Ambasadori i Rus në BeH: BeH nuk guxon të jetë bëhet pjesë e aleancave politike dhe ushtarake

Ambasadori i Rusisë, Igor Kalabukhov, foli sot në Asamblenë Kombëtare të Republika Srpska (NARS) për pikëpamjen ruse për situatën në Bosnje dhe Hercegovinë, marrëdhëniet midis Rusisë dhe Bosnjë e Hercegovinës dhe marrëdhëniet ndërkombëtare.

Në fillim të fjalës së tij, ai shprehu mirënjohjen për mundësinë për të folur në një seancë të posaçme kushtuar rrethanave gjeopolitike. Ai beson se Rusia, siç tha ai, është e përkushtuar vazhdimisht për respektimin e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit.
“NARS është një nga themelet e RS. Për më shumë se 30 vjet, dhjetë vendime kanë marrë vendime kyçe për të mirën e qytetarëve. Rusia, si garantuese e Dejtonit, ka mbrojtur vazhdimisht respektimin e rreptë të parimeve themelore të barazisë së popujt përbërës dhe dy entitete. Bosnja dhe Hercegovina është e përbërë”, tha Kalabukhov.

Sipas tij, ata janë të bindur se arkitektura e decentralizuar e Bosnjë-Hercegovinës, e krijuar nga Dejtoni, siguron funksionim normal dhe përfaqëson një formë të bashkëjetesës paqësore dhe reciprokisht të dobishme të tre popujve, të tjerëve dhe qytetarëve brenda një shteti të vetëm dhe sovran.

Ai paralajmëroi aktorët ndërkombëtarë se ndërhyrja e tyre në politikën e jashtme në Bosnje dhe Hercegovinë do të kishte pasoja të rrezikshme të gjera, tha ai.

“Fatkeqësisht, duhet të konstatojmë rolin shkatërrues të pjesës së bashkësisë ndërkombëtare që në mënyrë të papërgjegjshme zgjodhi rrugën e minimit. Dëshira për të zbatuar agjendën e tyre, në radhë të parë përmes imponimit të integrimeve euroatlantike, ka çuar në gërryerjen e Marrëveshjes së Dejtonit. ”, tha ai.

Ai beson se, siç tha ai, është absurde të quash dëshirat e RS për të mbrojtur statusin e saj anti-Dayton. Ai theksoi se ata po shkelin “të drejtat e kroatëve për përfaqësim legjitim” dhe përsëriti se Christian Schmidt nuk ishte Përfaqësuesi i Lartë për Rusinë. Ai dënoi sanksionet perëndimore kundër Rusisë dhe theksoi se Rusia ka të drejtë të vërë në dyshim anëtarësimin e mundshëm të Bosnje dhe Hercegovinës në aleancat politike dhe ushtarake.

“Ne i konsiderojmë sanksionet e njëanshme kundër atyre që kanë një linjë të pavarur politike si po aq shkatërruese. Ne besojmë se kjo ndikon në proceset e brendshme politike dhe meriton dënim të fortë. Ne respektojmë të drejtën sovrane të Bosnjë dhe Hercegovinës për të realizuar prioritetet e saj të politikës së jashtme duke respektuar ato ekzistuese. “Bosnja dhe Hercegovina për aleancat politike dhe ushtarake që ndjekin një politikë armiqësore ndaj Rusisë,” tha ai.

Sipas ambasadorit rus, ata janë të interesuar për bashkëpunim me Bosnje-Hercegovinën dhe nuk pajtohemi që bashkëpunimi me një subjekt mund të jetë në dëm të një tjetri. Ai theksoi se Perëndimi, siç tha ai, shtrembëron qëllimet e operacionit special të Rusisë në Ukrainë.

Ai nënvizoi se Rusia nuk e klasifikon Bosnjën dhe Hercegovinën si shtet armik.

KUKULLA E KREMLINIT

Para Kalabukhov foli anëtari i Presidencës së Bosnjë-Hercegovinës dhe presidenti i SNSD-së, Milorad Dodik, i cili ndër të tjera deklaroi se Rusia po kryen një ndërhyrje të veçantë në Ukrainë.

Kategoritë
LajmeRajoni