dhe do të bëjë hapa përpara në raport me të gjitha vendet e tjera që pretendojnë të bëhen pjesë e BE-së.

Ai tha se Mali i Zi mund të mbijetojë vetëm si shtet civil dhe evropian dhe se është koha për të ecur përpara.

Sipas Abazoviçit, prioritet i të gjitha prioriteteve është që Mali i Zi të jetë sa më shpejt pjesë e BE-së.

“Kur vjen puna tek përgjegjësia, e pranoj përgjegjësinë dhe nuk i ik kurrë. Duhet ta dini se përgjegjësia është e përbashkët, sepse procesi i integrimeve evropiane nuk është diçka që i takon vetëm qeverisë së 43-të apo asaj të mëparshme, por edhe qeverive të mëparshme”, ka shtuar Abazoviç.

Ai theksoi se duhet treguar se Mali i Zi është vend i marrëveshjeve dhe se është e mundur të arrihet një konsensus më i gjerë.

“Ne duhet të pranojmë se anëtarësimi i plotë në BE është diçka që është në interesin e përbashkët kombëtar, pavarësisht nga dallimet politike”, theksoi Abazoviç.

“Kur thashë se Ballkani Perëndimor mund të bëhet një vatër e re, mendova se kjo mund të ndodhë vetëm në situatën kur jo vetëm Mali i Zi, por edhe rajoni do të humbiste hapin në lidhje me procesin e integrimit”, tha Abazoviç.

Ai tha se palët e treta mund të ushtrojnë më lehtë ndikim në vendet me institucione të dobëta, me nivele të larta korrupsioni, në ato që mbrojnë dhe nuk sanksionojnë krimin e organizuar.

“Unë besoj se Mali i Zi dhe vendet e tjera të rajonit nuk e duan këtë. Për të treguar se nuk e duam këtë, duhet të kemi një rol proaktiv, jo për shkak të Brukselit, por për shkak të Podgoricës. Nëse presim që dikush të na japë anëtarësim për shkak të disa simpative që ekzistojnë ndaj Malit të Zi, kjo nuk do të ndodhë”, tha ai.

Ai shtoi se Mali i Zi duhet të tregojë se është gati të ndryshojë, të jetë proaktiv dhe të marrë vendime të vështira.

Sipas tij, shumë sfida kanë ekzistuar dhe do të ekzistojnë, por shoqëria po piqet dhe po mëson se ndryshimet nuk janë të rënda.

Sipas Abazoviçit, qeveria nuk dëshiron të ndjekë asnjë politikë revanshiste dhe kjo nuk duhet të jetë veçori e saj.

“Duam që qytetarët të qetësohen, tensionet të ulen, por kjo nuk do të thotë se do të bëjmë kompromise me ato që janë parimet thelbësore, që janë forcimi i vendit institucionalisht dhe luftimi i plagëve të krimit të organizuar dhe korrupsionit”, përfundoi Abazoviç.

Kategoritë
LajmeRajoni