Al Khelaifi ndërmjetëson me Infantinon për të ndryshuar disa rregulla në futboll

Diçka ka ndryshuar në bisedat e fundit mes FIFA-s dhe klubeve, të drejtuara nga ECA, pasi në Doha, gjatë Kupës së Botës, pozicionet e njërit dhe tjetrit ishin qartësisht në kundërshtim. Nasser Al Khelaifi, presidenti i kësaj pasurie të fundit, përveç PSG-së, ka pasur shumë të bëjë me të. Ndërmjetësimi i tij me Infantino ka qenë thelbësor që disa çështje kyçe në habitatin midis organizatave të jenë gati për t’u zhbllokuar.

Një prej tyre, themelor, është transferimi i lojtarëve ndërkombëtarë. Pas përfundimit të memorandumit të mëparshëm pa marrëveshje për rinovimin e tij, një i ri është afër shpalljes me masa shumë më të rrjedhshme për skuadrat që kontribuojnë futbollistët. Gjatë Kongresit të FIFA-s në Ruandë, i planifikuar për 16 mars, ai mund të bëhet publik. Nëse jo, në Asamblenë e Përgjithshme të ECA-s në Budapest 11 ditë më vonë.

Në këtë mënyrë, klubet nuk do të kundërshtojnë heqjen dorë nga ndërkombëtarët, diçka që pa një memorandum në fuqi ishte një mundësi reale dhe ligjore. Ishte urgjente mbyllja e tij sepse në fund të muajit tashmë ka një dritare përzgjedhëse, e para e vitit 2023. Marrëveshja do të jetë shumë më thelbësore ekonomikisht për ato skuadra që heqin dorë nga futbolli i tyre për ekipet kombëtare. Gjithmonë ka pasur një ankesë të përhapur se ata nuk kanë marrë një shumë nga FIFA në përputhje me atë që organi i kryesuar nga Infantino ka fituar falë tyre.

Kupa e Botës për Klube me 32 ekipe

Me këtë qasje pozitive, zhbllokohen çështjet që kanë të bëjnë me FIFA-n dhe klubet që janë me rëndësi jetike. Një prej tyre është Botërori i ri për Klube me 32 skuadra që do të nisë në vitin 2025. FIFA e shpalli me bujë të madhe, madje i shpërndau vendet sipas konfederatave, gjithçka në kurriz të marrëveshjes me vetë klubet.

Pasi të mbyllet memorandumi dhe me një kompensim të duhur financiar, do të jetë shumë më e lehtë për ECA dhe UEFA, të cilat shkojnë dorë për dore përmes një sipërmarrjeje të përbashkët, të bien dakord të kontribuojnë ekipet e tyre më të mira në turne. “The Times” ka publikuar tashmë se propozimi i parë parashikon që të marrin pjesë katër kampionët e mëparshëm të Ligës së Kampionëve dhe tetë më të mirët në renditjen e UEFA-s, me një maksimum prej dy për çdo vend.Al Khelaifi ka shtuar shumë peshë vitin e fundit në drejtimin e futbollit botëror dhe roli i tij është thelbësor në çështjet kyçe si lufta kundër Superligës. Me këtë qasje, ai gjithashtu përpiqet të largojë çdo dyshim nga Infantino për krijimin e një Superlige që FIFA e ka kundërshtuar publikisht, por jo aq privatisht, ose që të paktën ka qenë frika e UEFA-s dhe ECA-s./

Kategoritë
LajmeSport